ΤΟΠΙΚΑ

30 μηνύσεις υποβάλλονται κάθε μέρα στην Εισαγγελία Βόλου

30-μηνύσεις-υποβάλλονται-κάθε-μέρα-στην-789975

«Βροχή» μηνύσεων κατατίθενται καθημερινά στην Εισαγγελία Βόλου. Οι κινητοποιήσεις του δικηγορικού κόσμου για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό συσσώρευσαν μεγάλη εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μέρα υποβάλλονται στην Εισαγγελία Βόλου τουλάχιστον τριάντα μηνύσεις. Εκτός από τα τρέχοντα καταγγελλόμενα αδικήματα από τις αρμόδιες αρχές, όλα τα υπόλοιπα αφορούν υποθέσεις που καθυστέρησαν οι κινητοποιήσεις.

Την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου η κατάθεση των μηνύσεων υποχώρησε. Η ροή της υποβολής συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες με τους αυξημένους ρυθμούς, καθώς οι συσσωρευμένες υποθέσεις τους προηγούμενου διαστήματος διεκπεραιώνονται από τα δικηγορικά γραφεία.

Στο μεταξύ, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστή η περαιτέρω πορεία της αποχής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ξεκίνησε να προετοιμάζεται για τη νέα δικαστική χρονικά και τις καθιερωμένες εκδηλώσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου συγκαλείται σε συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου με θέματα προς συζήτηση την προετοιμασία του αγιασμού ενόψει του νέου δικαστικού έτους, τη διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Ωστόσο, το θέμα των κινητοποιήσεων παραμένει ανοιχτό. Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης είπε ότι η στοχευμένη αποχή συνεχίζεται μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συγκληθεί σε συνεδρίαση η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και η Συντονιστική Επιτροπή.

Ανάλογα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας θα κινηθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου και Γενική Συνέλευση για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι βρίσκονται σε στοχευμένη αποχή από τις 5 Ιουλίου. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέχουν από δίκες φορολογικές, (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας), τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής).

Επίσης, απέχουν από την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο.
Όσον αφορά στις ποινικές δίκες, η αποχή αφορά μόνο από φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών) υποθέσεις. Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου