ΤΟΠΙΚΑ

Στις ουρές της Black Friday στο Βόλο ήταν και εφοριακοί…

στις-ουρές-της-black-friday-στο-βόλο-ήταν-και-εφορ-640296

Ετοιμοι για τις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής αποδείχτηκαν, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Επιχειρήσεων, οι καταναλωτές του Βόλου. Ετοιμοι ήταν όμως και οι …εφοριακοί υπάλληλοι. Κλιμάκια της Εφορίας Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν «ντου» την περασμένη Παρασκευή -τη Μαύρη, σύμφωνα με το έθιμο των ΗΠΑ- και μπήκαν και αυτοί στη …σειρά έξω από καταστήματα για να ελέγξουν αποδείξεις.

Εφοριακοί υπάλληλοι ανά ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, όπως και το Σάββατο, σταματούσαν καταναλωτές και έλεγχαν την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Η κίνηση σε αρκετά καταστήματα, που ακολούθησαν το ξενόφερτο έθιμο, ήταν αυξημένη. Οι καταναλωτές βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές που είχαν στοχεύσει. Οι εφοριακοί υπάλληλοι, για να ελέγξουν περαιτέρω τη φοροδιαφυγή.

Τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα τα συνεργεία βρίσκονταν επί ποδός. Η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων συνιστά παράβαση, για την οποία κόβεται ελάχιστο πρόστιμο 250 ευρώ. Στους υπότροπους το ποσό αυτό είναι πολλαπλάσιο. Οι εφοριακοί ζητούσαν από τους καταναλωτές να τους υποδείξουν τις αποδείξεις, ενώ όπου απαιτήθηκε συνέχισαν και σε περαιτέρω έλεγχο νομιμότητας στη διακίνηση των προϊόντων με τα απαιτούμενα τιμολόγια, όπου σε περίπτωση παράβασης αφαιρείται η άδεια του οδηγού από δεκαπέντε μέρες έως και τρεις μήνες.

Ο φορολογικός έλεγχος εντάχθηκε στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της Εφορίας Βόλου με εξορμήσεις στην αγορά ανά τακτά διαστήματα, οι οποίες είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με έμφαση στις γιορτές και τις θερινές σεζόν. Δεν ήταν στοχευμένος μόνο στα καταστήματα που ακολούθησαν το έθιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αγορά και συνεχίστηκε και το Σάββατο.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι περισσότεροι επαγγελματίες ήταν νομότυποι, καθώς αποδείχτηκε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έκοβαν κανονικά αποδείξεις, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι εφοριακοί προχώρησαν στη βεβαίωση παραβάσεων και έκοψαν και πρόστιμα. Αυτές σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά κύριο λόγο εστίασης και παροχής υπηρεσιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου