ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα προστασίας σε αγροτικές εργασίες σε κλειστούς χώρους

μέτρα-προστασίας-σε-αγροτικές-εργασί-684809

Χρήσιμες συμβουλές για τις αγροτικές εργασίες σε κλειστούς χώρους παρέχει έντυπη έκδοση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δίνει η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, παρεμβαίνοντας για την προστασία των εργαζομένων με αφορμή τα τραγικά δυστυχήματα του τελευταίου ενάμιση μήνα σε Πτελεό και Σταγιάτες.

Στους κλειστούς χώρους, όπως επισημαίνει, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, το ποσοστό του οξυγόνου στον αέρα να πέφτει πολύ κάτω από το 19,5% (ελάχιστο όριο για τους κλειστούς χώρους, λόγω ανάπτυξης βακτηριδίων, οξείδωσης (σκουριάς), συσσώρευσης άλλων αερίων ή ακόμη και καύσεων.

Οι επιπτώσεις είναι να υπάρχει απώλεια των αισθήσεων στον εργαζόμενο λόγω της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τα μέτρα προστασίας, που μπορεί να ληφθούν, είναι επαρκής εξαερισμός του χώρου και χρησιμοποίηση του κατάλληλου οργάνου ελέγχου της ποσότητας οξυγόνου πριν την είσοδο στον κλειστό χώρο. Εάν δεν είναι επαρκής η ποσότητα του οξυγόνου, τότε είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, έχουμε άμεση και συνεχή επικοινωνία με υπεύθυνο άτομο που βρίσκεται έξω από τον κλειστό χώρο.

Τοξικά αέρια, ατμοί

Διάφορα επικίνδυνα αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου κλπ, μπορεί να υπάρχουν στους κλειστούς χώρους σαν αποτέλεσμα πολλαπλών χημικών αντιδράσεων. Επισημαίνεται ότι κάποια από αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη οσμή και δεν μπορούν να ανιχνευθούν.

Τα τοξικά αέρια ή ατμοί μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό, να προκαλέσουν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, να οδηγήσουν στο θάνατο.

Σε αυτήν την περίπτωση, αδειάζουμε το χώρο, τον καθαρίζουμε και τον αερίζουμε επαρκώς. Ελέγχουμε συνεχώς την ατμόσφαιρα με τα κατάλληλα όργανα, πριν την είσοδο στο χώρο και κατά τη διάρκεια παραμονής σε αυτόν. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας χρησιμοποιούμε αυτόνομη αναπνευστική συσκευή. Έχουμε άμεση και συνεχή επικοινωνία με υπεύθυνο άτομο που βρίσκεται έξω από τον κλειστό χώρο.

Γεωργικά φάρμακα & λιπάσματα – Χημικά υλικά καθαρισμού

Χημικά υλικά, όπως διαλυτικά, γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα, αλλά ακόμη και κατάλοιπα ή πουρί δεξαμενών εκλύουν σκόνες, ατμούς και αέρια που αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Η ανεξέλεγκτη χρήση και η επιπόλαιη αντιμετώπιση αυτών των υλικών, έχουν σαν αποτέλεσμα ερεθισμούς στα μάτια, στη μύτη και στο δέρμα, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς και δηλητηριάσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση διαβάζουμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες χρήσης τους, αερίζουμε επαρκώς το χώρο πριν την είσοδο, χρησιμοποιούμε την κατάλληλη μάσκα σε κάθε περίπτωση και εφόσον απαιτείται, χρησιμοποιούμε και άλλα προστατευτικά μέσα (γάντια, πόδια, φόρμα κλπ) και τέλος αποφεύγουμε τη χρήση γυμνής φλόγας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου