ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μαθητές στο διάστημα…

βολιώτες-μαθητές-στο-διάστημα-634889

Η πρόταση για τη διενέργεια πειράματος στο διεθνή διαστημικό σταθμό προκρίθηκε στη β’ φάση

Εισιτήριο για το διάστημα και το διεθνή διαστημικό σταθμό, κέρδισε ο Βόλος μέσω της ομάδας Talos του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεκατρείς μαθητές που παρακολουθούν ρομποτική κάθε Σαββατοκύριακο στο κτίριο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρότειναν υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους ένα πείραμα στο διάστημα. Η ιδέα του πειράματος άρεσε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και προκρίθηκε στη β’ φάση του διαγωνισμού AstroPi.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για το πείραμα στο διάστημα με την υπογραφή του Βόλου και της ομάδας Talos, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε κάνει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 20 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 του μήνα, ανακοινώθηκε στην ομάδα, η πρόκρισή της στη β’ φάση του διαγωνισμού, που τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο… διάστημα.

Η ομάδα κατάθεσης και υποστήριξης της ιδέας του πειράματος δεν πίστευε στα αυτιά της… όταν η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ανακοίνωσε την πρόκριση του Talos.

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία, καθώς σημαίνει ότι η ιδέα των παιδιών για τη μέτρηση βιομετρικών παραμέτρων στους χώρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) είναι πολύ σημαντική. Η ιδέα της ομάδας TALOS επιλέχθηκε μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών ομάδων και με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία τους μικρούς προγραμματιστές να πειραματιστούν, να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να αποκομίσουν μία σημαντική εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχηματοποίηση της ιδέας συνέβαλε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει από τις 25 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και σε όσες ομάδες προκρίθηκαν, θα δοθούν δύο αποστολές – προκλήσεις: η πρώτη αφορά στον σχεδιασμό μίας λύσης για μία συγκεκριμένη εργασία –κάτι σαν τεστ- που θα ανατεθεί από τον εν ενεργεία αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ThomasPesquet, και η δεύτερη αφορά την υλοποίηση των προτάσεων – ιδεών των ομάδων. Και για τις δύο αποστολές, οι ομάδες θα χρησιμοποιήσουν το AstroPiKit που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και αφορά εξοπλισμό Raspberry και αισθητήρες.

Οι καλύτεροι κώδικες – κατασκευές που θα αναδειχθούν μέσα από τις συγκεκριμένες αποστολές θα προκριθούν στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, που είναι η πραγματοποίηση του πειράματος.

Γράφουν τον «κώδικα» του πειράματος

Οι μαθητές του TALOS, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ουσιαστικά θα γράψουν τον κώδικα του πειράματος που εμπνεύστηκαν και πρότειναν Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Ο κώδικας θα «γραφτεί» για χρήση με τον υπολογιστή Raspberry. Αυτόν τον κώδικα θα χρησιμοποιήσουν αστροναύτες για να μετρήσουν τις βιομετρικές παραμέτρους –όπως η υγρασία και θερμοκρασία- στο διεθνή διαστημικό σταθμό για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι επιπτώσεις των αυξημένων τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας επιδρούν στην ευεξία των αστροναυτών. Οι μαθητές θα συνθέσουν τα δομικά μέρη των ρομποτικών κατασκευών, θα αποφασίσουν για τους αισθητήρες οι οποίοι θα «επικοινωνούν» με το περιβάλλον και θα καταγράφουν τις βιομετρικές παραμέτρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για γνώσεις και δουλειά που αναπτύσσουν εξελικτικά οι ίδιοι οι μαθητές στο πλαίσιο των μαθημάτων και σχετίζεται με το τρίπτυχο «σύλληψη ιδέας-κατασκευή-προγραμματισμός». Όλα υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του εκπαιδευτή του RaspberryPi Δημήτρη Παρασχά, που μαζί με τον Απόστολο Ξενάκη συμμετέχουν στην ομάδα κατάθεσης και υποστήριξης της ιδέας του πειράματος.

«Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με κάτι πραγματικά πρωτοποριακό και απίστευτα ενδιαφέρον για τα ίδια τα παιδιά. Η παρουσία της ομάδας στη δεύτερη φάση είναι τεράστια επιτυχία για τα δεδομένα της πόλης μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους μαθητές μας και είμαστε σίγουροι ότι θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους!», σχολίασε ο υπεύθυνος της δράσης TALOS, Γιώργος Πρώιας, που είναι ο αρχικός εμπνευστής του προγράμματος εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το πρόγραμμα συντονίζει σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Σπύρο Κούρια και πάντα με την αμέριστη υποστήριξη διεπιστημονικής ομάδας μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι μικροί προγραμματιστές που θα γράψουν τον κώδικα του πειράματος είναι οι: Πέτρος Ασούτης, Κωνσταντίνος Βαρακλιώτης, Δημήτρης Βασιλειάδης, Χριστόφορος Βενέτης, Γιάννης Γιαννούλας, Στέφανος Μακρίδης, Θεοδώρα Μήτσου, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Θοδωρής Πρώιας, Γιώργος Σπανός, Γιώργος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου, Θωμάς Χατζηπλάκης.

Ο Δημήτρης Παρασχάς μαζί με τα δύο γκρουπ μαθητών που συμμετέχουν στην ομάδα Talos και θα γράψουν τον κώδικα του πειράματος για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου