ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμένει από γιατρούς το ΙΚΑ Βόλου

ξεμένει-από-γιατρούς-το-ικα-βόλου-442453

Ερημώνει από γιατρούς το ΙΚΑ Βόλου. Πλήρης επιβεβαίωση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που μόλις προχθές αναφέρονταν στο Γολγοθά των ασφαλισμένων. Επτά γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων αποχωρούν τέλος του μήνα.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΚΑ Χρήστος Σταθόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν « οι γιατροί να γίνονται μηχανές παραγωγής συνταγών».

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που από τις αρχές Ιουνίου το ΙΚΑ στο Βόλο «αδειάζει» κυριολεκτικά από βασικές ειδικότητες γιατρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Διεύθυνσης αποχωρούν 3 οικογενειακοί γιατροί, 2 αλλεργιολόγοι, 1 μικροβιολόγος και 1 ακτινολόγος.

«Η κατάσταση θα γίνει πιο ζοφερή, εάν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα από την Διοίκηση» παραδέχεται ο Χρ. Σταθόπουλος, που προβλέπει επιδείνωση του προβλήματος από τις αρχές Ιουνίου.

Οι ειδικότητες μικροβιολόγου, αλλεργιολόγου και ακτινολόγου θεωρούνται από τις πιο νευραλγικές στο ΙΚΑ . Τα ιατρεία θα εξυπηρετούνται με έναν γιατρό πλέον στις συγκεκριμένες θέσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Οι υπάρχοντες γιατροί έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους. Αναγκάζονται μάλιστα πολλές φορές να εξετάσουν 15 και πλέον περιστατικά εκτός προγράμματος καθημερινά, προκειμένου να συμβάλλουν στις αυξημένες ανάγκες, αλλά και να μετριάσουν τις αντιδράσεις που προκαλούνται καθημερινά.

Ο «τελευταίος των Μοϊκανών»

Η αποχώρηση τριών οικογενειακών γιατρών αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Οι περισσότεροι καλύπτουν μάλιστα μεγάλες περιοχές στο κέντρο της πόλης που θα μείνουν ακάλυπτες μέχρι το ΙΚΑ κεντρικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη νέων γιατρών.

Περιοχές όπως η συνοικία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης, αναμένεται να μείνουν χωρίς οικογενειακό γιατρό, αφού ο ένας που εργαζόταν στο ΙΚΑ, αποχωρεί.

«Έχουμε επισημάνει στη Διοίκηση το πρόβλημα και έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Πρέπει να βρούνε τρόπο μέσω του οργανογράμματος να στελεχώσουν τα ιατρεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα με προσωπικό. Άμεσα, όχι άλλες καθυστερήσεις» παρατηρεί ο κ. Σταθόπουλος. Με 24μηνες συμβάσεις έργου αρχικά και συμβάσεις αορίστου χρόνου νέων γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να καλυφθούν τα «εξόφθαλμα» κενά σε νευραλγικές ειδικότητες γιατρών στο Βόλο.

«Αιτήσεις ενδιαφερομένων υπάρχουν και οι θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του νόμου 3232 με 24μηνες συμβάσεις έργου και κατόπιν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά. Μία νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν ως μόνιμου προσωπικού και το πρόβλημα λύνεται», λένε γιατροί που βιώνουν εκ των έσω το πρόβλημα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου