ΤΟΠΙΚΑ

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατική Συμπαράταξη

ξαναμοιράζεται-η-τράπουλα-στο-τοπικό-600628

«Κόφτης» σε πρόσωπα που απέτυχαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές – Τι διαμήνυσε η Φώφη μετά την περιοδεία στο Βόλο – Ποια στελέχη βολιδοσκοπούνται – Ποιοι «κατεβαίνουν από το τρένο»

Σαρωτικές αλλαγές στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία για τις επόμενες -όποτε γίνουν- εθνικές εκλογές δρομολογεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο η Δημοκρατική Συμπαράταξη να διεκδικήσει με πραγματικές αξιώσεις στο νομό μία από τις έξι έδρες που οδηγούν στη Βουλή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η συμφωνία συμπόρευσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με το ΚΗΔΙΣΟ αλλάζει εκ των πραγμάτων τις ισορροπίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε κορυφαίο στέλεχος της Τρικούπη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «Η τράπουλα ξαναμοιράζεται» με βασικό στόχο να επανακάμψει το κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από τη Μαγνησία στο Κοινοβούλιο, καθώς από το 2012 δεν έχει εκλεχθεί βουλευτής.

Ετσι μπαίνει «κόφτης» σε όσους δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, βολιδοσκοπούνται ήδη νέα πρόσωπα που δεν ανήκουν στον τοπικό κομματικό χάρτη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και επαφές για την επαναπροσέγγιση στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, και που στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να επανακάμψουν στις τάξεις του κόμματος.

Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη εργάζεται προς δύο κατευθύνσεις όσον αφορά στη Μαγνησία. Η πρώτη αφορά στην αξιολόγηση νέων στελεχών που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μέλη του κόμματος, αλλά δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά στην πολιτική.

Η δεύτερη αφορά σε πρόσωπα που ακολούθησαν στο ΚΗΔΙΣΟ τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ, αλλά και από το Ποτάμι, που τοπικά η πολιτική του παρουσία είναι από «αναιμική» ως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα αρκετά μέλη του να στρέφουν το βλέμμα τους προς το χώρο.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, εξάλλου, έχουν προκύψει περίπου 10 πρόσωπα που μπορούν να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Μαγνησία. Παράλληλα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει ήδη στην άτυπη επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στην Αθήνα το πράσινο φως για το «ξεσκαρτάρισμα» της λίστας των δύο τελευταίων αναμετρήσεων στη Μαγνησία, που εκτός των νέων προσώπων που συμπεριλήφθησαν για πρώτη φορά – «χρεώνεται» το πολύ χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης λαϊκού ερείσματος στην τοπική κοινωνία.

«Εάν θέλουμε να μιλάμε με προοπτική επιτυχίας του εγχειρήματος και εάν πραγματικά όλοι πιστεύουν στην ανάγκη η Μαγνησία να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής ανάκαμψης. Πρέπει να μπει «κόφτης» στις φιλοδοξίες όσων δοκιμάστηκαν στον εκλογικό στίβο και απέτυχαν να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να προσφέρουν. Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν επετηρίδες, ούτε μπορεί να είναι «σκαλοπάτι» για όποιον θέλει να εκπληρώσει τη ματαιοδοξία του», ήταν η σαφής επισήμανση στελέχους που βρίσκεται πολύ κοντά στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, και έχει εικόνα -αλλά και λόγο- για την ανθρωπογεωγραφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.

Όπως εκτιμάται, το ενδιαφέρον θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των «αυτοβούλως προσερχομένων», από υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα, παράλληλα βολιδοσκοπούνται οι προθέσεις και κάποιων άλλων επώνυμων στελεχών της τοπικής κοινωνίας, που είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των μνημονίων, χωρίς ωστόσο ποτέ να διακόψουν τις επαφές και τις συνομιλίες τους με στελέχη του κόμματος ή τη σημερινή ηγεσία.

«Οχι άλλους πειραματισμούς»

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, έχει ασφαλή εικόνα της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας των στελεχών του κόμματος, καθώς επίσης και των προσωπικών διαγκωνισμών που υπάρχουν. Μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πήρε μία «πικρή γεύση» κατά της διάρκεια της περιοδείας της στο Βόλο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Αθήνα προβληματισμένη, διαμηνύοντας προς τους συνεργάτες της ότι «δεν θα επιτρέψει προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες να πυροδοτήσουν την προσπάθεια «επανασύνδεσης» με το ΚΙΔΗΣΟ που τότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη αφενός και αφετέρου την ώρα που επιχειρείται το «χτίσιμο» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε στέρεες βάσεις».

«Στόχος μας είναι να μη δίνουμε την εικόνα ενός πολιτικού μηχανισμού αποκομμένου από το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες τους στην κοινωνία των πολιτών και σε δράσεις που αφορούν την καθημερινότητα και τις πιο ασθενείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες που δεν προάγουν τον κοινό στόχο δεν μας αφορούν», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας ότι για «νέο αίμα» στα ψηφοδέλτια και στον κομματικό μηχανισμό, με στελέχη που διαθέτουν σοβαρό «υπόβαθρο» και σημαντικές κοινωνικές αναφορές θα επιτευχθεί ακόμη και «Εάν χρειαστεί να ματώσουμε πολιτικά», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ανοίγει με αλλαγές, η βεντάλια με ονόματα πιθανών υποψηφίων

Στο κόκκινο οι διεργασίες, για ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά στη Μαγνησία

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι «παρελθόν» από το νέο ψηφοδέλτιο θεωρείται ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου, στον οποίο θα προταθεί να ενεργοποιηθεί στο κόμμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα έχει τρίτη ευκαιρία, μετά τις υποψηφιότητες τον Ιανουάριο του 2015 και το Σεπτέμβριο του 2015.

Στην απόφαση αυτή συντρέχουν, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δύο σημαντικοί λόγοι. Ο πρώτος αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος 2015- Σεπτέμβριος 2015) που δεν δικαίωσε την επιλογή του ΠΑΣΟK, αφού τα ποσοστά κινήθηκαν πολύ χαμηλά. Ο δεύτερος λόγος αφορά στις κάκιστες σχέσεις που διατηρεί με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους, σε συνδυασμό με την επιμονή του να αυτοχρίζεται «επικεφαλής» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Μαγνησία σε περιόδους μη εκλογικές, αλλά και η εσωκομματική αντιπαλότητα που προκαλούν δημόσιες παρεμβάσεις του «στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Είναι χαρακτηριστική μόλις προχθές η παρέμβαση του Αντώνη Πολίτη (ανάλογες έχουν γίνει και από άλλα στελέχη) που ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2015, και ο οποίος σε δημόσια παρέμβασή του στον τοίχο του FB που διατηρεί ο κ. Αναστασίου μόλις προχθές, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Διαφωνώ με τη χρήση του όρου επικεφαλής διότι από τη μία πρόκειται για ρόλο μη μόνιμο και από την άλλη έχει εσάνς από τα παλιά, δηλαδή το κυνήγι των οφίτσιων. Επικεφαλής ψηφοδελτίου υφίσταται από την κατάρτιση του μέχρι και την επομένη των εκλογών, μόνο όταν αυτές γίνονται με λίστα. Που και πάλι δεν είναι επικεφαλής ούτε των άλλων υποψηφίων, ούτε της παράταξης στο Νομό, είναι ο πρώτος προτεινόμενος του κόμματος για τον κάθε Νομό. Αυτό νομίζω εγώ… Την επόμενη μέρα είναι ή βουλευτής ή απλά στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο με στόχο να εκλέξει το κόμμα βουλευτές όσους περισσότερους μπορεί ανάλογα με τη σειρά κατάταξης. Αλλιώς θα υπήρχε και αναπληρωτής επικεφαλής».

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του κ. Αναστασίου, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς έψεγε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει ευρεία συγκέντρωση στην Αθήνα με όλους τους πρώην βουλευτές για να συζητηθεί η επόμενη μέρα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κ. Γ. Αναστασίου αισθάνθηκε «θιγμένος» που δεν προσκλήθηκε και στην προσωπική του σελίδα στο FB έγραψε: «ΥΓ: Προσωπικά να διευκρινίσω ότι δεν έχω καμία αγωνία συμμετοχής εάν δεν νιώθω «καλοδεχούμενος»… ωστόσο ο σεβασμός της αγωνίας των ανθρώπων που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα χρόνια, χωρίς οφίτσια και ανταλλάγματα, νομίζω είναι επιβεβλημένος».

Στο μεταξύ, μεταξύ των υποψηφιοτήτων, οι οποίες μέχρι σήμερα καταγράφουν μεγάλη πιθανότητα είναι του περιφερειακού συμβούλου Μαγνησίας Δημήτρη Λουφόπουλου που αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα και στον αγροτικό τομέα, καθώς και του οικονομολόγου Αντώνη Πολίτη. Και οι δύο είναι από τα νέα πρόσωπα στο κόμμα που έχουν δείξει θετικά δείγματα γραφής, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Χαριλάου Τρικούπη.

Το «πράσινο φως» επίσης να κινηθεί έχει λάβει εδώ και καιρό ο Άγγελος Αγραφιώτης, μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και ήδη αναπτύσσει έντονη δράση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Μαγνησία που θα πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές.

Από τα νέα πρόσωπα που έχουν βολιδοσκοπηθεί και που το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιθυμούσε συνεργασία είναι ο Απόστολος Παπαδούλης πρώην πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής στο τοπικό ψηφοδέλτιο με το Ποτάμι, αλλά έχει ερείσματα και στο χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου