ΤΟΠΙΚΑ

Στο 65% η παράνομη διακίνηση κρασιού στην Ελλάδα

στο-65-η-παράνομη-διακίνηση-κρασιού-στην-636979

Στα τέλη του 2015 το Ελληνικό Κράτος αποφάσισε την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί. Σύσσωμος ο κλάδος της Οινοποιίας στάθηκε απέναντι στην παράλογη αυτή απόφαση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της, όπως επισημαίνεται από τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο Συνεταιρισμός ΔΗΜΗΤΡΑ στάθηκε μπροστάρης σε ένα αγώνα για την μη επιβολή αυτής της απόφασης με δεκάδες επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία και παραστάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις φορέων.

«Από τότε λέγαμε ότι το μέτρο θα φέρει το ακριβώς αντίθετο εισπρακτικό αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ενώ θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των νόμιμων παραγωγών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα 11 μήνες μετά την επιβολή του φόρου έγιναν γνωστά και τα αποτελέσματα του.

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29/11/2016 συνάντηση των κορυφαίων συνδικαλιστικών φορέων στην Ελλάδα για το κρασί Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο)-Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) – Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με την παρουσία όλων των Οινοποιείων της χώρας. Κατά την διάρκεια της συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της παράνομης διακίνησης κρασιού στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν τα εξής δεδομένα.

Σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού για το θέμα αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Μηδαμινό όφελος για το δημόσιο και τεράστιο κόστος για τα οινοποιεία και την οινική αγορά, δείχνουν τα στοιχεία από την 11μηνη εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί. Αυτό ανέφεραν στη συνέντευξη οι πρόεδροι των 3 οργανώσεων , επισημαίνοντας το παράδοξο της κυβερνητικής επιμονής στο μέτρο αν και ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του είχε καταστεί φανερό, και ήταν σε γνώση των αρμοδίων, πως λειτουργεί υπονομευτικά για την οινική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν:

-Ο ΕΦΚ οδήγησε σε πρωτοφανή έξαρση της παραοικονομίας και ήδη το 65% του οίνου διακινείται παράνομα. Μόνον στο 35% επιβάλλεται ΕΦΚ, γεγονός που ισοδυναμεί με τιμωρία των οινοποιείων που λειτουργούν με σεβασμό στη νομιμότητα.

-Οι όψεις της παράνομης διακίνησης είναι πολλές ,με μεγάλο κόστος όλες για το δημόσιο, τα νόμιμα οινοποιεία και την αγορά και με σοβαρούς κινδύνους για την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, η διακίνηση γίνεται με τιμολόγια που εκ των υστέρων ακυρώνονται ή αναγράφουν ψευδώς άλλο προϊόν ,ενώ συχνά πρόκειται για οίνους από αδήλωτες αποθήκες ή από φυσικά πρόσωπα που δεν υποβάλουν δηλώσεις παραγωγής.

– Αναπόφευκτα, το δημόσιο καταγράφει απώλειες όχι μόνον από τον διαφεύγοντα ΕΦΚ από τον παράνομα διακινούμενο οίνο, αλλά ακόμη και από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Η κατάργηση του ΕΦΚ, τονίστηκε στη συνέντευξη, είναι μονόδρομος για να επανέλθει η νομιμότητα στην οινική αγορά και να μπορέσει απερίσπαστος από περιττά προβλήματα ο κλάδος να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για το μέλλον .”

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης σε επίκαιρη ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφέρει:

“Ο ευαίσθητος κλάδος των οινοπαραγωγών είναι ένας από τους ελάχιστους που κατάφερε να αναπτυχθεί στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση αντί να στηρίξει την καλή πορεία της εγχώριας παραγωγής οίνου, αντίθετα επέβαλλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο κρασί, προσδοκώντας έσοδα 65 εκατ. ευρώ για το 2016. Ωστόσο, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο φαίνεται ότι εισπράχθηκαν μόλις 4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Ε.Φ.Κ. εμφανώς οδήγησε σε οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την 29/11/2016 από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2016 που επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης έως σήμερα οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο στον τομέα του κρασιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτίστηκαν υπόγειες δεξαμενές προς αποφυγή του ελέγχου, ενώ επιτήδειοι οινοποιοί ζητούν από τους αμπελουργούς να τους δώσουν την παραγωγή τους χωρίς φορολογικά παραστατικά, προσφέροντάς τους μετρητά, προκειμένου να αποφύγουν τους επιβαλλόμενους φόρους.

Όπως λογικά προβλέπαμε, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου πέρυσι, η παθογένεια και οι στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά του τσίπουρου – ρακής μεταφέρθηκαν και στον τομέα του κρασιού.

Εξάλλου, εντυπωσιακά είναι τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με το οργανωμένο λαθρεμπόριο κρασιού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι:

  • το 65% του οίνου στην Ελλάδα, παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά παραστατικά,
  • από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και καταθέτουν δήλωση συγκομιδής κάθε χρόνο,
  • οι εκτάσεις για τις οποίες δεν υποβάλλεται δήλωση συγκομιδής, ενώ υπάρχει υποχρέωση, ανέρχονται στα 316.000 στρέμματα.

Δεδομένου ότι από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται να σημειώνεται υψηλή παραβατικότητα στον κλάδο του κρασιού, καθώς ο ελλιπής κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων ενθαρρύνει την παρανομία.

Δεδομένου ότι η υποβολή δήλωσης συγκομιδής που προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, θεωρείται ως μοναδική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της παραγωγής σταφυλιών ως νόμιμης, αλλά και συν τοις άλλοις καθίσταται και απαραίτητη προϋπόθεση για τον υπολογισμό του εθνικού αμπελώνα. Οι δε άδειες για νέες φυτεύσεις εξαρτώνται από την έκταση αυτού.

Δεδομένου ότι στην σχετική ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 6355/22-6-2016) προς τον Υπουργό Οικονομικών, η απάντηση που δόθηκε – με 4 μήνες καθυστέρηση (στις 3/11/2016) – δεν δίνει κανένα αριθμητικό στοιχείο για το δημοσιονομικό όφελος από τον Ε.Φ,Κ, στο κρασί, παρά μόνο κάνει γενικόλογες αναφορές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιο είναι το σύνολο κρατικών εσόδων από τον Ε.Φ.Κ. έως σήμερα; Σε τι ύψος αναμένεται να διαμορφωθούν οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ. έως το τέλος του τρέχοντος έτους;

2) Για ποιο λόγο κρίθηκε απαραίτητη η παράταση για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής; Πόσες δηλώσεις συγκομιδής υποβλήθηκαν ανά περιφέρεια ως και την 30/11/2016, αρχική καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εν λόγω δηλώσεων; Έχει γίνει σύγκρισή των δηλώσεων με τα περσινά υποβληθέντα στοιχεία;

3) Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να διασφαλίσει τον αμπελοοινικό τομέα από τις συνέπειες του πολύ υψηλού ποσοστού αποφυγής υποβολής δηλώσεων συγκομιδής.

4) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση του οργανωμένου λαθρεμπορίου στον τομέα του κρασιού;

5) Πως προωθείται η συνεργασία των δύο συναρμοδίων Υπουργείων για την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου κρασιού προς όφελος των δημοσίων εσόδων, αλλά και την προστασία των νόμιμων οινοποιών από τον εξόφθαλμα αθέμητο ανταγωνισμό που υφίστανται;».

Για μια ακόμη φορά ο Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη ουσιαστικά της Ελληνικής Οινοποιίας, τα δημόσια έσοδα αλλά και την δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου