ΤΟΠΙΚΑ

Δηλώνει δικαιωμένος από την απόφαση ο Δημ. Κουτσιφέλης

δηλώνει-δικαιωμένος-από-την-απόφαση-ο-598448

Ζήτημα δέκα ημερών είναι, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη, η επιστροφή του στην επιχείρηση, από την οποία απολύθηκε παραμονή των Χριστουγέννων με το διοικητικό συμβούλιο να τον κρίνει ένοχο για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, για την οποία είχε απαλλαγεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, ακυρώνεται η πειθαρχική σε βάρος του διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής του στη θέση εργασίας του.

«Από το 2010 είμαι μονίμως κυνηγημένος. Δεν μου έχει αναγνωριστεί καν το τεκμήριο της αθωότητας. Και μολονότι η αθωότητά μου είναι δεδομένη και με αποφάσεις της Δικαιοσύνης, συνεχίζω να σύρομαι. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει πλήρως τις απόψεις μου και αναγνωρίζει τη σωρεία των παράνομων πράξεων που τελέστηκαν σε βάρος μου. Είναι το πρώτο βήμα μέχρι την πλήρη δικαίωσή μου», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών, ο κ. Κουτσιφέλης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έναρξη της πειθαρχικής του δίωξης από το Μάρτιο του 2016, την οποία κατήγγειλε εξ αρχής ως παράνομη. Στις 16/6/2016 οπότε και συνεδρίασε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ και επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου, ο κ. Κουτσιφέλης είχε καταγγείλει συνολικά τη διαδικασία ως παράνομη.

Η απόφαση

Κατέθεσε αγωγή κατά της πειθαρχικής διαδικασίας η οποία εκδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2016 και στις 5 Ιανουαρίου 2017, εκδόθηκε η απόφαση. «Η απόφαση δικαιώνει πλήρως τις απόψεις μου», είπε ο κ. Κουτσιφέλης, και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ακυρώνονται οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων.

Οι λόγοι:

-Για κανένα από τα πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε και τιμωρήθηκε τελικά, δεν προβλέπονταν ποινή οριστικής απόλυσης και η εν λόγω πειθαρχική ποινή τού επιβλήθηκε κατά παράβαση της θεμελιώδους αρχής: καμία ποινή, κανένα αδίκημα χωρίς νόμο.

-Για τα ίδια περιστατικά που τιμωρήθηκε είχε ξανασυρθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο τον είχε απαλλάξει, και όπως σημειώνει η δικαστική απόφαση, αυτή η διαδικασία, οι δύο φορές πειθαρχική δίωξη για το ίδιο θέμα, συνιστά παράβαση της διάταξης του νόμου 3584/2007, με την οποία δεν επιτρέπεται δεύτερη δίωξη για το ίδιο θέμα.

-Δεν του επιτράπηκε να απολογηθεί και το αναγνωρίζει η δικαστική απόφαση, που σημειώνει ότι δεν προηγήθηκε στον ίδιο ανακοίνωση της ημέρας και της ώρας κρίσης ώστε να μπορέσει να πει τη γνώμη του.

-Το τέταρτο που σημειώνει είναι ότι δεν του δόθηκε ο φάκελος της υπόθεσης και έλειπαν μια σειρά από έγγραφα που είχε ζητήσει επανειλημμένως.

-Το πέμπτο είναι ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που του επιβλήθηκε δεν είναι νόμιμη, αφού για την επιβολή θα έπρεπε προηγουμένως η ΔΕΥΑΜΒ να απευθυνθεί στην επιτροπή του άρθρου 15 περί προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών. Απευθύνθηκε μετά την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας και τα αίτημά της απορρίφθηκε.

Το δικαστήριο κρίνει ότι ο κ. Κουτσιφέλης θα πρέπει να επιστρέψει στην εργασία του με τους όρους που απασχολούνταν προ της απόλυσης και προβλέπει χρηματική ποινή 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα που ο εργαζόμενος μένει εκτός εργασίας και προσωπική κράτηση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει δικαίωμα έφεσης και κατάθεσης αίτησης αναστολής της απόφασης, ο κ. Κουτσιφέλης όμως εκτίμησε ότι και σε αυτή τη διαδικασία θα δικαιωθεί και ότι εντός 10 ημερών θα έχει επιστρέψει στο εργασιακό του πόστο.

Εκκρεμούν κι άλλα δικαστήρια

Ωστόσο, ο δικαστικός αγώνας δεν ολοκληρώνεται σε αυτό το σημείο. Στις 10 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί η αγωγή που έχει καταθέσει ο κ. Κουτσιφέλης εναντίον της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι θα προχωρήσει στην άσκηση όλων των ένδικων μέσων και ότι οι ενεχόμενοι σε παράνομες πράξεις σε βάρος του θα φθάσουν στο ακροατήριο. Έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του προέδρου, Αποστόλη Γαλάτη και των μελών του πειθαρχικού, εκκρεμούν μηνύσεις εναντίον των μελών του δευτεροβάθμιου και του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφάσισε την απόλυσή του. Θα διεκδικήσει δε και όποια οικονομική απώλεια τυχόν έχει.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση οδηγό για τη ΔΕΥΑΜΒ για το πώς οφείλει να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Μάλιστα, άφησε αιχμές εναντίον της διοίκησης και για άλλες αποφάσεις της ΔΕΥΑΜΒ που κινούνται στο χώρο του παράτυπου, όπως είναι οι αλλαγές προϊσταμένων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου