ΤΟΠΙΚΑ

Σε έκτακτη ανάγκη το Τμήμα Επειγόντων

σε-έκτακτη-ανάγκη-το-τμήμα-επειγόντων-640355

Αναμονή ασθενών και συνοδών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεκινά από μία ώρα και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 3 ώρες, συνωστισμό λόγω έλλειψης χώρων και στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτές των Κλινικών, συνθέτουν το σκηνικό λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο Βόλου. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου «περιλαμβάνεται» και αυτό- μετά το ΕΚΑΒ- στη μαύρη λίστα της νέας έκθεσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο Βόλου δεν είναι οργανωμένο. Στελεχώνεται μόνο από το ιατρικό προσωπικό των κλινικών του Νοσοκομείου, αφού δεν τηρείται το οργανόγραμμα, ενώ ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 1 έως 3 ώρες για τον κάθε ασθενή που φτάνει στα επείγοντα αναζητώντας γιατρό.

Πολλές φορές εξάλλου λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων οι ασθενείς προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα.Σημειώνεται ότι κάθε μέρα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου προσέρχονται περισσότερα από 100 περιστατικά, τα οποία δεν είναι όλα έκτακτα, ωστόσο το γεγονός ότι άλλες δομές υγείας (ΠΕΔΥ) στερούνται ορισμένων νευραλγικών ειδικοτήτων, οδηγεί πολλούς εκτός από τα εξωτερικά ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπό το φόβο κυρίως της ανασφάλειας.

Η επισκεψιμότητα μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 40% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους αναμονής των ασθενών, καθώς το προσωπικό σε γιατρούς και νοσηλευτές δεν επαρκεί για να καλύψει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κλινικών αλλά και των εξωτερικών ιατρείων.

«Οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ γίνονται καθημερινά μάρτυρες εκνευρισμένων ασθενών και συνοδών λόγω της μεγάλης αναμονής, ενώ όπως αναφέρουν πολλές φορές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται επιθέσεις και ύβρεις. Δεν είναι λίγοι και οι ασθενείς που αγανακτούν από τη καθυστέρηση και φεύγουν χωρίς να εξετασθούν θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζοντας ότι «λόγω της διάλυσης των ΤΕΠ προτεραιότητα δύνεται στα περιστατικά που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ».

Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα, να περιμένουν μέχρι να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασή τους και να προωθηθούν στο γιατρό της ανάλογης ειδικότητας.

«Εφημερεύοντα νοσοκομεία αδυνατούν να διαγνώσουν τα εμφράγματα, επειδή δεν είναι σε θέση να κάνουν την αιματολογική εξέταση τροπονίνης, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγοντας τονίζει: «Τα ΤΕΠ δεν είναι τράπεζες για να προσέρχονται στο γκισέ οι ασθενείς με τη σειρά τους, είτε βαριά, είτε ελαφρά περιστατικά. Οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων σκοτώνουν. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις του προσωπικού. Οι συνοδοί αναλαμβάνουν το ρόλο του τραυματιοφορέα, το ρόλο του νοσηλευτή το ρόλο του ψυχολόγου, το ρόλο του ιατρού στις ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου