ΤΟΠΙΚΑ

Θηλιά τα μέτρα για τους περιπτερούχους

θηλιά-τα-μέτρα-για-τους-περιπτερούχου-505347

Kαθορισμό κατώτατου ορίου ποσοστού κέρδους 8,2% ζητούν οι περιπτερούχοι και οι ιδιοκτήτες καπνοπωλείων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βάλουν λουκέτο. Όσον αφορά στις ταμειακές μηχανές, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα εφαρμόσουν το μέτρο.

Οι απανωτές αυξήσεις στα τσιγάρα έχουν προκαλέσει «μπλακ άουτ». Την ίδια στιγμή όμως το κέρδος των περιπτερούχων μειώθηκε αισθητά. «Δουλεύουμε μόνο για τις καπνοβιομηχανίες» λένε οι ίδιοι και προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις, αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μέχρι στιγμής εισακούσει τα αιτήματά τους.
Οι μεγάλες μειώσεις των ποσοστών κέρδους στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα προέκυψε από την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων. Η παρακράτηση αγγίζει το 85,70% στα τσιγάρα και 87% στα καπνά, ενώ το κέρδος κατά μέσο όρο ανά πακέτο για τους περιπτερούχους είναι 0,16 λεπτά. Στο πακέτο του 3,20 € το ποσοστό κέρδους διαμορφώνεται 8,48%, στο πακέτο του 3,80 το ποσοστό μας σήμερα είναι 4,5%,και στο πακέτο του 4,80 € έως 5 € το ποσοστό κέρδους 3,2% έως 3,4 %.
Οι περιπτερούχοι ζητούν να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 67% που έγινε με την τρίτη αύξηση στο 60%, διότι αυτός είναι ο μέσος όρος στη ευρωπαϊκή κοινότητα.
«Το μόνο που μας μένει είναι να αγωνιστούμε προκειμένου να σώσουμε της επιχειρήσεις μας που μέσα από αυτές συντηρούμε της οικογένειές μας. Αγωνιζόμαστε για να μην μείνουμε άνεργοι, το δικαίωμα της εργασίας δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.
Αρνούμαστε να επιδοτήσουμε τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας.
Αγωνιζόμαστε 18 έως 24 ώρες ημερησίως για μεροκάματο πείνας», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος των περιπτερούχων Κων. Κόγιας.
Ο συνολικός φόρος αναμένεται να αυξηθεί από 65% στο 67% και επιπλέον προσμετράται η αύξηση του πάγιου από΄7,5% στο 10%, η αύξηση του ΦΠΑ από 21% στο 23%!!!
Τα φθηνότερα τσιγάρα πλέον θα τιμώνται από 2,90 μέχρι 3 ευρώ και οι ποιο δημοφιλείς μάρκες πετάνε… στα ύψη. Από 4,80 μέχρι 5 ευρώ!!! Ειδικότερα σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα τσιγάρα που πωλούνταν 2,40 και 2,50 θα φτάσουν μέχρι 3 ευρώ. Τα πακέτα των 3,80 ανεβαίνουν στα 4,80 ευρώ, των 3,90 ευρώ στα 5 ευρώ ενώ των 2,90 ευρώ θα πωλούνται από 3,20 ευρώ μέχρι 3,30 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου