ΤΟΠΙΚΑ

Ποινή φυλάκισης για εργατικό ατύχημα στο Βόλο

ποινή-φυλάκισης-για-εργατικό-ατύχημα-638476

Συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή τριετίας επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον μηχανολόγο μηχανικό, τον τεχνικό ασφαλείας και το νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας για την πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή και την παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος 394/96 στο κομμάτι του που αφορά στα μέτρα ασφαλείας, εκδικάζοντας την υπόθεση του εργατικού ατυχήματος που συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου 2011 στο Βόλο.

Τότε ηλεκτρολόγος εναέριων δικτύων, ενώ εργαζόταν στην επισκευή παροχής ρεύματος σε καταναλωτή έπεσε από το στύλο στον οποίο ήταν ανεβασμένος και συγκεκριμένα από ύψος 5-6 μέτρων, επειδή η ζώνη ασφαλείας δεν ασφαλίστηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά τραύματα, τα οποία τον έχουν καταστήσει σήμερα ανάπηρο κινητικά.

Στην πρότασή του, ο Εισαγγελέας έδρας σημείωσε ότι από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι για το αποτέλεσμα του τραυματισμού κύριος υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο παθών. Επικαλούμενος έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο και τις καταθέσεις μαρτύρων, σημείωσε ότι ο ηλεκτρολόγος στηρίχτηκε στην εμπειρία χρόνων, που είχε στην εργασία του και αρκέστηκε να ακούσει το ήχο ασφάλισης της ζώνης του και όχι να ελέγξει αν αυτή όντως δέθηκε γύρω από αυτόν ώστε να είναι ασφαλής κατά την κάθοδό του.

Απέδωσε όμως και ευθύνες και στους τρεις κατηγορουμένους, καθώς η έκθεση αυτοψίας που έγινε και οι καταθέσεις υπαλλήλων ανέφεραν ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποτραπεί. «Η εργοδότρια, εν προκειμένω η ΔΕΗ, όπως ανέφερε, είχε εκτιμήσει το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε ο εργαζόμενος. Η εταιρεία που είχε αναλάβει με σύμβαση το έργο από τη ΔΕΗ έκανε εκτίμηση κινδύνου;», διερωτήθηκε. Πως λειτούργησαν ο τεχνικός ασφαλείας και ο επιβλέπον μηχανικός και μεταφέρανε στην εργοδότρια τον κίνδυνο που υπήρχε, αναρωτήθηκε περαιτέρω.

«Προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση αποδείξεις για τις συστάσεις που έγιναν για τη λήψη ατομικών μέτρων ασφαλείας. Κανένας όμως δεν έκανε εκτίμηση, δεν πρότεινε μέτρα επί του κινδύνου γραπτώς» είπε και πρότεινε την ενοχή, μη λαμβάνοντας υπόψη του την κατάθεση στο Δικαστήριο μάρτυρα, που έκρινε αναξιόπιστη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν συνολικά τρεις μάρτυρες πολιτικής αγωγής. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν μόνο ο ένας από τους τρεις κατηγορουμένους και οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους. Με το πέρας της δίκης, ασκήθηκαν εφέσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου