ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία του Βρεφονηπιακού της Μητρόπολης με τη Γεωπονική Σχολή του Π.Θ.

συνεργασία-του-βρεφονηπιακού-της-μητ-641608

Δεσμοί συνεργασίας έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Μητρόπολης και της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα «Εργαστήριο ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου».

Στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια βόλτα στα Βυζαντινά χρόνια», το οποίο πραγματοποιείται από την έναρξη του σχολικού έτους, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός ζήτησε συνεργασία με το τμήμα της Γεωπονικής Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Παν. Θεσσαλίας .

Η αρχική σκέψη ήταν να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τα αρωματικά φυτά που οι Βυζαντινοί τοποθετούσαν στα φαγητά και τα γλυκά τους αλλά και την αξία των θεραπευτικών δράσεων των βοτάνων τους.

Η συνεργασία όμως του Σχολείου με τον επίκουρο καθηγητή Χρήστο Λύκα και τους φοιτητές του, δεν σταματά εκεί.

Κάθε εβδομάδα βρίσκονται στις αίθουσες του Σταθμού φοιτητές οι οποίοι αγκαλιάζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμόζοντάς το οικολογικά και βοηθώντας τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των φυτών.

Δεντράκια, θάμνοι, δεκάδες φυτά, λαχανόκηπος αλλά και μικρά θερμοκήπια συντροφεύουν το ταξίδι στη γνώση της φύσης και θα κοσμούν το χώρο.

Αλλωστε η άμεση επαφή των παιδιών με τη φύση, βοηθάει την πνευματική τους ανάπτυξη, μέσω των ερεθισμάτων που η ίδια η φύση δίνει. Τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στη φύση, έχουν υψηλότερους δείκτες συγκέντρωσης προσοχής και αυτοπειθαρχίας. Ερχονται σε επαφή με τις αισθήσεις τους και αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιβάλλον τους.

Η αλλαγή των εποχών, το χώμα, το νερό είναι ερεθίσματα που συμβάλλουν τόσο στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στην ψυχολογική και συναισθηματική τους υγεία.

Ερχόμενα σε επαφή με τα φυτά, θα κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της γέννησης και του θανάτου. Θα δουν τα λουλούδια να ανθίζουν και να μαραίνονται, θα εκτιμήσουν τα δέντρα που χαρίζουν καρπούς, θα αναπτύξουν οικολογική συνείδηση.

Το έμψυχο δυναμικό του παιδικού σταθμού της Μητρόπολης, διατυπώνει θερμές ευχαριστίες στο τμήμα της Γεωπονικής Φυτικής Παραγωγής κι Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου», τον διευθυντή του τμήματος, επίκουρο καθηγητή Χρήστο Λύκα, για την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και τους φοιτητές : Χριστίνα Αδαμάκη, Λεμονιά Απόχα, Φώτη Κονδυλάκη, Μαρία Λιούπη, Αθανασία Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Παναγιώτου, Ελένη

Παπαβασιλείου, Ελένη Σοπικιώτη, Σοφία Στούμπου, Αννα Τσακίρη, Κωνσταντίνα Φασόλη, Χριστίνα Χασκή, οι οποίοι παρά το φόρτο των μαθημάτων τους, είναι εκεί με υπομονή, επιμονή κι αγάπη, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους στα μικρά παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου