ΤΟΠΙΚΑ

Μερόνυχτα πάλευαν πάνω στα μηχανήματα με το χιόνι

μερόνυχτα-πάλευαν-πάνω-στα-μηχανήματ-599951

Ολόκληρα 24ωρα στο πόδι, έδιναν τη μάχη του αποχιονισμού σε κάθε άκρη του νομού. Ιδιοκτήτες μηχανημάτων που επιστρατεύτηκαν από τους δήμους της Μαγνησίας, από την πρώτη κιόλας επέλαση του χιονιά, άφησαν σπίτια και οικογένειες… Μέσα στην καμπίνα των εκχιονιστικών μηχανημάτων έδωσαν αγώνα για τη διάνοιξη των δρόμων, κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το κρύο που ήταν ανυπόφορο, τη σωματική και πνευματική κόπωση. Την ώρα που στους αποκλεισμένους από το χιόνι δρόμους δεν κυκλοφορούσε ψυχή, εκείνοι, πίσω από το τιμόνι, έδιναν και την ψυχή τους για να κάνουν το καθήκον τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο συναγερμός για το Γιάννη Μυλωνά σήμανε από το δήμο Αλμυρού, από την περασμένη Παρασκευή. Ακόμη και χθες, συνέχιζε να επιχειρεί στους δρόμους του δήμου για την πλήρη διάνοιξη του οδικού δικτύου.

«Από την Παρασκευή είμαι με τρεις – τέσσερις ώρες ύπνο. Λίγη ξεκούραση για να δουλεύει το μυαλό και να ακολουθεί το σώμα, και μετά ξανά στους δρόμους», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Γιάννης Μυλωνάς: Εβλεπα παντού μόνο χιόνι. Τίποτα άλλο. Προχωρούσα με το μηχάνημα πέντε μέτρα, κοιτούσα πίσω και έβλεπα ξανά το δρόμο να κλείνει

Με ένα μπουκάλι νερό και την καμπίνα του εκχιονιστικού να μπάζει παγωμένο αέρα, έδωσε τη μάχη για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου. Η μάχη ήταν άνιση. «Στον Αλμυρό το χιόνι έφθασε στους 40 πόντους και η θερμοκρασία στους -16ο C. Παγωνιά παντού», περιγράφει.

Παγωνιά και ασταμάτητη χιονόπτωση, που σε κάποια στιγμή προκάλεσε απελπισία. «Έβλεπα παντού μόνο χιόνι. Τίποτα άλλο. Προχωρούσα με το μηχάνημα πέντε μέτρα, κοιτούσα πίσω και έβλεπα ξανά το δρόμο να κλείνει», αναφέρει ο Γιάννης Μυλωνάς. Στους δρόμους δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Εκείνος και το μηχάνημά του μόνο. «Από τη μία αυτό ήταν καλό γιατί δεν παρεμποδιζόταν το έργο του αποχιονισμού και δεν είχαμε κι άλλα προβλήματα», σχολιάζει.

Στο Βόλο κόντρα στον παγετό

Στο κέντρο του Βόλου αλλά και στις συνοικίες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου, όπου υπήρξαν και τα πιο σημαντικά προβλήματα, επιχειρούσε από την Τρίτη το πρωί ακατάπαυστα, ο Αντώνης Τσουμπέκος. «Τέταρτη μέρα σήμερα στο χιόνι», σχολίασε την Παρασκευή αργά το βράδυ, όταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τον εντόπισε να εκχιονίζει με το μηχάνημά του το προαύλιο του Αγίου Νικολάου.

«Είκοσι ώρες δουλειά και τέσσερις ώρες ύπνο. Έτσι πάει αυτές τις ημέρες». Κι όταν ρωτήθηκε πώς αντέχει είπε: «Συνήθεια είναι».

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν οι ίδιες οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παγετός. «Μας δυσκόλεψε πολύ. Το πρώτο χιόνι έγινε πάγος, από πάνω έπεσε κι άλλο και η κατάσταση ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη», ανέφερε.

Και μολονότι υπήρξαν δημότες που παρκάροντας παράνομα εμπόδιζαν το έργο του αποχιονισμού, δεν θα ξεχάσει εκείνους που τον σταματούσαν και του πρόσφεραν ένα μπουκάλι νερό.

Νεφροπαθείς, από την πόρτα του σπιτιού τους έως και το νοσοκομείο, μετέφεραν τα μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων

Εθελοντές με αυταπάρνηση

Την ίδια ώρα που η μάχη δινόταν στους δρόμους για τη διάνοιξη του οδοστρώματος, εθελοντές βρέθηκαν με αυταπάρνηση στο πλευρό όσων είχαν ανάγκη.

Το μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος, κινδύνεψε και ο ίδιος όταν, επιχειρώντας να προσεγγίσει σε σπίτι στη Γκιώνη, σε ένα δύσβατο σημείο, κόντεψε να φύγει προς το γκρεμό. Πήγαινε να παραλάβει νεφροπαθή για αιμοκάθαρση. «Έφυγα από το δρόμο και πήρα την κατηφόρα προς το γκρεμό. Αναγκάστηκα να βάλω αλυσίδες στο 4Χ4 και να προσεγγίσω το σπίτι μετά από αρκετή ώρα. Μία γυναίκα από το άγχος και το φόβο της έβγαλε άφθα», περιέγραψε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την αγωνία συγγενικού προσώπου του αρρώστου αφενός για το δικό της άνθρωπο αφετέρου για τον δικό της ήρωα διασώστη.

Βασίλης Ηλιόπουλος: Έφυγα από το δρόμο και πήρα την κατηφόρα προς το γκρεμό. Αναγκάστηκα να βάλω αλυσίδες στο 4Χ4 και να προσεγγίσω το σπίτι στη Γκιώνη μετά από αρκετή ώρα

Εννέα νεφροπαθείς μετέφερε με το αυτοκίνητό του από το σπίτι τους σε δύσβατες περιοχές μέχρι το νοσοκομείο, ο Βασίλης Ηλιόπουλος. Τους παραλάμβανε από την πόρτα και τους επέστρεφε μέχρι το κατώφλι τους. «Ευχαριστίες και χίλιες ευχές μου έδιναν», λέει.

Δεν ήταν όμως μόνο εκεί. Μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα όπου υπήρχε ανάγκη: στην Ανακασιά, στο Κλήμα, στην Αγία Παρασκευή, στο Αλιβέρι. «Ήταν κυρίως μεγάλοι άνθρωποι. Μια γιαγιούλα ήταν κατάκοιτη. Μένει σε ένα μικρό προσφυγικό σπιτάκι στη Ν. Ιωνία και τη βρήκα να με περιμένει δίπλα από μία θερμάστρα όπου ζεσταινόταν να της πάω τα φάρμακα. Οι ευχές της με συνόδευσαν», λέει κ. Ηλιόπουλος.

Τρόφιμα, νερό και προμήθειες, ο ίδιος μετέφερε και στους ξενώνες αστέγων στην Άλλη Μεριά και στη Νεάπολη αλλά και στο κοινωνικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων που επίσης μένει ανοιχτό για τους άστεγους.

Κώστας Τράγαλος: Ρίχναμε αλάτι, φτυαρίζαμε όπου μας ζητούσαν για να υπάρχει πρόσβαση ιδίως σε δημόσια κτήρια. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο για τους συμπολίτες μας

Σε κατάσταση συναγερμού και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. «Ήμασταν με το κινητό στο χέρι έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε ό,τι μας ζητούσε ο Δήμος Βόλου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Κώστας Τράγαλος. Όπως τόνισε, όλη η ομάδα ήταν στην πρώτη γραμμή για τον εκχιονισμό κεντρικών πεζοδρομίων και πεζοδρόμων. «Ρίχναμε αλάτι, φτυαρίζαμε όπου μας ζητούσαν για να υπάρχει πρόσβαση ιδίως σε δημόσια κτίρια. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο για τους συμπολίτες μας. Κάναμε μεταφορά και δύο νεφροπαθών στο νοσοκομείο», αναφέρει ο κ. Τράγαλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες. «Καθαρίζαμε κι από πίσω έπεφτε κι άλλο χιόνι. Και το χιόνι γινόταν πάγος. Κάναμε ό,τι καλύτερο», αναφέρει. Σχολιάζει όμως και τη νοοτροπία ορισμένων δημοτών. «Ο καθένας μας θέλει ένα gcb για τον εαυτό του. Δεν είναι έτσι. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε τέτοιες συνθήκες», σχολίασε.

Μάχη για τον καθαρισμό πεζοδρομίων έξω από δημόσια κτήρια, από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου