ΤΟΠΙΚΑ

Έπεσαν οι μάσκες για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

έπεσαν-οι-μάσκες-για-το-πρόγραμμα-αγρο-640123

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Πέλλας Ν.Δ. Γεώργιο Καρασμάνη, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ελλειμματική πολιτική και η αδιαφορία που επιδεικνύει το αρμόδιο υπουργείο για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την καθυστερημένη έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, για να παραδεχθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ότι το δήθεν «ριζικά ανασκευασμένο» και το δήθεν «επιστραφέν ως απαράδεκτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ΠΑΑ, δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχικά υποβληθέν από την προηγουμένη κυβέρνηση – τον Ιούλιο του 2014 – Πρόγραμμα. Με ακριβώς τα ίδια μέτρα και τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό των 6δις.

Επιτέλους «οι μάσκες έπεσαν», καθώς, επίσημα πια, γίνεται ξεκάθαρο ότι καμία διαπραγμάτευση δεν υπήρξε, καμία τροποποίηση του Προγράμματος, σε σχέση με το αρχικά υποβληθέν, δεν έγινε και κανένα επιπλέον κονδύλι, πέραν των πετσοκομμένων αρχικών, δεν προστέθηκε στο ΠΑΑ 2014-2020.

Με την απάντησή του στους ερωτώντες βουλευτές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδέχεται πια την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του Προγράμματος, από την αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2015, μετά την επανεκλογή του και αφού στο μεσοδιάστημα των 10 μηνών κρατούσε αραχνιασμένες στα συρτάρια του γραφείου του τις απαντήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, που έπρεπε να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί το Πρόγραμμα.

Εξοργιστική για τους αγρότες μας είναι και η παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι, δύο χρόνια μετά την υποβολή του ΠΑΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πιστωθούν τα σχετικά κονδύλια στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η παραδοχή στην απάντηση του κ. Αποστόλου ότι, αδιαφόρησε, απαξίωσε και ακύρωσε, αντί να επιδείξει επιμονή, για το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων (M17), προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση της ασφάλισης του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση του αγροτικού εισοδήματος από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, που προξενούν μεταξύ των άλλων και την ακαρπία.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν είχε την ικανότητα να απαντήσει σε παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε να υποστηρίξει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, αφού δεν μπόρεσε ούτε τη σχετική μελέτη να καταθέσει εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε να αξιοποιήσει την ευαισθησία και τις προτροπές για το μέτρο αυτό του ίδιου του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Όμως και η φετινή χρονιά, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «μια από τα ίδια», καθώς ελάχιστα μέτρα των εν λόγω Προγραμμάτων έχουν προκηρυχθεί και κανένα δεν έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή, στερώντας έτσι από τον αγροτικό κόσμο, την αγορά και την ελληνική ύπαιθρο πολύτιμους πόρους και ρευστότητα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις φόρων, εισφορών, ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης, μειώνοντας ταυτόχρονα μισθούς, συντάξεις και διαθέσιμο εισόδημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου