ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν εκπαιδευτικά τμήματα από την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών

δωρεάν-εκπαιδευτικά-τμήματα-από-την-ε-684945

«Εκπαιδεύσου στην ΕΠΟΜΕΑ ώστε να μπορείς να βοηθήσεις με γνώση και ασφάλεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών». Πρόκειται για το κεντρικό μήνυμα της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου, η οποία ξεκινά σύντομα τα νέα τμήματα εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα δωρεάν, αρκεί να υποβάλλουν το συμβολικό αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής, εγγραφόμενοι ως μέλη.

Με τη συμμετοχή στην Επίλεκτη Ομάδα κάθε εθελοντής μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ανθρωπογενών κρίσεων, στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων φυσικών καταστροφών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, στην ανεύρεση αγνοουμένων στο βουνό και στην θάλασσα, στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων και ασθενειών κ.α.

Εχει καταρτιστεί αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει από την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, με τη γνωριμία των εθελοντών. Τα μαθήματα του εκπαιδευτικού προγράμματος 2ης σειράς Επίλεκτων Βόλου 2016 – 2017 θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, έως και τις 19 Μαρτίου 2017.

Θα πραγματοποιηθούν και μαθήματα υπό την μορφή σεμιναρίων από επαγγελματίες πάνω στο αντικείμενο της ομάδας.

Η περίοδος εγγραφών έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 19 Οκτωβρίου. Πληροφορίες: Γραμματεία ΕΠΟΜΕΑ: Δήμαρχου Γεωργιάδου 124 (στο χώρο που έχει παραχωρήσει δωρεάν το Γηροκομείο Βόλου), τηλ. 6932 905932, Πρόεδρος: Καραουλάνη Φωτεινή τηλ. 6970 041604, Τμήμα Δημοσίων σχέσεων: Χρήστου Δημήτριος τηλ. 6944 763880.

Τμήματα εκπαίδευσης

Τα Τμήματα Εκπαίδευσης, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι αφορούν στις Α’ Βοήθειες, στην Ορεινή Διάσωση, στο Υγρό Στοιχείο, στην Αντιμετώπιση Καταστροφών, στις Τηλεπικοινωνίες, στη Μετεωρολογία. Συγκεκριμένα:

Α’ ΒΟΗΘΕΙΩΝ: Στόχος αυτού του τμήματος είναι η άμεση αντιμετώπιση ενός περιστατικού και η προσωρινή φροντίδα του θύματος. Το περιστατικό μπορεί να είναι κάποιο ατύχημα ή κάποια ξαφνική αδιαθεσία. Τα μέλη της ομάδας που ακολουθούν την εξειδίκευση σε αυτό το τμήμα, τελειώνοντας την βασική εκπαίδευση, συνεχίζουν τα μαθήματα στο Νοσοκομείο της πόλης και κυρίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Τα μέλη αυτά αποτελούν την βασική ομάδα «medical» κι επανδρώνουν τους σταθμούς Α’ Βοηθειών μαζί με τους γιατρούς εθελοντές μας. Είναι δε υποχρεωμένα, να συμπληρώνουν συγκεκριμένες ώρες άσκησης στα Νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να έχουν πάντα άμεση επαφή με το αντικείμενο εκπαίδευσης.

ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ: Οι εθελοντές του τμήματος αυτού εκπαιδεύονται από έμπειρους ορειβάτες της περιοχής και των ενόπλων δυνάμεων. Εκπαιδεύονται άριστα ώστε να κατανοήσουν την μορφολογία των βουνών και να εξοικειωθούν σε αυτήν, για να μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν στην συνέχεια με επιτυχία τις απρόσμενες καταστάσεις και τις κλιματικές αλλαγές που μπορεί να συναντήσουν κατά την διάρκεια μιας διάσωσης. Η ομάδα, ως ιδρυτικό μέλος του ΕVOL SAR (Ευρωπαϊκού Διασωστικού Οργανισμού), έχει το προνόμιο να συνεκπαιδεύεται και να πιστοποιείται από διασώστες της Πορτογαλίας, οι οποίοι είναι εκπαιδευτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Ορεινής Διάσωσης. Συνεκπαιδεύσεις και αποστολές με τη Λέσχη Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Μαγνησίας (Λ.Ε.Α.Μ.).

ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Η ομάδα Υγρού Στοιχείου έχει την δυνατότητα να επεμβαίνει και να πραγματοποιεί έρευνα & εντοπισμό σε θάλασσες, σε ποτάμια, σε λίμνες και σε καταστάσεις όπου το υγρό στοιχείο αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο (πλημμύρες). Το τμήμα αυτό στελεχώνεται από έμπειρους δύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών και ναυαγοσώστες. Συνεργάζεται και επιχειρεί με την Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος (Λ.Ε.ΒΑ.Κ.Ε.), καθώς και με σχολές καταδύσεων και ναυαγοσωστικής. Επίσης, συνεργάζεται με τις Λιμενικές Αρχές και πραγματοποιεί συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις συνεργασίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ: Η Ελλάς κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την 6η παγκοσμίως. Η σεισμική δραστηριότητα της Μαγνησίας μας καθιστά όλους υπεύθυνους σοβαρού σχεδιασμού πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των γεωτεκτονικών μεταβολών που συντελούνται στο εσωτερικό της. Η Επίλεκτη Ομάδα διαθέτει πλήρες εξοπλισμένο κι εκπαιδευμένο τμήμα και οι εκπαιδευτές της είναι εκπαιδευτές της Πολεμικής Αεροπορίας. Η γνώση επάνω στο αντικείμενο είναι τεράστια και πάντα η αντιμετώπιση των καταστάσεων γίνεται με εκπαιδευμένους σκύλους. Οι εθελοντές κοντά στους επαγγελματίες της ομάδας, θα εκπαιδευτούν να επιχειρούν με επαγγελματικό εξοπλισμό και πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Ραδιοερασιτέχνες και εθελοντές με γνώσεις τεχνολογιών αιχμής στις τηλεπικοινωνίες, αναλαμβάνουν τον ειδικό ρόλο αποκατάστασης της επικοινωνίας μέσω ασυρμάτου, σε κάθε πεδίο δραστηριοποίησης της Ομάδας. Παράλληλα αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εθελοντών σε βασικές γνώσεις χειρισμού του τηλεπικοινωνιακού υλικού της Ομάδας.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ: Το νέο αυτό τμήμα των Επίλεκτων έχει ως σκοπό την προφύλαξη των εθελοντών από τα καιρικά φαινόμενα και τις ξαφνικές μεταβολές της φύσης, όταν εκείνοι επιχειρούν σε αποστολή διάσωσης. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται από την μετεωρολογική ομάδα του Xalazi.gr, ώστε ν’ αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις «τροπές» της φύσης, διαβάζοντας την μορφολογία και τις κινήσεις των σύννεφων, τα πετάγματα των πουλιών, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 23-10-16 – Γνωριμία Εθελοντών
Κυριακή 30-10-16 – Μάθημα Α’ Βοηθειών (Λιποθυμία – Αεραγωγός –Θέση ασφαλείας)

Κυριακή 06-11-16 – Μάθημα Α’ Βοηθειών (heimlich – Σκηνή ασφαλείας)
Κυριακή 13-11-16 – Μάθημα Α’ Βοηθειών (Αφαίρεση κράνους – Κολάρα – Νάρθηκες)
Κυριακή 20-11-16 – Μάθημα Α’ Βοηθειών (Είδη φορείων – Ακινητοποιήσεις φορείων)

Κυριακή 27-11-16 – Μάθημα Α’ Βοηθειών (Είδη φορείων – Ακινητοποιήσεις φορείων)

Κυριακή 04-12-16 – Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

Κυριακή 11-12-16 – Τραύματα – Ακινητοποιήσεις Τραυματισμένων μελών
Κυριακή 18-12-16 – Α’ Βοήθειες, Μέθη, Εγκαύματα – Ηλίαση -Ηλεκτροπληξία, κρίση Αναπνευστικού

Κυριακή 08-01-17 – Πολυτραυματίας
Κυριακή 15-01-17 – TREAGE
Κυριακή 22-01-17 – Πολιτική Προστασία
Κυριακή 29-01-17 – Διάσωση Θυμάτων από ερείπια
Κυριακή 05-02-17 – Πυρόσβεση – Μέτρα αυτοπροστασίας από φωτιές
Κυριακή 12-02-17 – Μετεωρολογία
Κυριακή 19-02-17 – Ορεινή διάσωση, θεωρία – κόμποι – υλικά
Κυριακή 26-02-17 – Κόμποι- Πολύσπαστα πρακτική
Κυριακή 05-03-17 – Κόμποι- Πολύσπαστα πρακτική
Κυριακή 12-03-17 – Θεωρία Ναυαγοσωστικής και κατάδυσης
Κυριακή 19-03-17 – Τηλεπικοινωνίες

  • Στο πρόγραμμα θα υπάρξουν σε ορισμένες περιπτώσεις μικρές αλλαγές ανάλογα με το χρόνο των εκπαιδευτών. Θα υπάρξουν και μαθήματα υπό την μορφή σεμιναρίων από επαγγελματίες πάνω στο αντικείμενο της ομάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου