ΤΟΠΙΚΑ

Στην ουρά του ΙΚΑ για τις εξετάσεις

στην-ουρά-του-ικα-για-τις-εξετάσεις-851206

Στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ τα «βάρη» της ένταξης και άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα όμως τα ιατρεία του ΙΚΑ στο Βόλο ερημώνουν, αφού ούτε προσλήψεις νέων γιατρών γίνονται και για όσους συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται τα κενά.

Και όμως θα μπορούσε να δοθεί λύση. Με 24μηνες συμβάσεις έργου αρχικά και συμβάσεις αορίστου χρόνου νέων γιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να καλυφθούν τα «εξόφθαλμα» κενά σε νευραλγικές ειδικότητες γιατρών στο Βόλο.

«Αιτήσεις ενδιαφερομένων υπάρχουν και οι θέσεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του νόμου 3232 με 24μηνες συμβάσεις έργου και κατόπιν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά. Μία νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν ως μόνιμου προσωπικού και το πρόβλημα λύνεται» λένε γιατροί που βιώνουν εκ των έσω το πρόβλημα.

«Με τους ίδιους γιατρούς δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί ο διπλάσιος και πλέον αριθμός ασφαλισμένων και συνταξιούχων» επεσήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδρος συνταξιούχων του ΙΚΑ στη Μαγνησία και γνωστός συνδικαλιστής την δεκαετία του ’80 Αντώνης Βαΐτσης.

Από το σύλλογο γιατρών του ΙΚΑ Μαγνησίας έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις στη Διοίκηση, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Την ίδια ώρα οι υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, ενώ την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι δεν καλύπτονται ούτε και οι θέσεις που αδειάζουν λόγω αποχωρήσεων.

Και όσο μακραίνουν οι λίστες αναμονής, τόσο αυξάνονται τα παράπονα των ασφαλισμένων που αναγκάζονται πολλές φορές να πηγαίνουν στο ΙΚΑ από τις 6 το πρωί, προκειμένου να
«πιάσουν σειρά» για να κλείσουν ραντεβού, αντί να περιμένουν από το 184 τηλεφωνικό προγραμματισμό.

Για ένα ραντεβού με οφθαλμίατρο, διαβητολόγο ή ορθοπαιδικό ή ακόμη και καρδιολόγο παρατηρείται πλέον μέχρι και είκοσι ημέρες αναμονή προγραμματισμού – ενώ ξεπερνά πολλές φορές τον ένα μήνα, για φυσικοθεραπευτή η αναμονή πλησιάζει τις τρεις εβδομάδες και ας υπάρχει παραπεμπτικό από γιατρό του ΙΚΑ για επείγουσα θεραπεία.

«Η μόνη λύση είναι για νέο οργανόγραμμα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου» που ακόμη λειτουργούν με το απαρχαιωμένο σύστημα της δεκαετίας του ’80, επισημαίνει από την πλευρά του το ΕΚΒ.

Η Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Βόλου λειτουργεί με ένα οργανόγραμμα στο οποίο προβλέπονταν 86 θέσεις γιατρών και οδοντιάτρων.

Από τους τέσσερις ακτινολόγους εξάλλου που προβλέπει το οργανόγραμμα για το ΙΚΑ Βόλου, σύμφωνα με την έκθεση της Νομαρχιακής Μονάδας, υπηρετούν δύο, έχουν πληρωθεί τέσσερις θέσεις για γυναικολόγους και πέντε για μικροβιολόγους.
Ελλείψεις επίσης υπάρχουν στους οδοντιάτρους, αφού από τις 11 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν 7, σε οφθαλμιάτρους, αφού σε σύνολο 6 θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα έχουν καλυφθεί οι τέσσερις θέσεις, αλλά και σε ορθοδοντικούς, αφού από τους 5 συνολικά που έπρεπε να υπάρχουν, απασχολείται μόνο ένας.

Στελέχη του ΙΚΑ που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση από μέσα τονίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι είναι άμεση η ανάγκη να προσληφθούν στο ΙΚΑ Βόλου δύο οφθαλμίατροι, ρευματολόγοι – καθώς δεν υπηρετεί κανένας και οι ασθενείς φτάνουν ως και τη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετηθούν, με συνέπειες εκτός των άλλων την οικονομική επιβάρυνση για το ΙΚΑ και τους ασθενείς – δύο τουλάχιστον ακόμη ακτινολόγοι, ένας επιπλέον τουλάχιστον ενδοκρινολόγος, οδοντίατροι και τουλάχιστον τρεις παρασκευαστές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου