ΤΟΠΙΚΑ

Με την …πλάτη στον τοίχο οι βαμβακοπαραγωγοί

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-οι-βαμβακοπαρ-640365

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Μαγνησίας τις τελευταίες μέρες καθώς βρίσκονται σε κλοιό έντονων πιέσεων αφού τα εκκοκκιστήρια ένα μετά το άλλο προσαρμόζουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα την τιμή παραλαβής του βαμβακιού.

Αρκεί να αναφερθεί ότι μέσα σε λίγα 24ωρα το προϊόν έχει χάσει διαδοχικά τα επίπεδα αγοράς στα 0,53 ευρώ,0,51 ευρώ, 0,49 ευρώ το κιλό και σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει πλέον ακόμη και τα 47 λεπτά το κιλό.

Οι παραγωγοί περίμεναν καλύτερες τιμές φαίνεται όμως ότι τελικά η μέση τιμή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 0,50 ευρώ καθώς λόγω των φθινοπωρινών βροχών στο θεσσαλικό κάμπο πολλά βαμβάκια έχουν απολέσει τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, είχαν όμως προσδοκία ότι η τελική τιμή δεν θα πέσει κάτω από τα 0,49 ευρώ.

Οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί είναι κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς από τη μία έχουν να αντιπαλέψουν την ανοιχτή τιμή, την ίδια στιγμή όμως ένας μεγάλος όγκος παραγωγής βρίσκεται εκτεθειμένες σε υποτυπώδεις αποθηκευτικούς χώρους και θα πρέπει άμεσα να παραδοθεί.

Σε πιο δεινή θέση είναι όσοι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν με αποτέλεσμα τώρα να βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, καθώς υπολογίζεται ότι η παραγωγή τους φέτος είναι μειωμένη έως και 50% ανά στρέμμα όσον αφορά την απόδοση αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας.

«Θα είναι σημαντική απώλεια στο φετινό εισόδημα, που σε συνδυασμό με την τιμή και το συνεχές αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροεφόδια – χαράτσια, ΕΝΦΙΑ ,ΕΛΓΑ) καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την επιβίωση των παραγωγών» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Γ από τα παρακάρλια χωριά του κάμπου που μετρούν απώλειες στην βαμβακοπαραγωγή και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου