ΤΟΠΙΚΑ

Λόγια… στο βρόντο

λόγια-στο-βρόντο-640342

Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και όχι στα όρια ενός συμβιβασμού

Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, μιλώντας δημοσίως για τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές εναντίον της Ελλάδος ήταν ο ενδεδειγμένος. Μόνο που άργησε να πει όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος και ενδεχομένως να πρόκειται για «λόγια» που θα πάνε στο βρόντο εάν οι δανειστές μας έχουν πάρει απόφαση να επιμείνουν στις ασφυκτικές τους πιέσεις απαιτώντας μάλιστα και νέα προληπτικά μέτρα για τη διετία 2019-2020.

Βέβαια εδώ που φτάσαμε δεν είχε και άλλα πολλά περιθώρια ο κ. Τσακαλώτος που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι έχοντας από μέσα εικόνα της διαπραγμάτευσης ζορίζεται πολύ με αυτά που έρχονται και ενδεχομένως βλέποντας να μην υπάρχει σύγκλιση, να επιχειρεί με αυτό τον τρόπο και μία «ηρωική έξοδο». Μονάχος του ή όχι αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Και το λέμε αυτό διότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν αποκλείεται εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου η χώρα να βρεθεί ενώπιον άλλων πολιτικών εξελίξεων και πιθανότατα και μπροστά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ηταν σαφή τα υπονοούμενα ακόμη και για εκλογές που άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να υπογράψει 4ο Μνημόνιο και άρα η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο μέχρι τώρα και ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που δεν τα βρίσκουν ευρωπαίοι και ΔΝΤ να την πληρώνει η χώρα με τις παράλογες απαιτήσεις πότε των εταίρων και πότε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και την ίδια ώρα να μην λαμβάνεται καμία ουσιαστική απόφαση για το χρέος και ο κάθε αξιωματούχος να λέει την προσωπική του άποψη, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να βγει μπροστά στη Γερμανία… που διαφωνεί και να απαιτήσει επιτέλους να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε η ελληνική οικονομία να ανασάνει και να ξαναπάρει μπροστά.

Εχει δίκιο ο ΥΠΟΙΚ όταν λέει ότι τη διαφορά ΔΝΤ-Ευρωπαίων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας, όμως αυτό πρέπει εκτός από μία λεκτική επισήμανση, πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αποτελεί την επίσημη κυβερνητική άποψη έτσι ώστε να μην υπάρξουν τελευταία στιγμή εκπλήξεις.

Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και όχι για την επιβολή ενός συμβιβασμού που δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αιωρείται ως εκκρεμές.

Αυτά όσον αφορά το προσκήνιο, διότι πάντα υπάρχει και το παρασκήνιο, το οποίο βέβαια ποτέ μπορεί να μη μάθουμε, είναι όμως σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε, εάν πράγματι τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, συνιστούν κυβερνητική γραμμή ή τζάμπα προσδοκούμε ότι δεν θα αποδεχτεί η κυβέρνηση νέα μέτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου