ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνίστρια της ζωής 36χρονη Βολιώτισσα

αγωνίστρια-της-ζωής-36χρονη-βολιώτισσα-640683

Η Μαρία Ζούμπου είναι σήμερα 36 χρόνων. Μητέρας ενός μικρού κοριτσιού και αγωνίστρια της ζωής. Η 36χρονη Βολιώτισσα γεννήθηκε με κυστική ίνωση. Δεν το έβαλε όμως ποτέ κάτω. Αντιμετώπισε την ασθένεια της «κοιτώντας την στα μάτια» και βγήκε νικήτρια.

Σήμερα χαίρεται τη ζωή και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την κυστική ίνωση στέλνει το δικό της μήνυμα ζωής από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Αγώνας και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Η κάθε μας ανάσα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά μας», λέει η ίδια.

Από τη δική της πίστη για τη ζωή εμπνεύστηκε φέτος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ατόμων με Κυστική Ινωση που της ζήτησε να μεταφέρει την εμπειρία της και σε τηλεοπτική εκπομπή, αφιερωμένη στην ασθένεια προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Στην 36χρονη Βολιώτισσα η κυστική ίνωση διαγνώστηκε λίγες εβδομάδες αφότου γεννήθηκε και από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που είχε μπροστά της. Μαζί με τη μητέρα της και τον πατέρα της ανέβηκαν τον ανηφορικό δρόμο. Μπαινόβγαινε στα Νοσοκομεία για να αντιμετωπίσει τη νόσο, όμως παρά τις επώδυνες καταστάσεις που βίωσε ποτέ δεν δείλιασε. Μαχήτρια από μικρή, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Στο σχολείο ήταν πάντα η πρώτη μαθήτρια. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Βόλου με άριστα, πετυχαίνοντας με σχετική άνεση την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη μετά από εξετάσεις που έδωσε στον ΑΣΕΠ.

Οταν πριν από 8 περίπου χρόνια παντρεύτηκε, δεν δίστασε να «παραμερίσει» τις ενστάσεις των γιατρών και να βάλει πάνω από όλα τη μητρότητα, αποδεχόμενη να κάνει παιδί. Παρά το γεγονός ότι διέτρεξε πολλές φορές κίνδυνο τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο, δεν πτοήθηκε. Ακολουθούσε τις οδηγίες των γιατρών και τελικά έφερε στον κόσμο την κορούλα της, με την οποία ζει στη Θεσσαλονίκη και η καθημερινότητά της πλέον έχει αλλάξει, όπως λέει προς το καλύτερο, αφού το παιδί της άλλαξε τη ζωή, παρά το γεγονός ότι μόλις πρότινος άρχισε να συνέρχεται από την όλη δοκιμασία.

«Οταν μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους κάτι κοινό όπως η κυστική ίνωση πρέπει να συμφιλιωθείς με αυτό», σημείωσε επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 36χρονη Μαρία, που αποκάλυψε ότι και στις τωρινές, πολύ συχνές, νοσηλείες της στο Νοσοκομείο, η 4χρονη κόρη της είναι δίπλα της. «Εχει ενημερωθεί για την ασθένειά μου και είναι δίπλα μου. Πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν, να ενημερώνονται», τονίζει ενώ συγκλονίζει η επισήμανσή της ότι παρά την ταλαιπωρία που μπορεί να της προκαλεί η νόσος, έχει λαχτάρα να γευθεί τη ζωή στο απόγειό της.

«Θέλω να αντέξω για την κόρη μου. Είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να ζω και να δίνω καθημερινά τη μάχη. Εχω κάνει μία πορεία. Είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Εχω πετύχει τα όνειρά μου. Οι γονείς μου με ξεκλείδωσαν από μικρή μιλώντας μου για την ασθένεια αυτή. Μεγαλώνουμε ως κοινωνία δυστυχώς ανθρώπους φοβικούς. Εγώ δεν έκρυψα ποτέ την ασθένειά μου. Συμφιλιώθηκα με αυτό και συνεχίζω να παλεύω», τόνισε επίσης η Μαρία.

Η Κυστική Ινωση (ΚΙΝ) είναι μια ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, γενετική, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια. Είναι πολυσυστηματική νόσος δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλά όργανα (πνεύμονες, πάγκρεας, ήπαρ, οστά, αναπαραγωγικό σύστημα κ.ά.). Η Ινοκυστική νόσος είναι το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στη λευκή φυλή και κληρονομείται με υπολειπόμενο αυτοσωμικό χαρακτήρα. Η νόσος εκδηλώνεται με προβλήματα από το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό και τους ιδρωτοποιούς αδένες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου