ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε η επέτειος απελευθέρωσης του Βόλου από την ΠΕΑΕΑ και το ΚΚΕ

τιμήθηκε-η-επέτειος-απελευθέρωσης-το-682420

Στους χώρους δράσης, μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ κατά την διάρκεια του αγώνα κατά των φασιστών και ναζιστών Γερμανών, Ιταλών και των ντόπιων συνεργατών τους, κατέθεσαν το πρωί της Τετάρτης, στεφάνια οι εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Μαγνησίας, της Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ και των τομεακών οργανώσεων Μαγνησίας της ΚΝΕ. με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου στις 19 του Οκτώβρη 1944.

Πιο συγκεκριμένα, στις φυλακές Αλεξάνδρας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Θανάσης Βογιατζής. Στην πλατεία Ελευθερίας κατέθεσαν στεφάνια: εκ μέρους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Μιχάλης Ντίκας, εκ μέρους της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, ο γραμματέας της, Βασίλης Μεταξάς και εκ μέρους των οργανώσεων Μαγνησίας της ΚΝΕ ο Στράτος Κωστάκος. Στην κίτρινη αποθήκη κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Απόστολος Κόκκαλης. Στο 6ο χιλιόμετρο στον δρόμο Βόλου- Λάρισας εκ μέρους του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατέθεσε στεφάνι ο Μιχάλης Ντίκας.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν το Σάββατο 22 Οκτώβρη με ιστορικό περίπατο, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, από την διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου με Τ. Οικονομάκη. Θα γίνει γνωριμία με τα ιστορικά χνάρια που έχουν αφήσει οι αγώνες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ, του ΔΣΕ κατά την διάρκεια της Κατοχής, της Μεταβαρκιζιανής περιόδου, του Εμφυλίου πολέμου.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα «το δρομολόγιο θα είναι από το σημείο της αφετηρίας στην λεωφόρο Δημητριάδος για να γνωρίσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης του Βόλου ενάντια στην πολιτική επιστράτευση, άνοδο στην πλατεία Αγίου Νικολάου για να «δούμε» τα γραφεία της εφημερίδας ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ΕΑΜ Μαγνησίας και ΛΕΥΤΕΡΙΑ της οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, την Κομαντατούρα, την Γκεστάπο και τα γραφεία των ΕΑΣΑΔ, θα περπατήσουμε μέχρι τις φυλακές Αλεξάνδρας που λειτούργησαν σαν χώροι φυλάκισης κομμουνιστών και αγωνιστών από την περίοδο της Κατοχής μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, την πλατεία Ελευθερίας όπου οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός του Βόλου αντιτάχθηκε στην κάθοδο των Βουλγάρων αλλά και αποτέλεσε χώρο εκτέλεσης».

Με αφορμή την επέτειο από την ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ Μαγνησίας, και την Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής: «Η μνήμη και η τιμή της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, αλλά και των χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων μαχητών που πέρασαν από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ειδικά σήμερα, που ο λαός στενάζει και η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ βρίσκονται στο στόχαστρο.

Επιχειρείται η αποσιώπηση, διαστρέβλωση και συκοφάντηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην Απελευθέρωση της χώρας μας ενώ από μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρείται ταυτόχρονα και η καπηλεία και η ταύτιση της ηρωικής λαϊκής πάλης με τη δική της ταξική πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Οι νεκροί του λαού μας, οι βασανισμένοι, οι εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι δε θα γίνουν ποτέ το συγχωροχάρτι της κυβέρνησης που τη μια μέρα στήνει φιέστες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την άλλη λούζει στα χημικά τους συνταξιούχους διαδηλωτές.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση από το φασισμό, να μάθουν την αλήθεια και την ιστορία και να οπλιστούν με αυτή, στις σύγχρονες μάχες απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου