ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή ευρωπαϊκή διάκριση για το 33ο Δημοτικό Σχολείο των Φυλακών Νέων Βόλου

διπλή-ευρωπαϊκή-διάκριση-για-το-33ο-δημο-679854

Εξω από τα κάγκελα και τα… σύνορα της φυλακής, «πέταξε» το 33ο δημοτικό σχολείο Βόλου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων της πόλης και οι 22 μαθητές του, που κατάφεραν να αποσπάσουν διπλή διάκριση. Και οι δύο σε ευρωπαϊκό επίπεδο παίρνοντας το χρυσό στο eSafety Lebal και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό φωτογραφίας με αφορμή το «Πείραμα του Ερατοσθένη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη από την περσινή σχολική χρονιά το 33ο Δ.Σ. Βόλου στις φυλακές, δημιούργησε το δικό του λογαριασμό στο ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο για την ασφάλεια του διαδικτύου.

Αφού συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο, οι μαθητές συμμετείχαν σε πρόγραμμα και κατέθεσαν ένα σχέδιο μαθήματος για την ασφάλεια του διαδικτύου που μπορεί να μπει σε κάθε σχολική τάξη. Περιγράφουν τις διαδικτυακές επιθέσεις, τους κινδύνους που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποια είναι η σωστή χρήση του διαδικτύου αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών μέσα από αυτό. Κατέθεσαν την εργασία τους και πήραν χρυσή πιστοποίηση. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα λίγα σχολεία σε όλη την Ευρώπη που έχουν πιστοποιηθεί με το χρυσό σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου.

«Για το σχολείο μας το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό. Κι αυτό γιατί οι έγκλειστοι μετά την αποφυλάκισή τους από τα πρώτα πράγματα που κάνουν, γιατί τα στερούνται στο κατάστημα κράτησης, είναι να σερφάρουν με τις ώρες στο διαδίκτυο. Εκεί όμως υπάρχουν κίνδυνοι που δεν τους γνωρίζουν και ως εκ τούτου δεν ξέρουν πώς να προστατευτούν και υπάρχει το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν να αναπτύξουν διαδικτυακές παραβατικές συμπεριφορές», ανέφερε ο εκπαιδευτικός του σχολείου, Θανάσης Καραγιάννης.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Για μία ακόμη χρονιά, οι μαθητές του 33ου Δ.Σ. Βόλου στο ΕΚΚΝ, πραγματοποίησαν το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα παγκόσμιο πείραμα και από τα ομορφότερα της φυσικής για την μέτρηση της περιμέτρου της γης.

Χρησιμοποίησαν μία ράβδο του ενός μέτρου στερεωμένη κάθετα σε μία βάση, μια μετροταινία, ένα χάρακα και ένα μοιρογνωμόνιο. Τοποθέτησαν τη ράβδο στο προαύλιο της φυλακής και 10 λεπτά πριν το ζενίθ του ήλιου στην πόλη και 10 λεπτά μετά πήρανε μετρήσεις της σκιάς της ράβδου και μέσα από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν υπολόγισαν την περίμετρο της γης.

Με αφορμή το πείραμα φωτογραφήθηκαν και πήραν μέρος σε διαγωνισμό φωτογραφίας του Open Discovery Space καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τη Νάπολη, που πήρε το πρώτο βραβείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου