ΤΟΠΙΚΑ

Δεύτερο μήνα χωρίς δασκάλα στο Νανοπούλειο Δημοτικό Σχολείο

δεύτερο-μήνα-χωρίς-δασκάλα-στο-νανοπο-640456

Μοιρασμένοι τρεις – τρεις ή δύο – δύο σε μεγαλύτερες τάξεις, απλώς και μόνο για να μη μένουν σε μια άδεια αίθουσα ή ακόμη χειρότερα στο σπίτι, οι μαθητές της β’ τάξης του Νανοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Ξουριχτίου, Μουρεσίου, Τσαγκαράδας. Η τάξη δεν έχει δασκάλα από τις 27 Οκτωβρίου. Η τελευταία μέρα που τα παιδιά έκαναν κανονικά μάθημα ήταν η 26η Οκτωβρίου κι έκτοτε δεν έχει βρεθεί λύση. Η προσωρινή λύση που βρέθηκε μετά από ένα μήνα επίμονων ενεργειών των γονέων ήταν να πηγαίνει δασκάλα στο σχολείο κάθε… Τρίτη και Τετάρτη!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι γονείς των μαθητών της β’ τάξης, δηλώνουν πλέον αγανακτισμένοι. Η δασκάλα της τάξης βγήκε σε αναρρωτική άδεια στις 27 Οκτωβρίου για 20 ημέρες. Το κενό που δημιουργήθηκε δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

Οι μαθητές πότε απασχολούνταν στην τάξη από τη διευθύντρια του σχολείου, πότε μοιράζονταν ανά τρεις ή ανά δύο σε άλλες μεγαλύτερες τάξεις, απλώς και μόνο για να μη χάνουν την επαφή τους με το σχολείο.

«Φέτος, η απουσία δασκάλας έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά όχι μόνο να μην μπορούν να προχωρήσουν στη διδακτέα ύλη και στα μαθήματά τους, αλλά καθημερινά να χωρίζονται σε διαφορετικές τάξεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας και σύγχυση σε ολόκληρο το σχολείο. Υπομονή κάνουν και οι υπόλοιποι δάσκαλοι του σχολείου αλλά και η διευθύντρια κ. Σαλταγιάννη που παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους είναι ανέφικτο να αντικαταστήσουν το έργο της δασκάλας. Τα παιδιά βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία, αγωνία και εκνευρισμό καθώς χάνεται ο δεσμός δασκάλου – μαθητή και απαξιώνεται ο ρόλος του σχολείου», αναφέρουν γονείς μαθητών της β’ τάξης σε έγγραφη παρέμβασή τους προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Η υπομονή εξαντλείται, καθώς οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η δασκάλα της τάξης τους θα λείψει επιπλέον 30 ημέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Κώστα Ρηγάκη, οι γονείς έχουν κάνει ό,τι προβλέπεται. Εχουν θέσει το πρόβλημα στο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, έχουν φθάσει μέχρι και στην περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου.

«Μας απάντησαν ότι έχουν κατατεθεί αιτήματα στο Υπουργείο Παιδείας κι ότι περιμένουν απάντηση. Το θέμα είναι όμως ότι οι μαθητές έχουν γίνει… μπαλάκι, χάνουν μαθήματα και το ρυθμό τους», ανέφερε ο κ. Ρηγάκης.

Οι γονείς θα έχουν και νέα συνάντηση με την κ. Αναστασοπούλου. Η «λύση» να επισκέπτεται το σχολείο δασκάλα για να κάνει μάθημα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη, δεν ικανοποιεί τους γονείς, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και μάλιστα άμεσα, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αποχής των μαθητών από το σχολείο.

«Δυστυχώς τα παιδιά της β’ τάξης αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για δεύτερη χρονιά, αφού και πριν από δύο χρόνια, στο νηπιαγωγείο έμειναν αρκετό διάστημα χωρίς δασκάλα, με διάφορες αναπληρώτριες να πηγαινοέρχονται μέχρι να βρεθεί μόνιμη δασκάλα.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο παιδείας αφού αντί να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διαλύει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», καταγγέλλουν οι γονείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου