ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση «κλόνισε» την υπεραξία των ακινήτων

η-κρίση-κλόνισε-την-υπεραξία-των-ακι-600179

Μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης, αναπόφευκτα επηρεάστηκαν και οι τιμές των ακινήτων. Η αγορά υφίσταται τις αναμενόμενες πιέσεις, ενώ η πτωτική πορεία στις αξίες των ακινήτων είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η υπεραξία που όλοι γνωρίζαμε. Αυτό επισημαίνει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, με την ιδιότητα της μεσίτριας του γραφείου Magnis Land (Δημητριάδος & Κουταρέλια 21 στο 3ο όροφο), που δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων.

Σύμφωνα με την κ. Μπαρμπουδάκη, «Ο επαγγελματίας μεσίτης οφείλει να αξιολογεί τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες του κάθε ενδιαφερόμενου που θα απευθυνθεί σε αυτόν» προκειμένου να του προτείνει την προσφορότερη λύση.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κυρία Μπαρμπουδάκη, γιατί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται για κάποιο ακίνητο σε έναν μεσίτη, σε εσάς;

Ο επαγγελματίας μεσίτης έχει τη γνώση για την εύρεση και σωστή υπόδειξη του κατάλληλου ακινήτου. Έχει διερευνήσει τις ανάγκες του πελάτη του, γνωρίζει λεπτομερώς το ακίνητο που προτείνει, ακόμη και σε θέματα που δεν έχει άποψη ίσως και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης που του το έχει εμπιστευθεί. Τις περισσότερες φορές ο χρόνος εύρεσης του κατάλληλου ακινήτου είναι πιεστικός για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Ο επαγγελματίας μεσίτης έχει ήδη ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του. Η υπόδειξη ακινήτων μέσα από αυτό το χαρτοφυλάκιο ελαχιστοποιεί τον χρόνο ανεύρεσης του κατάλληλου. Παράλληλα βοηθάει τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να αξιολογήσει από τα προτεινόμενα ακίνητα προκειμένου να πάρει τη σωστή απόφαση αγοράς, έχοντας επιλέξει ανάμεσα από ακίνητα που είναι αντίστοιχα των αναγκών του. Άρα ο επαγγελματίας μεσίτης οφείλει να αξιολογεί τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες του κάθε ενδιαφερόμενου που θα απευθυνθεί σε αυτόν. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο μεσίτης γνωρίζει συγκριτικά όλες τις κινήσεις και τις τάσεις της αγοράς καθώς και τις τρέχουσες και ρεαλιστικές τιμές ενοικίασης η πώλησης των ακινήτων της περιοχής του.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον επαγγελματία μεσίτη;

Ο επαγγελματίας μεσίτης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο χαρτοφυλάκιό του. Πρέπει να είναι σφαιρικά ενήμερος, για τη ντόπια τουλάχιστον, κτηματαγορά. Πρέπει να πληροφορεί τον υποψήφιο πελάτη του, για τις διαδικασίες δηλαδή συμβόλαια αγοραπωλησίας ή μισθωτήρια συμφωνητικά, για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, για τυχόν τραπεζικά δάνεια ή εξυπηρετήσεις, για θέματα πολεοδομικών τακτοποιήσεων ή για «εκκρεμότητες» που έχει κάποιο ακίνητο. Προσωπικά είμαι σε ανοιχτή γραμμή με έμπειρους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και τραπεζικούς διαμεσολαβητές γι’ αυτούς τους λόγους.

Ποια είναι τα έξοδα και η οικονομική απολαβή ενός μεσίτη;

Ο επαγγελματίας μεσίτης βαρύνεται με όλα τα έξοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε (έξοδα γραφείου, ασφάλισης, διαδικτυακή προώθησης των ακινήτων, διαφήμισης στον έντυπο τύπο, μετακινήσεων κ.λπ.) και η αμοιβή του έρχεται μόνο μετά την ικανοποίηση της ανάγκης του πελάτη του και την επίτευξη της συμφωνίας. Πρέπει λοιπόν να καλύπτει όλα αυτά τα έξοδα με ίδια κεφάλαια, για να έρθει η στιγμή που θα εισπράξει την αμοιβή του. Κι αν το καλοσκεφθεί κανείς είναι ο επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες, και μόνο όταν ο πελάτης του ικανοποιηθεί αμείβεται, σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα παροχής υπηρεσίας.

Πως βλέπετε εσείς μετά από τόσα χρόνια οικονομικής δυσπραγίας την πορεία της αξίας των ακινήτων;

Η πραγματικότητα, μας έδειξε ότι μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης, αναπόφευκτα επηρεάστηκαν και οι τιμές των ακινήτων. Άλλωστε η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε από τα ακίνητα στην Αμερική. Η πτωτική πορεία στις αξίες των ακινήτων είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η υπεραξία που όλοι γνωρίζαμε. Το γεγονός αυτό έπληξε ειδικά τον μέσο Έλληνα που πάντοτε επένδυε στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας, σαν σταθερή αξία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι όλο το οικοδόμημα της οικονομίας κλονίστηκε. Εάν λοιπόν δεν ληφθούν, επιτέλους, αναπτυξιακά μέτρα, πολύ φοβάμαι ότι αυτή η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί!

Διακρίνω ωστόσο στο συνολική πορεία σας αισιοδοξία και μαχητικότητα, χαρακτηριστικά που σας διακρίνουν και στην επαγγελματική σας πορεία

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με καθημερινή δουλειά και αγώνα μπορούμε να ξανακερδίσουμε ότι έχουμε χάσει. Οι Έλληνες σαν λαός πάντοτε αγωνιζόμασταν για μία καλύτερη ζωή και κοινωνία. Μόνο αν με αυτόν τον τρόπο συνεχίσουμε υπάρχει ελπίδα να ανακάμψουμε. Αυτό λοιπόν εφαρμόζουμε με τους συνεργάτες μου στο γραφείο Magnis Land.

Τι είναι αυτό το διαφορετικό που θα κάνει τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη, ή ενοικιαστή/αγοραστή να προτιμήσει το δικό σας γραφείο;

Σε αυτό δεν μπορώ να δώσω μία άμεση απάντηση, διότι ο κάθε άνθρωπος που θέλει να συνεργαστεί με κάποιο μεσιτικό γραφείο έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Μία σύντομη επίσκεψη στο χώρο μας, Δημητριάδος & Κουταρέλια 21 στο 3ο όροφο, θα αποσαφηνίσει τις απορίες του καθενός ξεχωριστά.

Είσαστε γνωστή αρκετά χρόνια τώρα λόγω της ενασχόλησής σας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα σας γνωρίζουμε και μέσα από την επαγγελματική σας ιδιότητα, αυτή της μεσίτριας. Υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων;

Θέλω να πιστεύω ότι συνεχίζω αυτό που έχω μάθει να κάνω καλύτερα, και είναι και η γραμμή του γραφείου μας, δηλαδή ο άνθρωπος να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι σημαντικό να ακούμε τις ανάγκες, να εκτιμούμε τις δυνατότητες και να προσφέρουμε τις καλύτερες λύσεις σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Ουσιαστικά και πάλι μέσω της δουλειάς μου προσπαθώ να είμαι κοντά στον άνθρωπο!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου