ΤΟΠΙΚΑ

Φουρνοκαμώματα στις Σταγιάτες

φουρνοκαμώματα-στις-σταγιάτες-640484

«Φουρνοκαμώματα» αναβίωσαν με πρωτοβουλία διδασκόντων και μαθητών του 6ου Γυμνασίου Βόλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν πρωτότυπη εξόρμηση στις Σταγιάτες, με επίκεντρο τις τοπικές γεύσεις. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατροφή και σωματική άσκηση» που υλοποιείται από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου με συντονίστρια την φιλόλογο Βασιλική Πατσαρούχα και συνεργάτιδες τη Δήμητρα Κούκιου και Μαρία Γιαννουλή.

Πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από 54 μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Βόλου, ξεκίνησαν με τις καθηγήτριές τους, προχθές το πρωί με προορισμό τις Σταγιάτες. Στη συνέχεια η ομάδα που, σημειωτέον, συνοδεύονταν από πολλούς γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών, επισκέφτηκαν το φιλόξενο σπίτι του Βαγγέλη Γαλανόπουλου και της Μαρίας Τεχνοπούλου. Σε ένα σπίτι όπου ξεχειλίζει η κληρονομιά των προγόνων τους και το μεράκι της πηλιορείτικης κληρονομιάς, ξεκίνησαν τα «Φουρνοκαμώματα».

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες με την καθοδήγηση των ηλικιωμένων Στέφανου και της Βασιλικής Γκουνταρά καθώς και της Ρίτσας Τεχνοπούλου έμαθαν την τέχνη της ζύμης, άνοιξαν φύλλο κι έφτιαξαν σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Καθάρισαν πατάτες, ζύμωσαν τυρόψωμα, ελιόψωμα υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Σπαντιδάκη. Ζύμωσαν και φούρνισαν τις γευστικές τους δημιουργίες και στην συνέχεια ξεκίνησαν μία ονειρεμένη διαδρομή για να γνωρίσουν τα μονοπάτια της περιοχής.

Παρά το φόβο πιθανής βροχόπτωσης, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, όλη η Ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή Κρύα Βρύση. Εντυπωσιακή η διαδρομή και πιο εντυπωσιακή για παιδιά ηλικίας 13, 14 και 15 χρονών, τα οποία δέθηκαν με το περιβάλλον, γνώρισαν την περιοχή και έμαθαν για τη φύση και κυρίως γνώρισαν τη χλωρίδα.

Ο καιρός χαμογέλασε, ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του έστω και με μικρά διαλλείματα ώσπου η Ομάδα το μεσημέρι έφθασε στο παλιό σχολείο. Εκεί όλοι μαζί γεύτηκαν ό,τι είχαν νωρίτερα ετοιμάσει και ό,τι με αγάπη είχε προσφερθεί. Η μουσική συνοδεία με παραδοσιακά τραγούδια απλά δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για μια πραγματικά ονειρεμένη εξόρμηση. Είναι εντυπωσιακό ότι στην επιστροφή όλοι σκεφτόταν την επόμενη εξόρμηση του προγράμματος, για νέες εμπειρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου