ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στις γονικές παροχές βάζει η οικονομική δυστοκία

φρένο-στις-γονικές-παροχές-βάζει-η-οικ-641677

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η διαδικασία των γονικών παροχών, καθώς δεκάδες Βολιώτες αδυνατούν να καλύψουν το απαιτούμενο κόστος, παρά το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται πλέον το ταμείο νομικών, ένα σεβαστό ποσό το οποίο έχει αφαιρεθεί από τη διαδικασία.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού συλλόγου του Εφετείου Λάρισας, υπογραμμίζει ότι η μείωση είναι εμφανής και διαρκώς αυξανόμενη από την περίοδο ενάρξεως της κρίσης, μέχρι σήμερα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της γενικότερης δυστοκίας που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς.

Παράλληλα ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων τονίζει ότι το πρόβλημα επιτείνεται λόγω των χρημάτων που πρέπει να διαθέσουν οι ενδιαφερόμενοι «προκειμένου να τακτοποιηθούν αυθαιρεσίες σε ακίνητα, εάν υπάρχουν, να διορθωθούν τυχόν λάθη στη δήλωση στο Ε9, να καταβάλλουν προσαυξήσεις, αλλά και τους επιπλέον φόρους που επιβαρύνουν το ακίνητο, το οποίο επιθυμούν να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους».

Το επιπλέον κόστος είναι αδύνατο να καλυφθεί λόγω της δραματικής μείωσης στα εισοδήματα των περισσοτέρων και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αρκετοί γονείς επιλέγουν την κληρονομική οδό αντί της γονικής παροχής, μιας διαδικασίας που υιοθετούνταν κατά κόρον στο διάστημα πριν από την κρίση.

Η περίοδος της οικονομικής ύφεσης, γενικότερα, έχει περιορίσει δραματικά τις συμβολαιογραφικές πράξεις, με τους συμβολαιογράφους να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα, λόγω της μειωμένης κίνησης.

Το μέλλον χαρακτηρίζεται θολό και αβέβαιο από όλους, ενώ ο γενικότερος προβληματισμός είναι έκδηλος στον κλάδο των συμβολαιογράφων, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί, επί της ουσίας, το κόστος των γονικών παροχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου