ΤΟΠΙΚΑ

Σταθμοί, καπνόμετρα και έλεγχοι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

σταθμοί-καπνόμετρα-και-έλεγχοι-από-τη-639279

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, φαινόμενο που επιστρέφει κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας και το άναμμα των τζακιών, δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια των 50μgr/m3, με τη μέση ημερήσια τιμή να διαμορφώνεται στα 71, 77 και 57 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, φέτος τον Οκτώβριο εγκαταστάθηκαν νέοι σταθμοί παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Βόλο και Λάρισα. Οι μετρήσεις των σταθμών αυτών αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είναι προσβάσιμες σε όλους. Όπως τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, «πλέον έχουμε σαφή και αξιόπιστα δεδομένα, έτσι ώστε να προβαίνουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων όποτε χρειαστεί».

Στο προσεχές μέλλον υπάρχει η πρόβλεψη να τοποθετηθούν αντίστοιχοι σταθμοί σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προμηθεύεται σύντομα δυο «καπνόμετρα» ώστε να γίνονται και σημειακές μετρήσεις. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Τόνισε ακόμη ότι στις σκέψεις της Περιφέρειας είναι να γίνει ενημερωτική καμπάνια για την αέρια ρύπανση προκειμένου να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες για το ζήτημα.

«Εχουμε απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις προς τους κατοίκους να χρησιμοποιούν νόμιμα προϊόντα προς καύση στις οικίες τους, καθώς παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (20:00 έως 24:00). Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να προσεγγίσουν το όριο αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Θα πρέπει όμως όλοι οι πολίτες να δουν το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουν για την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους», είπε ο κ. Αγοραστός. Επίσης ανακοίνωσε ελέγχους στην αγορά «για κακής ποιότητας καύσιμα υλικά, ώστε να αποτρέψουμε τη διάθεσή τους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου