ΤΟΠΙΚΑ

Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου για τα προβλήματα υδροδότησης Βόλου και Ν. Ιωνίας

οι-θέσεις-του-ιατρικού-συλλόγου-για-τα-600639

Με αφορμή τα προβλήματα υδροδότησης του πολεοδομικού συ6γκροτήματος Βόλου –Ν. Ιωνίας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί τις θέσεις του και ειδικότερα επισημαίνει τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αισθάνεται την ανάγκη και είναι υποχρεωμένος εκ του θεσμικού του ρόλου σε θέματα Υγείας του κοινωνικού συνόλου, να εκφράσει την άποψή του, με νηφαλιότητα και επιστημονική ορθότητα, αναφορικά με τα προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Βόλου, μετά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας.

Όπως είναι γνωστό το νερό, ο αέρας και η τροφή είναι βασικά συστατικά της ύπαρξης της Ζωής. Η αξία του καθαρού νερού για τη ζωή του ανθρώπου είναι τόσο σημαντική, αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι το 70% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Ως εκ τούτου η πρόσβαση του ανθρώπου σε ποσοτικά και ποιοτικά επαρκές νερό είναι αδήριτη ανάγκη, και υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να του καλύπτει αυτήν την ανάγκη διαρκώς.

Τις τελευταίες ημέρες όμως παρουσιάσθηκαν τεράστια προβλήματα επαρκούς υδροδότησης των κατοίκων της πόλης μας, τα οποία από ότι φαίνεται συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά τις βελτιώσεις που παρατηρούνται. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προβλημάτων υδροδότησης είναι να ταλαιπωρείται μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής μας, κάποιοι από τους οποίους έχουν προβλήματα υγείας, χρόνια ή παροδικά. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, στην περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως η επαρκής υδροδότηση όλων των περιοχών σε ποσότητα και ποιότητα νερού. Την ευθύνη για τη λύση του προβλήματος έχει η Δημοτική Αρχή, που πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα την πλήρη υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου αλλά και των άλλων περιοχών ευθύνης της. Επί πλέον, η Δημοτική Αρχή οφείλει να εξασφαλίσει την ποιότητα και την υγιεινή του νερού του δικτύου ύδρευσης, λόγω των πολλαπλών βλαβών που παρατηρήθηκαν σ’ αυτό, και να ενημερώσει όλους τους πολίτες υπεύθυνα, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, εάν το νερό της ύδρευσης είναι κατάλληλο προς πόση.

Αναγνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα είναι δύσκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουν περάσει όμως αρκετές ημέρες που το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και πιθανόν να εξακολουθήσει να υφίσταται για κάποιο χρονικό διάστημα ή να παρουσιασθεί εκ νέου σε περίπτωση που ανάλογες συνθήκες με τις πρόσφατες το δημιουργήσουν. Γι΄ αυτό τον λόγο θεωρούμε απαραίτητο ο κατεξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος για την επίλυση αυτού του προβλήματος που είναι ο Δήμος Βόλου να συνεργασθεί με όλους τους θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς προκειμένου το πρόβλημα υδροδότησης και επαρκούς προμήθειας νερού των πολιτών να επιλυθεί άμεσα.

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που αφορούν σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να είναι αυτονόητη η συνεργασία όλων των δυνάμεων της κοινωνίας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, διότι δεν υπάρχει καμία αυθεντία που μπορεί να επιλύσει αποτελεσματικά από μόνη της τέτοιου είδους πολύπλοκα προβλήματα”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου