ΤΟΠΙΚΑ

Το Δημόσιο παρακράτησε πληρωμή 10.000 € από συνεπή βολιώτη επαγγελματία

το-δημόσιο-παρακράτησε-πληρωμή-10-000-e-από-σ-641618

Πήγε να πληρωθεί υπηρεσίες που εκτέλεσε σε φορέα κεντρικής διοίκησης κόστους 10.000 ευρώ και παρά το γεγονός ότι όλες του οι οφειλές είναι ρυθμισμένες και οι υποχρεώσεις τους τακτοποιούνται κανονικά στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, το ποσό παρακρατήθηκε από το Δημόσιο.

Ο επαγγελματίας παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οφειλές της τάξεως των 18.000 ευρώ. Αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες και είναι ενταγμένες σε ρυθμίσεις, που τηρήθηκαν ακόμη και για την υποχρέωση του Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, όταν πήγε να εκδώσει φορολογική ενημερότητα ενημερώθηκε από την Εφορία Βόλου ότι δεν ήταν δυνατόν να εισπράξει τα χρήματα.

Το ποσό που δικαιούταν να εισπράξει για τις εργασίες που εκτέλεσε θα του αφαιρεθεί από τις οφειλές, οι οποίες θα διαμορφωθούν στις 8.000 ευρώ από τις 18.000 ευρώ που ήταν. Ο επαγγελματίας όμως μένει «απλήρωτος» για το έργο που υλοποίησε.

Αγανακτισμένος απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και διαμαρτυρήθηκε. Η Ομοσπονδία θα συζητήσει το θέμα στο Διοικητικό της Συμβούλιο ενώ θα τεθεί και στη συνάντηση με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να βρεθεί λύση. Οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι αναστατωμένοι, καθώς θεωρούν ότι η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη και το μέτρο άδικο.

«Δεν είναι δυνατόν σε συνεπείς επαγγελματίες, να επεμβαίνει βιαίως ένας μηχανισμός και να τους περιορίζει στο ελάχιστο την ήδη ασφυκτικά μειωμένη ρευστότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τρύφωνας Πλαστάρας. «Ο Νόμος πρέπει να εξομαλυνθεί», συμπλήρωσε.

Τι λέει ο Νόμος

Αναζητώντας τον αντίστοιχο Νόμο μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος ο επαγγελματίες διαπίστωσε ότι ακόμη και αν υπάρχουν ρυθμισμένες οφειλές, μη ληξιπρόθεσμες, η φορολογική αρχή αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη και προχωρεί σε παρακράτηση έως και 100% όταν πρόκειται για υπηρεσίες, που είναι να πληρώσουν οι φορείς της κεντρικής διοίκησης.

Η εγκύκλιος Πιτσιλή (ΠΟΛ 1141/2016) εξάλλου μεταξύ άλλων προβλέπει: Αν το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργεία κλπ) το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα ή τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου