ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης διασώστης με διεθνείς αθλητικές διακρίσεις

βολιώτης-διασώστης-με-διεθνείς-αθλητ-641867

Κορυφαίες αθλητικές διακρίσεις έχει αποσπάσει ο Κώστας Τσαντός, ο Βολιώτης δρομέας βουνού, ο οποίος διοργανώνει υπερμαραθώνιο στις 3 Δεκεμβρίου στο Πήλιο, με τη συμμετοχή δεκάδων αθλητών από όλο τον κόσμο. Ο 45χρονος διασώστης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις από το Κανάρια νησιά μέχρι τον Ολυμπο και από τις Αλπεις μέχρι την Αμερική, είναι η «ψυχή» του διεθνούς ορεινού αγώνα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αθλητών από διάφορες χώρες όπως Αμερική, Λίβανο, Πολωνία, Γαλλία και Αγγλία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι συμμετοχές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 300, η ανταπόκριση μέσω facebook είναι εξίσου ενθουσιώδης, αλλά σύμφωνα με τα στάνταρντς της διοργάνωσης, ο συνολικός αριθμός των αθλητών που θα τρέξουν στον υπερμαραθώνιο του Πηλίου, είναι 150 άτομα.

Εχοντας ως αφετηρία τον Αγιο Ονούφριο στην Ανακασιά, οι δρομείς θα συνεχίσουν με κατεύθυνση στο Σαρακηνό, τη Μακρινίτσα, το Πλιασίδι, στο χιονοδρομικό κέντρο, κατόπιν θα κατευθυνθούν στην Τσαγκαράδα, στον Αη Γιάνννη, με κατεύθυνση και πάλι στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στην Πορταριά.

Οι δρομείς θα διασχίσουν καλντερίμια, μονοπάτια, δάση, ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές, κυριολεκτικά δίπλα από τα βότσαλα της ακρογιαλιάς, βιώνοντας το συγκλονιστικό συναίσθημα της επαφής με τη φύση και της γνωριμίας με το ειδυλλιακό τοπίο του βουνού των Κενταύρων.

Ουσιαστικός στόχος του Κώστα Τσάντου είναι να δώσει κίνητρα, προκειμένου οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν το Πήλιο, και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν, μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης, οι απανταχού λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος και γενικά οι υπέρμαχοι του «νους υγιής εν σώματι υγιή». Όπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «περπατάω τόσα χρόνια στο βουνό και δεν βλέπω ανθρώπους να περπατούν, να τρέχουν, να κάνουν ανάλογες δραστηριότητες κι έτσι αποφάσισα να διοργανώσω τον συγκεκριμένο υπερμαραθώνιο στο βουνό, αντλώντας έμπνευση από ανάλογη δραστηριότητα που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα ο Νίκος Μαγγίτσης».

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, καλούνται να διασχίσουν μια απόσταση 76 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τα καλντερίμια και τα μονοπάτια της Μακρινίτσας και της Κουκουράβας, «συνεχίζουμε μέσα στο δάσος, φτάνουμε τις πιο ψηλές κορυφές, όπως είναι το Αηδονάκι, οι Αγριόλευκες και συνεχίζοντας, πάλι μέσα από το δάσος, φτάνουμε πάνω από το Ξουρίχτι, στην Τσαγκαράδα, πηγαίνουμε στη Νταμούχαρη, στον Αη Γιάννη, στην Πλάκα, τρέχουμε δίπλα στο βότσαλο και κατεβαίνουμε και πάλι στο χιονοδρομικό, για να καταλήξουμε στην Πορταριά», όπως αναφέρει ο εμπνευστής του ορεινού υπερμαραθώνιου, δίνοντας αναλυτικά το στίγμα μιας συναρπαστικής διαδρομής.

Η ιδέα της διοργάνωσης του συγκεκριμένου υπερμαραθώνιου γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν, ως απόρροια της συμμετοχής του σε δεκάδες διεθνείς διοργανώσεις, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η μεγάλη ανταπόκριση που σημειώνεται, είναι ενθαρρυντική στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Διεθνείς ορεινές διαδρομές

Η δραστηριότητά του ως δρομέας βουνού έχει ως αφετηρία το 2005 «όταν γνώρισα το δάσκαλό μου στο ΙΕΚ του ΕΚΑΒ, Αργύρη Παπαθανασόπουλο, ο οποίος με ώθησε στο συγκεκριμένο χώρο» θυμάται ο ίδιος. Το σήμα εκκίνησης των διεθνών ορειβατικών του διαδρομών δόθηκε από τις Αλπεις, από το διάσημο Μον Μπλαν, για να ακολουθήσει η συμμετοχή του στο διεθνή αγώνα που διεξήχθη στο Μαρόκο, «ίσως τον πιο δύσκολο αγώνα στον κόσμο», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των αθλητικών του αναμνήσεων.

Το 2010 τα αθλητικά του βήματα τον οδήγησαν στην Ελβετία, σε αντίστοιχη διοργάνωση, όπου κατέλαβε την 7η θέση, τη επόμενη χρονιά ταξίδεψε μέχρι τα Κανάρια νησιά, προκειμένου να συμμετάσχει, με μεγάλη επιτυχία, στους διεθνείς αγώνες «Γκραν Κανάρια», το 2013 ήταν η χρονιά που περιελάμβανε σειρά αθλητικών διακρίσεων, το 2014 συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες βουνού στο μακρινό Κολοράντο, συνεχίζοντας με την ίδια πάντα ζέση τη δραστηριότητα που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.

Οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει είναι πολλές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πρωτιά σε διεθνή αγώνα 80 χιλιομέτρων που διεξήχθη στη Ροδόπη, αντίστοιχη διάκριση σε διεθνή αγώνα στον Κίσσαβο, με ρεκόρ αγώνα και πάλι, ενώ στην ατέλειωτη λίστα των διακρίσεων που έχει αποσπάσει, συμμετέχοντας σε διεθνείς αγώνες βουνού, καταγράφονται επίσης ο Ολυμπος, ο Ψηλορείτης και πολλές ακόμη διάσημες ορεινές διαδρομές, που είναι γνωστές σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ατομικό του ρεκόρ είναι 9 ώρες και 50 λεπτά και καταγράφηκε σε αντίστοιχο αγώνα 80 χιλιομέτρων στη Ροδόπη. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι απολύτως δημιουργική για τον ίδιο και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «δεν το αντιμετωπίζω ως άθλημα, αλλά ως χόμπι και τρόπο ζωής περισσότερο. Είναι σημαντικό να βγεις στο βουνό, να καθαρίσεις παλιά μονοπάτια, όπως η Τσαγκαραδιώτικη στράτα, να έρθεις σε επαφή με τη φύση».

Λάτρης του Πηλίου

Οι προετοιμασίες ενόψει του μεγάλου αγώνα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, και στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Τσαντός βρίσκεται καθημερινά στο Πήλιο, για καθαρισμό πεδίου, σηματοδότηση, βελτίωση της προσβασιμότητας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο σε γεφύρια και μονοπάτια, προκειμένου να διευκολυνθεί η διάβαση των αθλητών.

Αφιερώνει πολλές ώρες καθημερινά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενώ όπως σημειώνει ο ίδιος «μόλις τελειώνω καθημερινά τη δουλειά μου σε ιδιωτική κλινική όπου εργάζομαι, πηγαίνω στο Πήλιο, γιατί για μένα είναι τρόπος ζωής η επαφή με το βουνό, η επαφή με τη φύση».

Οι διεθνείς αγώνες που θα διεξαχθούν, άλλωστε, στις 3 Δεκεμβρίου, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν. «Επειδή ο αγώνας είναι δύσκολος, λόγω απόστασης και λόγω, κυρίως, των καιρικών συνθηκών του χειμώνα, υπάρχει διαβατήριο συμμετοχής και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες. Ο κάθε δρομέας πρέπει να μας φέρει ιατρική γνωμάτευση και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση. Υπάρχουν κάποια στάνταντς με διεθνείς προδιαγραφές, για να γίνει σωστά ο αγώνας» επισημαίνει ο ίδιος.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ομάδα εθελοντών στηρίζει τη μεγάλη διοργάνωση

Για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, συνδράμουν την προσπάθεια δεκάδες εθελοντές, καθώς θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας σε διάφορα σημεία για τους αθλητές, στους οποίους θα παρέχονται νερό, ηλεκτρολύτες, τζελ, ότι χρειάζεται ένας αθλητής, για να πάρει δυνάμεις και να συνεχίσει τον αγώνα. «Υπάρχει ομάδα ανθρώπων που στηρίζουν την προσπάθεια και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί με εμπιστεύτηκαν από την πρώτη στιγμή, πίστεψαν σε αυτό που θέλω να κάνω και συνδράμουν με ενθουσιασμό τη διοργάνωση», όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσαντός.

Η εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή του σε δεκάδες διεθνείς αγώνες του εξωτερικού, αποτυπώνεται επί της ουσίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ όπως επισημαίνει παράλληλα ο ίδιος, η επαγγελματική του δραστηριότητα ως διασώστη, τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ, διότι «μπορώ να προσφέρω τις πρώτες βοήθειες εφόσον παραστεί ανάγκη και παράλληλα μου δίνει αυτοπεποίθηση σε ένα δύσκολο αγωνιστικό πεδίο», αναφέρει ο ίδιος.

Ο διεθνής ορεινός υπερμαραθώνιος που διοργανώνεται στο Πήλιο, είναι ένα σημαντικό μέσο προβολής για τον τόπο, διότι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές του βουνού των Κενταύρων και να διασχίσουν διαδρομές που προσφέρουν εναλλαγή εικόνων. Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης προσπάθειας, δηλώνει ευτυχής, διότι υλοποιεί ένα όνειρο ζωής, με απώτερο στόχο να καταστεί το Πήλιο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε φυσιολάτρη και κάθε ανθρώπου που θέλει να διατηρήσει την καλή του φυσική κατάσταση, περπατώντας σε παραδοσιακά μονοπάτια και διασχίζοντας διαδρομές μοναδικής ομορφιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου