ΤΟΠΙΚΑ

Κλειδί για την παγκόσμια αγορά – Ρώσικες ποικιλίες ιπποφαούς σε ελληνικά εδάφη

κλειδί-για-την-παγκόσμια-αγορά-ρώσικ-684265

Οι ρώσικες ποικιλίες ιπποφαούς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα παίζουν χωρίς ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά σύμφωνα με το λέκτορα του τμήματος φυτικής παραγωγής του Π.Θ.

Το κλειδί για την παγκόσμια αγορά κρατούν στα χέρια τους η ομάδα παραγωγών ιπποφαούς στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που σε συνεργασία με δύο μεγάλα ιδρύματα της Ρωσίας, δοκιμάζουν ήδη στα ελληνικά χωράφια –μεταξύ των οποίων και θεσσαλικά- νέες ποικιλίες ιπποφαούς: ποικιλίες από τη Ρωσία που όμως στα ελληνικά εδάφη λόγω και του κλίματος, δίνουν τη δυνατότητα στο προϊόν να βγει δύο μήνες πιο νωρίς από το ιπποφαές κάθε άλλης χώρας στην παγκόσμια αγορά και με καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στο Ζάππειο Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων Ελλάδας και Ρωσίας στον αγροτικό τομέα. Και ήταν μια πραγματική γιορτή για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα.

Ηδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνδρομή της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Α.Ε. έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας και με το Μ.Α. Lisavnko Institute της Σιβηρίας, προκειμένου από κοινού να διεξάγουν επιστημονική έρευνα στον αγροτικό τομέα, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να συνεργαστούν στην ανάπτυξη των ποικιλιών Ιπποφαούς του Μ.Α. Lisavenko στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον λέκτορα του τμήματος φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηρακλή Χαλκίδη, η συνεργασία ξεκίνησε από τους ίδιους τους παραγωγούς που καλλιεργούν στα χωράφια τους ιπποφαές, μία καλλιέργεια που στηρίζεται επιστημονικά από το ίδιο το ίδρυμα μέσα από ερευνητικά προγράμματα.

Τα πάντα ξεκίνησαν από ένα βασικό πρόβλημα: οι ποικιλίες ιπποαφούς που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, είχαν μεγάλο αγκάθι, μικρό καρπό και ήταν δυσάρεστες στη γεύση. Ειδικά το μεγάλο αγκάθι καθιστά δύσκολη της συγκομιδή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το εργατικό κόστος. Μαζί με το εργατικό κόστος ανεβαίνει και η τιμή του προϊόντος που θεωρούνταν μη ανταγωνιστική.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαλκίδης, παραγωγοί αναζήτησαν νέες ποικιλίες για να κάνουν το προϊόν στη γη τους ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά. Και βρήκαν τις κατάλληλες ποικιλίες στο ίδρυμα Lisavenko. Ορισμένες ποικιλίες δεν έχουν καν αγκάθι, έχουν πολύ μεγάλο και εύγευστο καρπό.

Το κυριότερο όμως είναι ότι εξαιτίας των εδαφοκλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα, το αγροτικό προϊόν βγαίνει πρώτο και με μεγάλη χρονική διαφορά από άλλα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. «Βγαίνουμε στις αγορές δύο μήνες πιο μπροστά από όλους τους υπόλοιπους. Παίζουμε χωρίς ανταγωνισμό με ένα προϊόν που όχι μόνο βγαίνει νωρίτερα αλλά είναι και ποιοτικά καλύτερο», υπογράμμισε ο κ. Χαλκίδης, χαρακτηρίζοντάς το «Θείο δώρο»…

Ηδη στα ελληνικά εδάφη μεταξύ των οποίων και θεσσαλικά δοκιμάζονται ποικιλίες του Lisavenko, κάθε μία εκ των οποίων εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό: άλλες είναι για βρώση, άλλες για φαρμακευτική χρήση, άλλες προορίζονται για το μέλανα ζωμό (ένα ενεργειακό ποτό), άλλες για λάδι ιπποφαούς. Συνολικά 90 καλλιεργητές καλλιεργούν 1.200 στρέμματα ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς χωρίς αγκάθια σε όλη την Ελλάδα.

Το ιπποφαές όμως και η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φαίνεται να ξεκλειδώνει έναν ολόκληρο αγροτικό θησαυρό: το ίδρυμα έχει πρόσβαση σε σπόρους φρούτων και βοτάνων διαφόρων ποικιλιών που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να καλλιεργηθούν και να παραχθούν άριστα αγροτικά προϊόντα που θα κάνουν θραύση στην παγκόσμια αγορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου