ΤΟΠΙΚΑ

Ορθώνουν τοίχο… στο σφυρί

ορθώνουν-τοίχο-στο-σφυρί-684690

Χρειάστηκε να κάνει κινητοποίηση χρόνων, με συνεχή παρουσία, επίμονη διεκδίκηση, ανυποχώρητη διαπραγμάτευση, όμως κατάφερε και σήμερα που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου βλέπει να κερδίζει την υποστήριξη φορέων και συλλογικοτήτων και το Κίνημα Πολιτών Μαγνησίας Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται και για μία πρώτη νίκη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μετά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια που υπήρξαν σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον στο πάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, ένα θέμα που «καίει» μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και παρέμενε ανοιχτό εδώ και χρόνια, αφού οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στις κατασχέσεις σε αντίθεση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι άνθρωποι, που πλαισίωσαν το Κίνημα από την πρώτη στιγμή και σήμερα γνωρίζουν την υποστήριξη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ και Εστίασης, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Στεκιού «Αλληλεγγύη Για Ολους» μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και αναπτύσσουν τις απόψεις, θέσεις και ιδέες τους και προσκαλούν κάθε πολίτη να είναι στο Ειρηνοδικείο Βόλου κάθε Τετάρτη γύρω στις 3.30 το μεσημέρι, τονίζοντας ότι χρειάζεται μαζική συμμετοχή για να επιτευχθεί ο αγώνας.

Ενα από τα Ιδρυματικά μέλη του Κινήματος, ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Λέτσιος, λέει ότι το Κίνημα Πολιτών Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις ξεκίνησε τη δράση του πριν από 3 χρόνια στο Ηράκλειο και «έφτασε» στο Βόλο πριν από 2,5 χρόνια, με την ίδρυσή του από μέλη του ΕΠΑΜ. Το Κίνημα πλέον αποτελείται από διάφορες συλλογικότητες και πολίτες ακομμάτιστους.

«Ο λόγος που μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς από Τράπεζες και Δημόσιο είναι γιατί αυτοί είναι παράνομοι. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατοχή από το Μάιο του 2010 και το σύνταγμά της έχει καταλυθεί», εξηγεί. Ειδικά για τις Τράπεζες επισημαίνει ότι «ενώ έχουν ενισχυθεί με 250 δισ. ευρώ από τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού, ωστόσο εκπλειστηριάζουν ακίνητα».

Ο ίδιος τονίζει ότι «η δράση μας είναι η προσπάθεια να σταματήσουμε τη διαδικασία πλειστηριασμών με οποιοδήποτε τρόπο και να φέρουμε ενώπιον των ευθυνών τους, τους δημόσιους λειτουργούς που ευθύνονται γι’ αυτούς, τους συμβολαιογράφους, τους αστυνομικούς και τους δικαστικούς. Πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο από τη στιγμή που εφαρμόζεται αναγκαστικό δίκαιο».

Ο κ. Λέτσιος απευθύνει κάλεσμα για περαιτέρω πλαισίωση, τονίζοντας ότι «το Κίνημα πρέπει να αντισταθεί στο κράτος τραπεζίτη».

Πολιτικό και όχι νομικό είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Κώστα Αβαράκη, επίσης ιδρυτικό μέλος του Κινήματος Πολιτών Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις.

Οπως εξηγεί: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε ιδιώτες, αποτελούν πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Η υφαρπαγή της ιδιωτικής –και της δημόσιας- περιουσίας των ελλήνων πολιτών εξελίσσεται, βάσει ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου. Με το πρόσχημα της απεξόφλησης (!) ενός εντελώς παράνομου και επονείδιστου –από κάθε άποψη- δημόσιου χρέους, καταλύθηκε κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας. Οι πολιτικές επιλογές ακραίου νεοφιλελευθερισμού που υιοθέτησαν συνειδητά, όλες ανεξαιρέτως, οι υποτελείς κυβερνήσεις, από το 2010 και εντεύθεν, υπηρετώντας με απύθμενη εθελοδουλία τα συμφέροντα των δανειστών και τοκογλύφων, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «αποτυχημένο κράτος» (failed state) που διοικείται από ξένους «γκαουλάιτερς». Η χώρα μας, δεν υφίσταται πλέον ως κρατική οντότητα και -επί της ουσίας- τελεί υπό καθεστώς ξένης κατοχής!

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η μόνη επιλογή είναι η αντίσταση. Αυτό διδαχτήκαμε από τους πατεράδες και τους παππούδες μας, αυτό –άλλωστε- επιτάσσει και το Σύνταγμα: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» (Αρθρο 120, παρ. 3).

Αυτή η συνταγματική επιταγή γίνεται πράξη κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία της χώρας, από συμπολίτες που κατανοούν την ουσία του προβλήματος. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών έχουμε υποχρέωση να το ενισχύσουμε και να το ενδυναμώσουμε στο έπακρο! Είναι ένας πόλεμος που δεν κηρύξαμε εμείς, αλλά η διεθνής χρηματοπιστωτική ελίτ και το εχθρικό κατοχικό κράτος. Η προσπάθεια εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας –και όχι μόνον- πρέπει να γίνει το δικό μας casus belli (αιτία πολέμου). Τέλος, για όσους συμπολίτες δεν αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα οφειλής, θα θέλαμε να πούμε τούτο μόνον: Αυτό είναι εντελώς προσωρινό. Το σχέδιο φτωχοποίησης των ελλήνων πολιτών δεν εφαρμόζεται… αλά καρτ. Μας αφορά όλους!».

Αδιανόητη είναι η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας για λογαριασμό των αγορών για τον Γιώργο Κουμπαρέλο, περιβαλλοντολόγο, τεχνολόγο, μελισσοκόμο, μέλος του Κινήματος.

Οπως τονίζει,η αρπαγή της περιουσίας του λαού κάτω από συνθήκες περικοπής εισοδημάτων, δημευτικής φορολογίας και μνημονιακής κατοχής συνιστά θεμελιώδη παραβίαση του συντάγματος και συγκεκριμένα των άρθρων 17, 21 (παρ 4) και 25 που αφορούν στην περιουσία των Ελλήνων Πολιτών.

«Γι’ εμάς που συμμετέχουμε στην Κίνηση είναι αδιανόητο να δημεύεται για λογαριασμό των αγορών η ιδιωτική περιουσία και να οδηγείται σε στραγγαλισμό ο λαός», τονίζει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι: «Σε αυτή τη διαδικασία οι συμβολαιογράφοι κράτησαν απαράδεκτη στάση.

Σε συνάντηση στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου, αυθόρμητα το προεδρείο ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους. Ουσιαστικά ζητούν να φέρουν τα ΜΑΤ στα Ειρηνοδικεία. Αυτό δεν μας τρομάζει, καθώς και οι αστυνομικοί πολίτες είναι. Τα σπίτια που δημεύονται, τα μαγαζιά, είναι συγγενών τους. Κατά συνέπεια δε πιστεύουμε ότι θα σταθούν στο πλάι της κατοχικής εξουσίας.

Οσα ακούγεται περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και περί παρέμβασης της Πολιτείας είναι ανέκδοτα. Όλα έχουν ήδη υπογραφεί. Δε θα επιτευχθεί κάτι. Ο κόσμος χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του και τη χώρα» καταλήγει.

Η μόνη λύση για να προστατευτεί η ιδιωτική περιουσία του ελληνικού λαού από τα ξένα funds που εξαγόρασαν τις Τράπεζες είναι η δράση μέσω του Κινήματος Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσεις, λέει ο συνταξιούχος Κωνσταντίνος Παχιός.

Για την αναγκαιότητα αυτής της δράσης τονίζει ότι «λόγω της κρίσης, που επέφερε η ψήφιση των μνημονίων, οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν κέρδη για να λειτουργούν με υπαλλήλους. Μαγαζιά κάθε είδους κλείνουν επειδή οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία. Ανεργοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το σπιτάκι που έχουν με στεγαστικό δάνειο. Απέναντι στις οφειλές στο Δημόσιο δεν υπάρχει καμία προστασία».

Ο ίδιος, είπε, ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να έρθει κοντά μας. Οι συμβολαιογράφοι να αρνηθούν να εκτελούν τους πλειστηριασμούς. Μέχρι και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν κρατήσει μία σωστή στάση όλο αυτό το διάστημα αν και η προστασία της διαδικασίας είναι παράνομη. Ο, τι ψηφίστηκε από το 2010 και μετά είναι όλα αντισυνταγματικά».

Η δράση μέσω του Κινήματος δεν είναι μόνο για την προστασία της α’ κατοικίας αλλά για την υπεράσπιση μίας ολόκληρης παράδοσης, ώστε οι Ελληνες να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, κατά τον Αποστόλη Ματή, που διατηρεί επιχείρηση γραφικών τεχνών και είναι μέλος της Κίνησης.

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ιδιοκατοίκηση στο 72%. Ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια από γενιές σε γενιές με μόχθο για να αποκτήσει κανείς ένα σπίτι ή ένα εξοχικό. Είναι παράδοση στη χώρα μας να δουλεύει κανείς μία ζωή για να αποκαταστήσει τον εαυτό του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του. Ανατρέπουν αυτήν την παράδοση γιατί έτσι μας αποκόβουν από τις ρίζες μας. Η κρίση είναι το πρόσχημα. Με αφορμή ένα χρέος, που στην ουσία δεν υφίστανται, καταστρέφουν τους κόπους γενεών και γενεών».

Ο ίδιος λέει ότι «οι Τράπεζες έχουν επιδοτηθεί με 233 δισ. ευρώ σε μετρητά και εγγυήσεις μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πως λοιπόν έρχονται τώρα για δεύτερη φορά και ζητούν αντίτιμο; Το Ελληνικό Δημόσιο αντί να διαγράψει τα χρέη όλων των πολιτών, που, λόγω της κρίσης, βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, πουλάει τις Τράπεζες σε ξένα funds. Με 5 δις. ευρώ αγόρασαν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και πήραν 32 δις. σε ρευστό και 345 δις. ευρώ σε ενεργητικό. Είναι προφανές ότι έχει δρομολογηθεί η αλλαγή της ιδιοκτησίας στη χώρα μας και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση. Γι’ αυτό είμαστε στο δρόμο και αντιδρούμε», καταλήγει.

Σδρόλιας Λουκάς πολιτικός μηχανικός: Χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του κινήματος και ενημέρωσης της δράσης του περιεχομένου ώστε ο κόσμος να συμμετέχει μαζικά κάθε Τετάρτη 3.45 έως τις 5 το απόγευμα. Είναι ένα κίνημα που μπορεί να ασκήσει μία πίεση ώστε να γλιτώσει ο κόσμος την πρώτη κατοικία. Να εμποδίσουμ προσέλευση συμβολαιογράφων δεν υπάρχει λύση. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει πλειστηριαστεί και πρώτη κατοικία. Και τοπικά και πανελλαδικά. Εγώ συμμετέχω στο κίνημα περίπου 1,5 χρόνο. Χρειάζεται περαιτέρω συνοχή να συμμετέχει και να μπορούμε έτσι να προστατευτούν οι περιουσίες των ανθρώπων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου