ΤΟΠΙΚΑ

Παράθυρο για διακομιδές μέσω… ιδιωτών

παράθυρο-για-διακομιδές-μέσω-ιδιωτώ-681256

Κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, «βλέπουν» οι εργαζόμενοι στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τις αεροδιακομιδές. Στο Βόλο χθες το προσωπικό του ΕΚΑΒ Μαγνησίας προχώρησε σε εξάωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι διακομιδές μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης έγιναν από το προσωπικό ασφαλείας.

«Ο φόβος μας είναι ότι ξεκινάει η ιδιωτικοποίηση μέρους του ΕΚΑΒ και όπου υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες θα καλύπτονται από ιδιώτες», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου, Κ. Χατζησταματίου, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης θα είναι να μπουν οι ιδιώτες στον τομέα και του ΕΚΑΒ.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ και νομιμοποιείται η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στις εναέριες και επίγειες μεταφορές με αποτελέσματα να ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών καθώς στην τροπολογία περιέχεται η παράγραφος, στην οποία αναφέρεται: «Στο ΕΚΑΒ παρέχεται η δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του».

Οι εργαζόμενοι επίσης χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη τροπολογία «έκτρωμα» και αναφέρουν ότι ο μόνος δικός τους στόχος είναι οι ασθενείς να μπορούν να μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ δωρεάν, δίχως να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Βάζουν τους ιδιώτες από το παράθυρο. Σήμερα νοικιάζουν ασθενοφόρα και αεροπλάνα, αύριο θα νοικιάζουν εργαζομένους», επισήμανε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Δαρειώτης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και συμπληρώνει «Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ πρωτοβάθμιο που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στον κόσμο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Υγείας απαξιώνει διαρκώς έναν οργανισμό, μη προχωρώντας σε προσλήψεις, έτσι ώστε κάποια στιγμή να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση του ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, εξέδωσε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς- Μουρεσίου στην προχθεσινή συνεδρίασή του. Αποφασίστηκε επίσης να οριστεί δικηγόρος που σε συνεργασία με το διευθυντή του κέντρου υγείας θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απομάκρυνση του ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, που θα στερήσει από τους κατοίκους της περιοχής µας το αναφαίρετο δικαίωµά τους στην πρόσβαση στην Υγεία και την περίθαλψη», τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Αντιδράσεις για την παραχώρηση ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας

Στο μεταξύ, η μετακίνηση των ασθενοφόρων από τα Κέντρα Υγείας προς την πόλη δεν πρόκειται να περάσει, έτσι διαμηνύουν οι κάτοικοι των περιφερειακών Δήμων, που έχουν ενταχθεί στο «χάρτη των μετακινήσεων».

Ηδη την ερχόμενη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής Ενότητας Αργαλαστής προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας με μοναδική απαίτηση να μην παραχωρηθεί το νέο ασθενοφόρο, που αποκτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ πέρυσι.

«Σας καλούμε τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας, για να αποτρέψουμε την παραχώρηση του ασθενοφόρου από την Αργαλαστή στο ΕΚΑΒ», αναφέρει το κάλεσμα του Τοπικού Συμβουλίου Αργαλαστής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιώργο Παπαϊωάννου.

Ανάλογες κινητοποιήσεις σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται και στη Σκιάθο, που επίσης έχει κληθεί να παραχωρήσει το νέο ασθενοφόρο που παρέλαβε.

Το αίτημα παραχώρησης των νέων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ έγινε από τη διοίκησή του προς τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής, Σκιάθου και Σκοπέλου, προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος, που απαρτίζεται από οχήματα που μετρούν… χιλιάδες χιλιόμετρα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φθορών και οι συντηρήσεις που γίνονται δεν επαρκούν ελέω των μειωμένων πόρων που διατίθενται.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι πίνακες με το επικουρικό προσωπικό (πληρώματα), που θα κληθούν στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής και Σκιάθου να αναλάβουν υπηρεσία στα ασθενοφόρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου