ΤΟΠΙΚΑ

Ιπποφαές: Καλλιέργεια -χρυσάφι στη θεσσαλική γη

ιπποφαές-καλλιέργεια-χρυσάφι-στη-θεσ-676633

Καλλιέργεια – «χρυσάφι» για τον θεσσαλικό κάμπο, θεωρούνται οι ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς, που το περασμένο καλοκαίρι έδωσαν την πρώτη παραγωγή. Με μόλις 10 – 20 στρέμματα ιπποφαούς ένας παραγωγός εκτιμάται ότι μπορεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια του από τη στιγμή που για κάθε κιλό παίρνει 5 ευρώ, την ίδια ώρα που με 200 στρέμματα βαμβάκι ή καλαμπόκι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα προς το ζην.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Γεωπονική Σχολή του ιδρύματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, στη θεσσαλική γη υπάρχουν περίπου 1.200 στρέμματα με καλλιέργεια ιπποφαούς και κάθε χρόνο φυτεύονται αρκετές χιλιάδες φυτά. Περίπου 100 – 150 παραγωγοί ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που φέτος έδωσε την πρώτη παραγωγή.

Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά καλές για τους παραγωγούς. Όπως εξήγησε ο κ. Νάνος, οι ρωσικές ποικιλίες έχουν πολύ μικρό ή και καθόλου αγκάθι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολη η συγκομιδή. Δεν χρειάζονται ψεκασμούς, απαιτείται ελάχιστο λίπασμα, ενώ η καλλιέργεια δεν είναι υδροβόρα. «Χρειάζεται λιγότερο νερό από ότι το βαμβάκι και πολύ λιγότερο νερό σε σχέση με το καλαμπόκι που είναι υδροβόρα καλλιέργεια», είπε ο ίδιος.

Λόγω των κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών, το ιπποφαές στη θεσσαλική γη δίνει καρπό αρχές καλοκαιριού, δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν πολύ εύγευστο καρπό. Ετσι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, που φέτος παρήγαγαν λίγους τόνους, είδαν ότι πρόκειται για μία κερδοφόρα καλλιέργεια, καθώς βάσει των συμφωνιών που έκλεισαν έλαβαν 6 ευρώ το κιλό. «Οι προοπτικές που υπάρχουν είναι λαμπρές», υπογράμμισε ο κ. Νάνος, υποστηρίζοντας ότι με λίγα μόλις στρέμματα το αγροτικό εισόδημα θα τονωθεί.

Ο ίδιος συνεχίζει την έρευνα γύρω από το δεντράκι που ανθίζει πολύ νωρίς, στα τέλη Φεβρουαρίου, αναπτύσσεται βλαστικά την άνοιξη και ωριμάζει αρχές καλοκαιριού. Μελετά δε τρόπους για να μειώσει την καταπόνηση του φυτού στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ρωσικό ενδιαφέρον για τρόφιμα

Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαούς, Ελλάς Α.Ε. και Βοτανικού Κήπου της Μόσχας, δεν θα περιοριστεί στο ιπποφαές.

«Θα προχωρήσουμε τη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής φυτικού υλικού», ανέφερε ο κ. Νάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται κυρίως για τρόφιμα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και για άλλα φυτά, όπως αρωματικά και φαρμακευτικά. Σε κάθε περίπτωση ο Βοτανικός Κήπος της Μόσχας, θεωρείται ένα «θησαυροφυλάκιο» από τη στιγμή που περιλαμβάνει συλλογή με πάνω από 18.000 φυτά, το καθένα με τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου