ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση άρπαξε 80 δισ. επενδύσεων

η-κρίση-άρπαξε-80-δισ-επενδύσεων-681919

Έλλειμμα επενδύσεων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτιμάται ότι επέφερε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τα εφτά τελευταία χρόνια, οδηγώντας στη σημερινή οικτρή κατάσταση με το 1,5 εκατομμύριο ανέργων και τους 150.000 Έλληνες επιστήμονες να βρίσκουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, που μίλησε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο σεμιναρίου μεταπτυχιακών προγραμμάτων, είπε ότι «συντελέστηκε τεράστια αποεπένδυση και χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι με το Νέο Επενδυτικό Νόμο και τα χρήματα για την ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων προγραμμάτων μπορεί να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, ενώ και για τη μετανάστευση είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πολιτικές για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων.

Εκτός από τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι υπάρχουν ήδη δέκα στρατηγικές επενδύσεις, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης. Αυτές, όπως ενημέρωσε, αφορούν ξενοδοχεία, mall, κάποιες βιομηχανίες. Σχετικά με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είπε ότι «το υπουργείο έχει οκτώ διαφορετικά καθεστώτα, από τα οποία σήμερα πρόκειται να ανοίξουν τα τέσσερα».

Για το περιβάλλον των επενδύσεων, τη γραφειοκρατία και μεταξύ άλλων το επαχθές φορολογικό σύστημα, αντέτεινε ότι η χώρα έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν θα πρέπει να υποτιμούμε. Απαριθμώντας αυτά, αναφέρθηκε στη σταθερότητα που παρουσιάζει η περιοχή γεωστρατηγικά, το γεγονός ότι αυτή αποτελεί μέλος της Ε.Ε., έχει σημαντικές υποδομές, καλό κλίμα, ποιότητα ζωής και κυρίως εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Λένε, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι πολλοί από τους Έλληνες επιστήμονες αξιοποιούνται ήδη στις χώρες τους, όπως στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία κ.α.

«Πιστεύω ότι ο καινούργιος Νόμος είναι ελκτικός σε επενδυτές και έχω την αίσθηση από αυτούς που έρχονται στο γραφείο και ρωτούν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνουν επενδύσεις και από Έλληνες εκτός από τις στρατηγικές που προανέφερε», είπε.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για το νέο αναπτυξιακό Νόμο, διευκρίνισε, αφορά σε αγροτοδιατροφή, κλωστοϋφαντουργία και τουρισμό.

Ο γενικός γραμματέας, είπε, ότι πολλοί από τους επενδυτές είναι και επιχειρήσεις του Βόλου που θέλουν να ενταχθούν στο Νόμο.

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος, όπου μπορεί κάποιος να υποβάλει το επενδυτικό του σχέδιο, θα ανοίξει σήμερα και η πορεία του θα φανεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει. Στο ενδιάμεσο θα έχουμε μία αρκετά καλή εικόνα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα καθεστώτα – προγράμματα που ανοίγουν αφορούν σε μηχανολογικό εξοπλισμό, γυναικεία επιχειρηματικότητα, νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μείζονος μεγέθους και είναι το καθένα ενίσχυσης ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η μετανάστευση

Στους 190.000 ανέρχονται οι Έλληνες πτυχιούχοι που ζουν στο εξωτερικό. Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων που αναφέρθηκε σε μελέτη που ολοκλήρωσε το υπουργείο τον Ιούνιο, είπε ότι αποτελούν το 10 – 12% του συνόλου των επιστημόνων της χώρας.

«Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν είναι τωρινό, υπάρχει ακόμη από τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Το 2000 αυξήθηκε περισσότερο και στα χρόνια της κρίσης εκτινάχθηκε.

Εκτιμούμε ότι συνολικά 300.000 έφυγαν στο Εξωτερικό. Οι άλλες δύο κατηγορίες αφορούν χειρώνακτες και μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα, αλλά δυσκολεύτηκαν στην κρίση, δεν έβρισκαν δουλειά και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη χώρα» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου