ΤΟΠΙΚΑ

Κανένα σχολείο πλήρως προσβάσιμο στο Βόλο

κανένα-σχολείο-πλήρως-προσβάσιμο-στο-598224

Κανένα σχολείο στο Βόλο, πλην του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, δεν είναι πλήρως προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες. Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούνται οκτώ μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου, που ολοκληρώνουν έως την ερχόμενη Παρασκευή την καταγραφή των ελλείψεων σε υποδομές για ΑμεΑ στα σχολεία της πόλης. Την ίδια ώρα, επτά μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου, διαπιστώνουν τους κινδύνους που υπάρχουν στην μετακίνηση ιδίως με ποδήλατα. Και οι δύο εργασίες των 15 μαθητών της πόλης γίνονται στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility – Freemobility, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου ενημερωτική εκδήλωση, με στόχο, όπως ανέφερε ο συντονιστής της εκστρατείας Θάνος Ζαφειρόπουλος, τη δημιουργία ενός πυρήνα αυτοελέγχου στην πόλη, σε θέματα οικολογικής και ανεμπόδιστης μετακίνησης.

Όπως υπογράμμισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού, Γεωργία Τοκαλή Μποντού, το ζητούμενο είναι να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στους πολίτες, και να καταστεί ο Βόλος πιο προσβάσιμη πόλη για όλους, με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν φορείς της πόλης, τα δύο σχολεία που συμμετέχουν στην εκστρατεία, και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου στην Παλαιά Ηλεκτρική, αναφέρθηκαν στην πρόοδο των εργασιών τους.

Κανένα σχολείο πλήρως προσβάσιμο

Με πολύτιμες βοηθούς τις εκπαιδευτικούς Θωμαή Τσιακάλη (φιλόλογο), Μαρία Μαυροφρυδάκη (ειδικό βοηθητικό προσωπικό) και Μαρία Σχοινά (διακοσμήτρια), οκτώ μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου καταγράφουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές για ΑμεΑ στα σχολεία όλων των βαθμίδων: σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια μέσα στο Βόλο.

Σύμφωνα με την κ. Τσιάκαλη, κανένα σχολείο δεν είναι πλήρως προσβάσιμο πλην του ΕΕΕΕΚ Βόλου. Οι μαθητές θα παραδώσουν την καταγραφή τους στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να καταστήσει προσβάσιμα όλα τα σχολεία.

Κίνδυνος στη μετακίνηση με ποδήλατα

Από την πλευρά τους, μαθητές της γ’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Βόλου, ασχολούνται, σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Νεκταρία Σωτηράκη, με τους κινδύνους που υπάρχουν στην μετακίνηση στην πόλη.

Το κυριότερο πρόβλημα, οι μαθητές το εντοπίζουν στην κίνηση με το ποδήλατο, από τη στιγμή που ο μοναδικός ποδηλατόδρομος είναι στην παραλία, ενώ οπουδήποτε αλλού τα ποδήλατα συνυπάρχουν με αυτοκίνητα και πεζούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι στην κίνηση.

Προβλήματα εντοπίζουν επίσης και στην κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη, αλλά και με το παράνομο παρκάρισμα αυτοκινήτων που κλείνουν ράμπες και παρεμποδίζουν την κίνηση στα πεζοδρόμια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου