ΤΟΠΙΚΑ

Η Εφορία άρπαξε την επιστροφή ΦΠΑ από επαγγελματία του Βόλου

η-εφορία-άρπαξε-την-επιστροφή-φπα-από-ε-639128

Είχε να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 13.800 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015, αλλά δεν εισέπραξε ούτε μέρος των χρημάτων, καθώς το Δημόσιο κράτησε το σύνολο της επιστροφής και το αφαίρεσε από τις ρυθμισμένες οφειλές του συζύγου της!

Αγανακτισμένη δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ 38χρονη επαγγελματίας, που ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου. Η επαγγελματίας, η οποία απασχολεί προσωπικό και πληρώνει ως εκ τούτου όχι μόνο ΤΕΒΕ αλλά και ΙΚΑ, δεν είχε καμία απολύτως οφειλή ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε και στο Δημόσιο.

Από επιστροφή ΦΠΑ ανέμενε το προηγούμενο διάστημα να εισπράξει από την Εφορία το ποσό των 13.800 ευρώ. «Ολα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης καταβάλλω κανονικά τις υποχρεώσεις μου. Πληρώνω και το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ και φροντίζω πάντοτε να μην έχω εκκρεμότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο περίμενε ότι θα εισέπραττε τα χρήματα.

Η 38χρονη, η οποία έχει να ανταποκριθεί σε σειρά φορολογικών υποχρεώσεων όπως όλοι οι επαγγελματίες αλλά και το σύνολο των φορολογουμένων, αφού τρέχει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, υπολόγιζε ότι θα είχε αυτά τα χρήματα από την επιστροφή του ΦΠΑ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Δυστυχώς, όμως τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη, ενημερώθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να εισπράξει την επιστροφή, γιατί ο σύζυγός της είχε ρυθμισμένες οφειλές.

Συγκεκριμένα, η επιστροφή ΦΠΑ κρατήθηκε στο σύνολό της για να πληρωθούν οι ρυθμίσεις του συζύγου μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. Ο σύζυγός της είχε συνολική οφειλή στο Δημόσιο ύψους 20.000 ευρώ, η οποία ήταν ρυθμισμένη και καταβαλλόταν κανονικά με δόσεις, και τώρα έχει προς τακτοποίηση μόνο δύο δόσεις, αυτές του Ιουλίου του 2021 και του Αυγούστου του 2021.

«Αναγκάστηκα να διακανονίσω τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος με την τρέχουσα ρύθμιση των δώδεκα δόσεων, τη μοναδική σε ισχύ, καθώς οι πάγιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι πολύ υψηλές. Είναι σωστό ενώ δεν έχω καμία οφειλή απέναντι στο Δημόσιο να έρχομαι σε τόσο δύσκολη οικονομικά θέση; Εχω να πληρώνω μεροκάματα, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ενώ οι παραγγελίες καθυστερούν να αποπληρωθούν», διερωτάται.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε στην ΟΕΒΕΜ περιστατικό ελεύθερου επαγγελματία που του κρατήθηκε ποσό ύψους 10.000 ευρώ που ήταν να εισπράττει για παροχή υπηρεσίας για ρυθμισμένες του οφειλές, οι οποίες δεν ήταν ληξιπρόθεσμες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου