ΤΟΠΙΚΑ

Με πόρους της ΔΕΥΑΜΒ ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης

με-πόρους-της-δευαμβ-ο-εκσυγχρονισμός-632366

Τα ταμεία της για τη χρηματοδότηση του έργου εκσυγχρονισμού, ζωνοποίησης και αυτοματοποίησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, ανοίγει η ΔΕΥΑΜΒ. Μετά την απόρριψη του σκέλους της τηλεμετρίας από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προκειμένου στο έργο πνοής για την πόλη να μην υπάρξουν… εκπτώσεις και να παραδοθεί ολοκληρωμένο και σύγχρονο, η ΔΕΥΑΜΒ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει η ίδια τη μη επιλέξιμη δαπάνη με το ποσό των 3.421.700 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε προς έγκριση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης. Ηδη, κατά της απόφασης για την απόρριψη της χρηματοδότησης του υποέργου της τηλεμετρίας, ο Δήμος Βόλου έχει κινηθεί δικαστικά και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι τότε η ΔΕΥΑΜΒ δεν χάνει χρόνο. Θα χρηματοδοτήσει η ίδια το έργο που απέρριψε η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας«με την ρητή επιφύλαξη του αποτελέσματος της νομικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 13.238.800 ευρώ. Από το σύνολο του κόστους η επιλέξιμη δαπάνη είναι 9.817.100 ευρώ και η μη επιλέξιμη 3.421.700 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση των αγωγών του δικτύου ύδρευσης σε μήκος 127 χιλιομέτρων, συσκευές ελέγχου, νέες ιδιωτικές συνδέσεις και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές από το δίκτυο «σουρωτήρι» και να εξασφαλιστεί επαρκές πόσιμο νερό.

Οι εργασίες αφορούν στο πολεοδομικό συγκρότημα και συγκεκριμένα στο κέντρο του Βόλου μεταξύ των οδών Αργοναυτών (παραλιακή), Αναλήψεως, Φιλιππίδη (χείμαρρος Άναυρος) και Ζάχου (χείμαρρος Κραυσίδωνας) και στο κέντρο της Ν. Ιωνίας, μεταξύ των οδών Βυζαντίου, Παπαρήγα, Μαιάνδρου, Βενιζέλου, Εθνικών Αγώνων, Ικάρων, Μανδηλαρά, Παρασκευοπούλου και Καραμπατζάκη.

Σημειώνεται ότι για το έργο που δεν είναι επιλέξιμο θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός ανοιχτής διαδικασίες με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά.

Τεχνικό πρόγραμμα

Η χρηματοδότηση της τηλεμετρίας του έργου ύδρευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017, στο οποίο προβλέπονται δράσεις συνολικής δαπάνης 125.914.467,18 ευρώ με προβλεπόμενη συνολική δαπάνη μέσα στο έτος 25.552.007,57 ευρώ, αναλυόμενη σε 6.678.000,00€ από ίδιους πόρους ΔΕΥΑΜΒ και 18.874.007,57€ από χρηματοδότηση.

Με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 συνεχίζεται η εφαρμογή δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και του Παγασητικού Κόλπου, μέσω παρεμβάσεων στη συλλογή κι επεξεργασία λυμάτων, ενώ αναπτύσσονται δράσεις για τον εκσυγχρονισμό και την διαχείριση του Υδατικού Δυναμικού του Δήμου Βόλου.

Από τα σημαντικότερα έργα και μελέτες που θα γίνουν με ιδίους πόρους είναι η επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η μελέτη και κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Βιολογικού, το master plan για την ύδρευση και άρδευση κ.α.

Στο τεχνικό πρόγραμμα εντάσσεται η συνέχιση έργων και μελετών αποχέτευσης που είναι ήδη ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου