ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Βόλου ντρέπονται και μένουν νηστικοί…

μαθητές-του-βόλου-ντρέπονται-και-μένο-676432

Στην πράξη φαίνεται να ακυρώνεται το πρόγραμμα σίτισης μαθητών που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν να πάρουν ούτε κολατσιό στο σχολείο. Σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία το πρόγραμμα σίτισης γίνεται μέσω δεκατιανών, που ετοιμάζονται στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και παραδίδονται στο γραφείο του διευθυντή, μαθητές αν και έχουν ανάγκη το γεύμα, δεν προσέρχονται να το πάρουν, γιατί ντρέπονται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανέλαβε τη σίτιση μαθητών που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι από το σχολικό κυλικείο. Ηρθε σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, που με τη σειρά τους επικοινώνησαν με τους διευθυντές των σχολείων για την καταμέτρηση των παιδιών που έχουν ανάγκη στήριξης.

Περίπου 150 μαθητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Από τη Μητρόπολη, ορίστηκε εντεταλμένος ιερέας σε κάθε σχολείο και το πρόγραμμα σίτισης γίνεται μέσω ενοριών. Στις περιπτώσεις που οι ενορίες συνεργάζονται με σχολικά κυλικεία απ’ όπου μαθητές παίρνουν με διακριτικότητα απευθείας το κολατσιό τους φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ενοριών που ετοιμάζουν οι ίδιες τα γεύματα και τα παραδίδουν στο σχολείο. Τα συγκεκριμένα γεύματα από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται από τιμολόγια, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω σχολικών κυλικείων.

Τα παραλαμβάνουν λοιπόν οι εκάστοτε διευθυντές στα γραφεία τους, απ’ όπου καλούνται να τα πάρουν οι μαθητές. Υπάρχουν όμως μαθητές, που όπως μαρτυρούν εκπαιδευτικοί, ντρέπονται να μπουν στο γραφείο για να πάρουν το κολατσιό τους.

Προτιμούν να πεινάσουν στο σχολείο, παρά να στοχοποιηθούν… Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις με διευθυντές στους οποίους «ξεμένουν» τα σάντουιτς ή κρουασάν που προορίζονται για τους μαθητές. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας γυμνασίου ή λυκείου κι όχι σε δημοτικά ή νηπιαγωγεία, όπου τα παιδιά είναι μικρότερης ηλικίας.

«Κάθε ενορία έχει το δικό της τρόπο για να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών. Είπαμε όμως εξ αρχής ότι η σίτιση θα πρέπει να γίνει με κάθε διακριτικότητα», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μη νιώθει κανένα παιδί άσχημα.

Πρωινό σε μαθητές από το Δήμο Βόλου

Ο Δήμος Βόλου, προτίθεται για μία ακόμη σχολική χρονιά να σταθεί εμπράκτως στο πλευρό των μαθητών που έχουν ανάγκη, παρέχοντας γεύμα μέσω κυλικείων.

Ηδη με επιστολή της προς τις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης Μαγνησίας, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Γεωργία Τοκαλή Μποντού ζητά συγκεντρωτικά στοιχεία ανά σχολείο προκειμένου να εξασφαλίσει αντίστοιχα γεύματα σε μαθητές οικογενειών που είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας από το Δήμο Βόλου.

Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας, απάντησε αρνητικά στο Δήμο υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Ωστόσο, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας, εμφανίζεται θετική στη διάθεση συνδρομής από πλευράς του Δήμου Βόλου. Επικεντρώνεται δε, στη διάθεση πρωινού γεύματος σε μαθητές, δεδομένου ότι το δεκατιανό καλύπτει η Μητρόπολη.

«Η προσφορά εκ μέρους σας θα πρέπει να αξιοποιηθεί στρεφόμενη σε άλλη, ισάξιας σημασίας, κατεύθυνση. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες Διευθυντών και εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων, οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές, στην πλειονότητά τους, δεν λαμβάνουν ούτε στοιχειώδες πρωινό. Το πρωινό είναι εξίσου αναγκαίο γεύμα ειδικά για τους μαθητές νεαρής ηλικίας και η κάλυψη αυτής της ανάγκης είναι το ίδιο απαραίτητη με εκείνη του δεκατιανού», αναφέρει σε απαντητική επιστολή του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, προτείνοντας την παροχή πριν την έναρξη των μαθημάτων πρωινού που να περιλαμβάνει φρέσκο γάλα ή χυμό και φρούτο ή άλλο ενδεικνυόμενο από τη σχετική νομοθεσία προϊόν μέσω των κυλικείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου