ΤΟΠΙΚΑ

Φιάλες – βόμβες σε σπίτια στο Βόλο από παράνομη εμπορία υγραερίου

φιάλες-βόμβες-σε-σπίτια-στο-βόλο-από-642308

Συνέντευξη του διευθυντή πωλήσεων της ΕΚΟ, Αντ. Σωτηρόπουλου, για τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

«Πυριτιδαποθήκες» στις γειτονιές… «Βόμβες» μέσα σε διαμερίσματα… Οι παράνομοι χώροι αποθήκευσης και οι παράτυπα γεμισμένες φιάλες υγραερίου, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Κυκλώματα παράνομης εμπορίας υγραερίου, η δράση των οποίων θυμίζει «ιστό της αράχνης», εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και τους πλημμελείς ελέγχους από πλευράς της Πολιτείας και συνεχίζουν να εξαπλώνουν τα δίχτυα τους στο χώρο.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η παράνομη εμφιάλωση και το παραεμπόριο φιαλών υγραερίου αντιστοιχεί στο 20% επί του συνολικού αριθμού φιαλών που διακινούνται ετησίως, περίπου δηλαδή 5,5 εκατομμύρια. Μάλιστα βάσει στοιχείων του 2012 ο παράνομος τζίρος έφθανε στα 15- 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξημένη παραβατικότητα εστιάζεται μεταξύ άλλων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ενα φαινόμενο που φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση.

Στις διαστάσεις του προβλήματος, τις επιπτώσεις που υπάρχουν και τους κινδύνους για τους καταναλωτές, αναφέρεται σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής πωλήσεων υγραερίου της ΕΚΟ, Αντώνης Σωτηρόπουλος. Ο ίδιος παρέχει πολύτιμες συμβουλές στους καταναλωτές πώς να ξεχωρίζουν τις αυθεντικές φιάλες.

Συνέντευξη στην Ελένη Χάνου

Κύριε Σωτηρόπουλε, ποιες συνθήκες ευνοούν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης εμπορίας υγραερίου;

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σαφής αλλαγή στη στάση του Ελληνα καταναλωτή, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που βιώνει. Αφενός, περιορίζει την κατανάλωση και στα καύσιμα, αφετέρου δε, στρέφεται σε προϊόντα φθηνότερης τιμής. Είναι ενδεικτικό ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης υπήρξε μείωση πωλήσεων κατά 67% την τελευταία εξαετία. Πλέον, οι σόμπες υγραερίου αποτελούν μια από τις βασικές εναλλακτικές στις οποίες στρέφονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερα νοικοκυριά, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση τον χειμώνα.

Ομως, αυτή ακριβώς η οικονομική πραγματικότητα, καθώς και η επιβεβλημένη ανάγκη του κράτους να συγκεντρώσει επιπλέον έσοδα μέσω της επιβολής αυξημένων φόρων, παρέχουν δυστυχώς αυξημένα κίνητρα για να «αυξηθεί» η παραβατικότητα και το λαθρεμπόριο, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνονται ούτε οι στόχοι εισπραξιμότητας που έχουν τεθεί. Η κατανάλωση μειώνεται και το λαθρεμπόριο θεριεύει.

Ενας από τους σημαντικούς παράγοντες αύξησης της παραβατικότητας είναι η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στο υγραέριο κίνησης και σε εκείνον που ισχύει για το υγραέριο βιομηχανικής χρήσης. Μάλιστα, από 1ης Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στο κίνησης θα ανέλθει στα 430€ ανά Μετρικό Τόνο, από 330€ που είναι σήμερα, την ώρα που στο βιομηχανικό – χύμα ή εμφιαλωμένο – δεν ξεπερνά τα 60€/Μ.Τ.

Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) ζητήσαμε να καθιερωθεί η διενέργεια ελέγχων στη διακίνηση βιομηχανικού υγραερίου και στα πρατήρια autogas».

-Με ποιο τρόπο δρουν τα κυκλώματα στα επιμέρους στάδια εμφιάλωσης, αποθήκευσης, διακίνησης, παράνομης διάθεσης του υγραερίου στην αγορά;

«Η δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο θυμίζει, εν πολλοίς, «ιστό της αράχνης». Διαθέτουν παράνομους αποθηκευτικούς χώρους, βυτιοφόρα και άλλο κινητό εξοπλισμό, χιλιάδες εξαρτήματα για παράνομη εμφιάλωση, αλλά και μεγάλο αριθμό φιαλών με τα εμπορικά σήματα των εταιρειών. Προμηθεύονται παράνομα ποσότητες υγραερίου από μη εξακριβωμένους προμηθευτές, προχωρούν στην παράνομη εμφιάλωση του προϊόντος σε φιάλες επωνύμων εταιρειών και εν συνεχεία τοποθετούν στις στρόφιγγες πλαστά συρρικνωτικά και τάπες ασφαλείας, προκειμένου να τις διοχετεύσουν στην αγορά ως αυθεντικές.

Ομως, για να κατανοήσουμε την έκταση του προβλήματος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παράνομη εμφιάλωση παρατηρείται:

• Στα παράνομα εμφιαλωτήρια, τα οποία δεν διαθέτουν τις σχετικές Αδειες Εμφιάλωσης και Εγκατάστασης, αλλά όμως πραγματοποιούν εμφιαλώσεις – με άγνωστης προέλευσης προϊόν.

• Στα εμφιαλωτήρια, τα οποία διαθέτουν μεν νόμιμη άδεια εγκατάστασης / εμφιάλωσης, δεν είναι όμως συμβεβλημένα με κάποια Εταιρεία Εμπορίας Υγραερίων και πραγματοποιούν παράνομες εμφιαλώσεις.

• Στη διακίνηση του χύμα υγραερίου, που διενεργείται από κατόχους Αδείας Εμπορίας Υγραερίου μόνον για χύμα και διαθέτουν αυτό προς εμφιάλωση, με μη νόμιμους τρόπους.

• Ακόμη και στα πρατήρια υγραεριοκίνησης (autogas) πραγματοποιείται -συστηματικά και απροκάλυπτα, πολλές φορές- εμφιάλωση υγραερίου σε φιάλες των επωνύμων εταιρειών που προσκομίζουν οι καταναλωτές. Και, βεβαίως, σε συνθήκες μη ασφαλείς, κατά παράβαση της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης και των όρων της Αδειας Λειτουργίας του πρατηρίου».

-Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί καταναλωτές να γεμίζουν τις φιάλες υγραερίου σε πρατήρια autogas.

«Καμία φιάλη υγραερίου δεν πρέπει να γεμίζεται σε πρατήριο autogas. Η πρακτική αυτή εκτός του ότι είναι παράνομη, είναι και πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια όλων μας.

Ολες οι φιάλες πρέπει να γεμίζονται σε νόμιμες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης που πραγματοποιούν όλους τους ελέγχους που απαιτούνται, για να εξασφαλίσουν ότι είναι σωστά γεμισμένες, δεν παρουσιάζουν διαρροή και είναι κατάλληλες για χρήση».

-Υπάρχουν εκτιμήσεις για το ετήσιο ύψος της ζημιάς σε βάρος των εταιρειών και του ελληνικού Δημοσίου, από τα διαφυγόντα κέρδη;

«Το κύριο πρόβλημα στην αγορά υγραερίου συνεχίζει να αποτελεί η παράνομη εμφιάλωση και η παραεμπορία φιαλών. Εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 20% επί του συνολικού αριθμού φιαλών που διακινούνται ετησίως και ανέρχονται σε 5 – 5.500.000. Σύμφωνα με το υπουργείο, το 2012 ο παράνομος τζίρος έφτανε στα 15-20 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό έχει σαφώς ξεπεραστεί. Αρα, πέραν του σοβαρού ζητήματος της ασφάλειας των καταναλωτών, υπάρχει και σημαντική φοροδιαφυγή για το Ελληνικό Δημόσιο».

-Το φαινόμενο της παράνομης εμπορίας υγραερίου έχει οξυνθεί στη Μαγνησία στην περιοχή της Μαγνησίας και ευρύτερα στη Θεσσαλία;

«Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Μόνο μετά την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα. Από τα στοιχεία των παρελθόντων ετών, διαπιστώνουμε πάντως ότι αυξημένη παραβατικότητα εστιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη, μη εξαιρουμένων των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδος, ιδιαίτερα στη λαθροεμφιάλωση μέσω των πρατηρίων autogas».

-Πραγματοποιούνται, όμως, εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές για την πάταξη του φαινομένου; Εχει ζητηθεί από τις εταιρείες Εμπορίας να συνδράμουν;

«Είναι γεγονός ότι εκ μέρους της Πολιτείας διενεργούνται πλημμελείς έλεγχοι, κυρίως γιατί δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που δείχνει να γιγαντώνεται. Σε αυτό έχει αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια και ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Στο μέτρο των δυνατοτήτων τους οι εταιρείες επιχειρούν να διαπιστώσουν την έκταση του φαινομένου, προκειμένου εν συνεχεία να προβούν και σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Για τον λόγο αυτό, αξιολογούν πληροφορίες και διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε συνεργαζόμενους εμπόρους. Δεν σας κρύβω ότι επιστρατεύουμε ακόμη και ιδιωτικούς ερευνητές. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν αρκεί. Εμείς δεν είμαστε ούτε Αστυνομία, ούτε Εισαγγελία».

-Ποιους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών εγκυμονεί η αγορά ενός παραποιημένου προϊόντος, αλλά και η παράνομη εμφιάλωση ποσοτήτων υγραερίου δίπλα σε αστικές, ή πυκνοκατοικημένες περιοχές;

«Δεν θα είναι υπερβολικό αν πούμε ότι, οι παράνομοι χώροι αποθήκευσης δίπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστούν πυριτιδαποθήκες, ενώ και οι παράτυπα γεμισμένες φιάλες για οικιακή χρήση αποτελούν πραγματικές βόμβες! Θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών που τις χρησιμοποιούν, καθώς είναι γεμισμένες χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας και χωρίς βεβαίως να ελέγχονται ως προς την ασφάλειά τους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το υγραέριο αποθηκεύεται μέσα στις φιάλες υπό πίεση (περίπου 3 ατμόσφαιρες για το μίγμα και 8 για το προπάνιο) σε υγρή μορφή. Το υγρό υγραέριο διαστέλλεται 15 – 20 φορές περισσότερο από το νερό με τις αλλαγές της θερμοκρασίας και για τον λόγο αυτό οι εταιρείες εμπορίας ποτέ δεν γεμίζουν μία φιάλη υγραερίου πάνω από ένα όριο, καθώς υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης της φιάλης από την υπερβολική αύξηση της υδραυλικής πίεσης».

-Πως καταλαβαίνω ότι η φιάλη που προμηθεύτηκα είναι αυθεντική;

«Η ΕΚΟ διασφαλίζει τους πελάτες της ότι προμηθεύονται φιάλες υγραερίου ελεγμένες και γεμισμένες με το σωστό προϊόν και στην σωστή ποσότητα.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγχει τα παρακάτω σημεία ώστε να είναι σίγουρος ότι η φιάλη είναι αυθεντική:

  • Οι φιάλες της ΕΚΟ GAS φέρουν εμφανή στοιχεία σήμανσης της ΕΚΟ ανάγλυφα στο σώμα και την χειρολαβή. Διατίθενται σε δύο χρώματα (Λευκό – Ανθρακί).
  • Η κάθε φιάλη ελέγχεται προσεκτικά και σφραγίζεται με το χαρακτηριστικό συρρικνωτικό περίβλημα (ταινία ασφαλείας) όπου αποτυπώνεται ιριδίζον το σήμα ΕΚΟ, ο τόπος εμφιάλωσης (π.χ. ASP Ασπρόπυργος) και ο μοναδικός, ανά φιάλη, σειριακός αριθμός παραγωγής.
  • Φέρουν πώμα ασφαλείας το οποίο διαθέτει αποτυπωμένο ανάγλυφο λογότυπο της ΕΚΟ.
  • Φέρει κολάρο με τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας.
  • Φιάλες με ημερομηνία κατασκευής παλαιότερη των 10 ετών, αναγνωρίζονται από την ημερομηνία επαναπιστοποίησης που χαράσσεται στη χειρολαβή της φιάλης.
  • Στις φιάλες αναγράφεται ευκρινώς το απόβαρό της, ο δε καταναλωτής μπορεί να ελέγξει το βάρος ζυγίζοντάς την και στη συνέχεια αφαιρώντας το απόβαρο να διαπιστώνει ότι αγόρασε τη σωστή ποσότητα».

Οι νόμιμες φιάλες φέρουν πώμα ασφαλείας το οποίο διαθέτει αποτυπωμένο ανάγλυφο λογότυπο της ΕΚΟ

Η κάθε νόμιμη φιάλη ελέγχεται προσεκτικά και σφραγίζεται με το χαρακτηριστικό συρρικνωτικό περίβλημα (ταινία ασφαλείας) όπου αποτυπώνεται ιριδίζον το σήμα ΕΚΟ, ο τόπος εμφιάλωσης (π.χ.ASP Ασπρόπυργος) και ο μοναδικός, ανά φιάλη, σειριακός αριθμός παραγωγής

-Τι προϊόν περιέχει μια φιάλη ΕΚΟ;

«Η EKO διαθέτει στην Ελληνική αγορά την φιάλη 3 kgr και 10 kgr για οικιακή χρήση και τις φιάλες 13, 15 και 25 kgr για επαγγελματική χρήση.

Το προϊόν που εμφιαλώνεται στις φιάλες ΕΚΟ 3 kgr και 10 kgr είναι μίγμα υγραερίου, Βουτανίου (80%) και προπανίου (20%), που διατίθεται στην αγορά από τα ελληνικά διυλιστήρια.

Στις φιάλες επαγγελματικής χρήσης 13, 15 και 25 kgr το προϊόν που εμφιαλώνεται στη φιάλη είναι προπάνιο 100%.

Η ΕΚΟ έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτικού κοινού, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές, ώστε να αγοράζουν φιάλες ιδιοκτησίας ΕΚΟ από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της εταιρείας μας (εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές, πρατήρια υγρών καυσίμων υπό τα σήματα ΕΚΟ και BP) δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα ανωτέρω αναφερόμενα χαρακτηριστικά γνησιότητας των φιαλών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου