ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες διαζύγια κάθε χρόνο

εκατοντάδες-διαζύγια-κάθε-χρόνο-634919

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Αστυνομικοί συνέλαβαν στο Βόλο 53χρονο, ο οποίος εξύβρισε και απείλησε τη 41χρονη σύζυγό του. Στο Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών οδηγήθηκε 52χρονος μετά από καταγγελία της 43χρονης εν διαστάσει συζύγου του ότι την απείλησε και την εξύβρισε. Στην Εισαγγελία Βόλου οδηγήθηκε 40χρονος που εξύβρισε και έσπρωξε την πεθερά του. Αστυνομικοί του Βόλου συνέλαβαν 35χρονο που παραβίαζε τις αποφάσεις διατροφής…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Κρίση αξιών και θεσμών προκαλεί η οικονομική κρίση, η οποία φαίνεται ότι στον όγδοο χρόνο της χτυπά και την οικογένεια. Τα διαζύγια στη Μαγνησία αριθμούν κάθε χρόνο εκατοντάδες. Στις αίθουσες των ακροατηρίων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, αναδεικνύονται φοβερά οικογενειακά δράματα. Η οικονομική ανέχεια, εξωσυζυγικές σχέσεις ή άλλα τρίτα πρόσωπα όπως συγγενικά, ενδοοικογενειακή βία, τσακίζουν την οικογένεια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Δικαστήρια, το 2016 εκδόθηκαν 169 συναινετικά διαζύγια και 52 διαζύγια κατά αντιδικία. Ο αριθμός των αιτήσεων για νέες λύσεις γάμου στο αντίστοιχο διάστημα εκτιμάται ότι ήταν πολλαπλάσιος. Το 2015 αντίστοιχα εκδόθηκαν 251 συναινετικά διαζύγια και 114 κατ’ αντιδικία. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων ήταν επίσης πολλαπλάσιος.

Ζευγάρια, νεαρά και ηλικιωμένα, απευθύνονται στη Δικαιοσύνη για να λύσουν τις διαφορές τους. Μάλιστα τα διαζύγια στους γάμους πολλών χρόνων, όπως επισημάνθηκε, καταγράφουν έκρηξη. Τα παιδιά ενηλικιώνονται και ανοίγουν τα φτερά τους. Το περιθώριο για περαιτέρω ανοχή καταστάσεων μηδενίζεται αυτομάτως.

Ταλαιπωρία με τις διατροφές

Εντάσεις και τσακωμοί κατευνάζουν με τον καιρό. Οι αποφάσεις με την Εκούσια Διαδικασία του Μονομελούς ή με τη Διαδικασία των Γαμικών Διαφορών εκδίδονται το αργότερο μέσα σε έξι μήνες. Τα προβλήματα, όμως, φαίνεται ότι σε αρκετές από τις περιπτώσεις δεν ξεπερνιούνται στην πραγματικότητα.

Διαφορές στην τήρηση των διατροφών ταλαιπωρούν νέες οικογένειες. Τα συναινετικά διαζύγια, σύμφωνα με πληροφορίες από τους δικηγορικούς κύκλους, είναι πολλαπλάσια από τα κατ’ αντιδικία, όχι γιατί υπάρχει σήμερα περισσότερο ώριμος χειρισμός των υποθέσεων σε σχέση με αλλοτινές εποχές, αλλά για οικονομικούς κατά κύριο λόγο λόγους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη νομική υποστήριξη μίας αντιδικίας. Οι γυναίκες ενδίδουν στους όρους και τις προϋποθέσεις. Τα αποτελέσματα, όπως επισημάνθηκε, τα βρίσκουν μπροστά τους…

Το συναινετικό διαζύγιο είναι σαφώς το ιδανικό σε περιπτώσεις ζορισμένων αποφάσεων για λύσεις γάμων, όταν όμως δεν αφήνει εκκρεμότητες και όταν έχει ρυθμιστεί ορθά κάθε παράμετρος. Αν δεν έχουν παρθεί οι ενδεδειγμένες αποφάσεις για τη διατροφή, αναφέρθηκε, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Μεγαλώνοντας ένα παιδί έχει αυξημένες ανάγκες και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτονται μόνο οι ελάχιστες διατροφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέες προστριβές και αντιδικίες. Ιδιαίτερα πατεράδες που δημιουργούν νέες οικογένειες μοιράζουν αυτομάτως τη διατροφή στα δύο.

Επιπλέον, πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή, καθώς σε αρκετές υποθέσεις η εργασία σήμερα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί (μαύρη εργασία) και οι διατροφές καταλήγουν να πετσοκόβονται και να φτάνουν στα 200 ευρώ για δύο παιδιά!

Αλλά και εκβιασμοί…

Το σχοινί πάντως τραβούν σε αρκετές περιπτώσεις και οι γυναίκες. Στρεβλές μητέρες, υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά, εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πατεράδων στα παιδιά. Φτάνουν στην άλλη άκρη, ζητώντας μεγάλα ποσά για διατροφή. Απειλούν με την επικοινωνία με τα παιδιά. Σε τέτοιου είδους συναινετικά διαζύγια κρύβονται από πίσω ψυχολογικοί εκβιασμοί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νομικοί παραστάτες. Οι πατεράδες που φτιάχνουν νέες οικογένειες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στη συνέχεια για να καλύψουν υψηλές απαιτήσεις για διατροφές.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΧΩΡΙΣΜΩΝ

Ενδοοικογενειακή βία και εξωσυζυγικές σχέσεις

Οι κύριοι λόγοι που επικαλούνται τα ζευγάρια για το χωρισμό είναι η ενδοοικογενειακή βία, σε δεύτερο βαθμό εξωσυζυγικές σχέσεις ή άλλα τρίτα πρόσωπα όπως συγγενικά, πεθερές και κουνιάδες, που δημιουργούν προβλήματα και σε ακόμη πιο μικρό βαθμό προβλήματα που σχετίζονται με εξαρτήσεις.

Ορισμένα, πάντως από τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στημένα για την έκδοση διαζυγίων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «τραβούν μία μήνυση για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα… Η ενδοοικογενειακή βία υπάρχει, αλλά υπάρχει και κατάχρηση των δικαιωμάτων και από τα δύο φύλα!».

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δικαστική πορεία ενός διαζυγίου φαίνεται να βαρύνει και τους δικηγόρους. «Σε ορισμένες υποθέσεις δίνονται κακές δικηγορικές συμβουλές. Δίνονται μη ορθές συμβουλές ακόμη και για καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία», τονίστηκε.

Οι αποφάσεις για διαζύγιο, όπως τονίστηκε σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποτελούν προϊόν ώριμων αποφάσεων. Δυστυχώς, όμως σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ανετοιμότητα για ανάληψη υποχρεώσεων. Τα παιδιά μεγαλώνουν τελικά με τις γιαγιάδες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου