ΤΟΠΙΚΑ

Οι κεραίες εκτός ιστού πόλης

οι-κεραίες-εκτός-ιστού-πόλης-673375

Δεν αποκλείει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία – Γνωμοδότηση υπέρ της κινητοποίησης των κατοίκων των Αγίων Αναργύρων

Χίλιες υπογραφές που ζητούν την άμεση απομάκρυνση από την ταράτσα διώροφης οικοδομής στην οδό Ζαλόγγου στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων και η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, που «δεν αποκλείει τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών», περιλαμβάνονται σε φάκελο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Βόλου. Κάτοικοι της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων πιέζουν για το «ξήλωμα» της νόμιμης – βάσει της νομοθεσίας – «επικίνδυνης» – όπως φοβούνται οι ίδιοι – κεραίας, που εγκαταστάθηκε πριν από ένα μήνα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους και από το γήπεδο της Αγίας Αννας, όπου καθημερινά προπονούνται δεκάδες παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη συνοικία οι κάτοικοι δεν μπορούν να ηρεμήσουν από την ημέρα που ανακάλυψαν ότι στην «καρδιά» της συνοικίας, σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά, λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε ταράτσα διώροφης οικοδομής. Εχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας, απαιτώντας την απομάκρυνση της κεραίας, έχουν όμως προσκρούσει στη νομιμότητα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η εγκατάσταση της κεραίας είναι νόμιμη και υπάρχουν όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.

Αυτό όμως δεν καθησυχάζει τους κατοίκους, που φοβούνται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους. Με αίτημά τους, ζήτησαν γνωμοδότηση από το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Βόλου.

Το συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα και εξέτασε το αίτημα. Εκτός από τα τακτικά μέλη του, τους κ.κ. Αθανάσιο Λιούπη – διευθυντή χειρουργικού τμήματος, Αντιγόνη Καραθάνου – διευθύντρια αναισθησιολογίας της ΜΕΘ, Χρήστο Ζιάμα – διευθυντή χειρουργικής, Νικόλαο Χαυτούρα – ε/ α’ νευροχειρουργικής, Ιωάννα Ζάντζου – ΤΕ Νοσηλυτικής, Αικατερίνη Πάντζιου – ΠΕ Ψυχολόγων και Βαρβάρα Ασημώρη – ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν ο ογκολόγος Γεώργιος Ρήγας και η ακτινοφυσικός Μαρία Χαντζηβαγγέλη.

«Το επιστημονικό συμβούλιο μελέτησε τα έγγραφα αδειοδότησης της κεραίας που προσκόμισαν εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα των Αγ. Αναργύρων για την απομάκρυνση συγκεκριμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας και γνωμοδοτεί ότι η εγκατάσταση της κεραίας σύμφωνα με τα έγγραφα είναι νόμιμη αλλά το ειδικό επιστημονικό προσωπικό δεν μπορεί να αποκλείσει τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών έστω και από τη μικρή ηλεκτρομαγνητική εκπομπή. Σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία οι γνώμες διίστανται ως προς τα όρια ασφαλούς εκπομπής και ως προς τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία. Η παρουσία της κεραίας παρήγαγε υψηλά επίπεδα άγχους με αποτέλεσμα ψυχοσωματικές εκφράσεις στους κατοίκους. Το επιστημονικό συμβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση κεραιών μέσα στον ιστό της πόλης», αναφέρεται στη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου του γενικού νοσοκομείου Βόλου.

Οι κάτοικοι περιμένουν να συμπληρώσουν το φάκελο, που θα καταθέσουν στην Εισαγγελία με την γνωμοδότηση επί τους θέματος και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Παράλληλα, πιέζουν προς την ίδια την εταιρεία για την απομάκρυνση της κεραίας με τη συγκέντρωση 250 υπογραφών περιοίκων που δηλώνουν ότι θα διακόψουν τις συνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου