ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο στην οριστική παραλαβή του έργου

μπλόκο-στην-οριστική-παραλαβή-του-έργ-851206

Μπλόκο στην οριστική παραλαβή του έργου του ΧΥΤΑ Αργαλαστής αλλά και στην έκδοση άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη Νομαρχία Μαγνησίας βάζουν η μη κατασκευή δικτύου συλλογής βιοαερίου (μεθάνιο) και συστήματος πυρσού καύσης. Αποφασισμένος να διαπιστώσει τι έχει συμβεί με τις μελέτες του έργου και αν το πρόβλημα οφείλεται σε παραλείψεις ή σε έργο που προβλεπόταν αλλά δεν κατασκευάστηκε τελικά δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Κουρτίνας.

Ειδικότερα μόλις το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας που ανέμενε να προχωρήσει στην οριστική παραλαβή του έργου διαπίστωσε πως υπήρχαν βασικές κατασκευαστικές ελλείψεις, γεγονός που φρέναρε τη διαδικασία της παραλαβής. Οι ελλείψεις έγιναν αντιληπτές στη διάρκεια των τελικών δοκιμών που γίνονται στο έργο, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού των στραγγιδίων των απορριφθέντων απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα στον ΧΥΤΑ Αργαλαστής δεν έχει κατασκευαστεί δίκτυο συλλογής βιοαερίου, δηλαδή μεθάνιο, καθώς και συστήματος πυρσού καύσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για τη ΝΑΜ να προχωρήσει σε έκδοση περιβαλλοντικών όρων.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Κουρτίνας όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα ζήτησε να ελεγχθούν οι μελέτες που έχουν συνταχθεί για το έργο, η αρχική και η συμπληρωματική, για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. «Ζήτησα από το προσωπικό της υπηρεσίας να συγκεντρώσει τις μελέτες για να δούμε τι συμβαίνει. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να συγκεντρώσω όλα τα έγγραφα και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν πρόκειται για παράλειψη ή αν προβλεπόταν το έργο», επισημαίνει ο κ. Κουρτίνας.

Οι μελέτες έχουν συνταχθεί από την ΤΥΔΚ Μαγνησίας και έχουν λάβει την έγκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για το λόγο αυτό σήμερα ο κ. Κουρτίνας θα επισκεφτεί τον προϊστάμενο της ΤΥΔΚ κ. Στεργιανό για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Δεν ξέρω τι έχει γίνει, αλλά δεν μπορεί να επωμίζεται τα βάρη ο ΦΟΔΣΑ για παραλείψεις άλλων. Πάλι δηλαδή να πληρώσουμε εμείς για έργα που δεν έγιναν; Πάλι πάνω που λέμε δόξα το Θεό και τελειώσαμε πάλι να ψάχνουμε λεφτά;», αναρωτήθηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο κ. Κουρτίνας, προσθέτοντας πως από Δευτέρα θα επισκεφτεί και την Περιφερειάρχη, ενώ είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους και να διαπιστώσει ποιοι ευθύνονται για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον ΧΥΤΑ.

Μάλιστα μόλις χθες στον χώρο βρέθηκε ομάδα τεχνικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τον περιβαντολλόγο του ΧΥΤΑ Αργαλαστής και του ανάδοχου του έργου διαπιστώθηκαν όλες οι κακοτεχνίες και τα υφιστάμενα προβλήματα.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον ανάδοχο δεν προβλεπόταν στην μελέτη του έργου η κατασκευή δικτύου συλλογής βιοαερίου, καθώς και συστήματος πυρσού καύσης. Ερωτηθείς και ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ κ. Στεργιανός τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα το έργο δεν προβλεπόταν εξαιτίας έλλειψης χρημάτων.

Επαναλειτουργεί
ο ΣΜΑ Αλμυρού
Σπάει το λουκέτο στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αλμυρού καθώς από την ερχόμενη Τρίτη τίθεται ξανά σε λειτουργία μετά από 25ημερη περίπου παύση εργασιών εξαιτίας έλλειψης προσωπικού του ΦΟΔΣΑ.

Το Υπουργείο ενέκρινε το έκτακτο προσωπικό που είχε ζητήσει ο Φορέας,
ωστόσο οι αρμόδιοι ελπίζουν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα να εγκριθούν από το Υπουργείο και οι μόνιμες θέσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου