ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρωτική καταστροφή σε λεμόνια -πορτοκάλια στο Πήλιο

ολοκληρωτική-καταστροφή-σε-λεμόνια-π-600495

Για ολοκληρωτική καταστροφή σε καλλιέργειες με λεμόνια και πορτοκάλια, κατά μήκος των παραλιακών οικισμών του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, έκανε λόγο μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο αντιδήμαρχος, Απ. Κοντογιώργος. Πρόκειται για καλλιέργειες, οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες των ίδιων των κατοίκων, και από τις οποίες καλύπτονται και οι ανάγκες των επαγγελματιών της περιοχής.

Ο τριήμερος παγετός που έπληξε ακόμη και τους παραθαλάσσιους οικισμούς στο Πήλιο επί τρεις ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα να «καούν» τα δέντρα. «Τα δέντρα πάγωσαν και η όποια παραγωγή χάθηκε», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του και για την ελαιοκαλλιέργεια. «Μόλις λιώσει τελείως το χιόνι θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της ζημιάς», ανέφερε. Οι παραγωγοί ήδη εκφράζουν φόβους ότι ακόμη κι αν δεν έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, ο παγετός θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Προβλήματα εκτιμάται ότι υπάρχουν και στις καλλιέργειες του Νοτίου Πηλίου που επίσης πλήγηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο χειρότερος εφιάλτης για τους παραγωγούς του Πηλίου, δεν είναι η απώλεια της φετινής παραγωγής. Φοβούνται ότι αν έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο, παραγωγή δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Τις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί ζητούν καταγραφή από των ζημιών από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής και επιπλέον να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι ήδη πριν από το κύμα κακοκαιρίας κλιμάκια του ΕΛΓΑ είχαν «οργώσει» το νομό και είχαν καταγράψει την παραγωγή και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου