ΤΟΠΙΚΑ

Από τα ραντάρ στην καλλιτεχνική έκφραση

από-τα-ραντάρ-στην-καλλιτεχνική-έκφρα-684759

Σημαντική θέση κατέχει στην καθημερινότητα του Θόδωρου Πατακιούτη η φωτογραφική τέχνη και δημιουργία, η οποία απέκτησε ευρύτερες διαστάσεις μετά την αποστράτευσή του. Το κλικ της μηχανής, η στιγμή της αποτύπωσης της εικόνας, αποτελεί πεδίο έμπνευσης για το Βολιώτη δημιουργό, ο οποίος έχει αποσπάσει διακρίσεις στο πεδίο όπου δραστηριοποιείται. Η συμμετοχή του στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Persona» που φιλοξενείται στο Μουσείο της πόλης και περιλαμβάνει τα φωτογραφικά έργα εννέα Βολιωτών δημιουργών, αποτελεί για τον ίδιο σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα φωτογραφική του διαδρομή.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο 52χρονος Βολιώτης απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε ως τεχνικός, αποφοίτησε από τη ΣΤΥΑ και ξεκίνησε τη στρατιωτική του καριέρα από το Βόλο και την 111 πτέρυγα μάχης. Στη συνέχεια υπηρέτησε στην 110 Πτέρυγα μάχης, ακολούθησε η 9η Μοίρα σταθμού ελέγχου προειδοποίησης στην Κρήτη και κατόπιν η μονάδα ραντάρ του Πηλίου, απ’ όπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του επισμηναγού.

Αρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία την περίοδο της στρατιωτικής του καριέρας αλλά η αγαπημένη του ενασχόληση αποτέλεσε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του μετά την αποστράτευσή του. Η συγκεκριμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα ήταν πάντα μέσο έκφρασης για τον ίδιο και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «η φωτογραφία με βοηθούσε πάντα να ξεφύγω από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να επικεντρωθώ σε μια δημιουργική δραστηριότητα».

Το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία δόθηκε ουσιαστικά από τον πατέρα του, Τιμολέοντα Πατακιούτη, εκ των ιδρυτικών μελών της περίφημης Ελληνικής φωτογραφικής εταιρείας. Η φωτογραφική δραστηριότητα του πατέρα του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο καθώς «από μικρή ηλικία έβλεπα διαφάνειες, έβλεπα φωτογραφίες, παρατηρούσα τον πατέρα μου να τυπώνει φωτογραφίες και σιγά-σιγά μου γεννήθηκε η επιθυμία να δραστηριοποιηθώ στον ίδιο τομέα» υπογραμμίζει ο κ. Πατακιούτης.

Η αναζήτηση της φωτογραφικής γνώσης τον οδήγησε αρχικά στο Δίαυλο και στην ομάδα του Λέοντα Μουρτζούκου. Στη συνέχεια μετείχε σε πολλά σεμινάρια και workshop και του Γιάννη Στρατουδάκη και του Πλάτωνα Ριβέλη και είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου.

Εχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ στο μεταξύ, δεν σταματάει να δημιουργεί, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στη δύναμη της εικόνας.

Πρωτότυπο πρότζεκτ

Το φωτογραφικό πρότζεκτ εννέα δημιουργών στο οποίο συμμετέχει, του έδωσε την ευκαιρία να εστιάσει το φακό του στον άνθρωπο, αντλώντας έμπνευση από την έννοια «προσωπείο», που αποτελεί το θεματικό επίκεντρο της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής δράσης και προσέγγισε το θέμα από μια ενδιαφέρουσα οπτική.

Επικεντρώθηκε στην αλλαγή των νέων κοριτσιών και συγκεκριμένα στη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν κατά τη βραδινή τους Σαββατιάτικη έξοδο, σε αντίθεση με την πρωινή τους εμφάνιση, φωτογραφίζοντας τρείς νεαρές Βολιώτισσες «την κόρη μου και δύο φίλες της, σε μια στάση λεωφορείου. Είναι ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιούν πάντα τα παιδιά, είτε όταν πηγαίνουν στο σχολείο είτε στο φροντιστήριο είτε για τη βραδινή τους έξοδο» εξηγεί ο Βολιώτης δημιουργός. Η Μάρια Κουτσούκου, η Αγγελική Πατακιούτη και η Πόπη Μάστορα, απέδωσαν πολύ εκφραστικά το θέμα και αποτέλεσαν τα ιδανικά μοντέλα στις αντίστοιχες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο Μουσείο της πόλης.

Βασικό ζητούμενο για το δημιουργό είναι η έκφραση και όπως επισημαίνει ο ίδιος «όπως ο ζωγράφος ζωγραφίζει και ο ποιητής γράφει, έτσι και ο φωτογράφος δημιουργεί εικόνες, τις οποίες σμιλεύει ως γλύπτης».

Πάγια θέση και μότο ζωής για τον ταλαντούχο δημιουργό και λάτρη, ταυτόχρονα, της κινηματογραφικής έκφρασης, αποτελεί η φράση «το βασικό στοιχείο του καλλιτέχνη είναι η συνέπεια και η επιμονή», ενώ προτρέπει όσους εξέρχονται από τον επαγγελματικό στίβο «να έχουν μεράκι και να ασχολούνται με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, για να δώσουν χρώμα και νόημα στην καθημερινότητά τους».

Φωτογραφική έκθεση

Το project «Persona» ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν παρουσιάστηκε ως πρόταση σε φωτογράφους που είχαν παρακολουθήσει τον κύκλο σεμιναρίων φωτογραφίας του OramaPhotos, με εισηγητή τον Γιάννη Στρατουδάκη, εννέα από τους οποίους συμμετέχουν στην παραπάνω έκθεση.

Στο project συμμετέχουν οι Ελένη Βόντζου, Ελενα Καλιντζέου, Πηνελόπη Παλαιοδήμου, Νίκος Πανταζάρας, Σοφία Παπασταύρου, Θοδωρής Πατακιούτης, Αλέξης Πρίτσας, Αναστασία – Μαρίνα Τσουτσουλοπούλου και Νέστορας Φανός.

Επιμελητές είναι ο Γιάννης Στρατουδάκης και η Νατάσα Καρακατσάνη, μέλη του φωτογραφικού group OramaPhotos, το οποίο διοργανώνει την έκθεση που διαρκεί έως σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου