ΤΟΠΙΚΑ

Καταψηφίστηκαν οι όροι του δανείου

καταψηφίστηκαν-οι-όροι-του-δανείου-526455

Στην σκιά του Καλλικράτη αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου συζητήθηκαν και καταψηφίστηκαν από τις μειοψηφίες της Νέας Ιωνίας οι όροι λήψης τοκοχρεωλυτικού δανείου ύψους 302.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο τους όρους λήψης δανείου ύψους 302.000 ευρώ με επιτόκιο 5,9%, για μισθοδοσία υπαλλήλων που θα προσληφθούν το 2010. Μάλιστα σύμφωνα με τους όρους λήψης του δανείου διαφοροποιείται ο χρόνος αποπληρωμής στα πέντε χρόνια, ενώ η ετήσια δόση καθορίστηκε στις 71.408 ευρώ.
Αντίθετος σε τέτοιου είδους δάνεια δήλωσε ο Γ. Μολοχίδης, καθώς «αν ήταν ένα δάνειο για ένα έργο, να λέγαμε ναι. Τώρα δεν έχει νόημα» και πρόσθεσε πως είναι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής σε κάθε λήψη δανείου να δηλώνει πως είναι η τελευταία φορά «χωρίς να υπάρχει αυτό το τέλος».
Από την πλευρά του ο κ. Χαλέβας, αν και σύμφωνα με δηλώσεις του σε προηγούμενη συνεδρίαση είπε πως από εδώ και στο εξής θα εγκρίνει την λήψη δανείων, ωστόσο χθες δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τους όρους του δανείου γιατί η Νέα Ιωνία θα μετατραπεί σε συνοικισμό του Βόλου. Τη λήψη δανείου καταψήφισε και ο σύμβουλος της ΔΑΣ Βασίλης Λινάρδος, που επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να στραφεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να βγει από τα οικονομικά αδιέξοδα.
Σε παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Α. Μπασδάνη αναφορικά με την εκτροπή της συζήτησης, καθώς οι τοποθετήσεις των παρατάξεων για τη λήψη του δανείου έχουν γίνει, ο Μάκης Μπαλλής επεσήμανε πως οι αποφάσεις είχαν ληφθεί με διαφορετικά δεδομένα και όχι με βάση τον Καλλικράτη, αλλά και την πρόθεση του Δήμου Βόλου να πάρει δάνειο για το κτήριο Γκλαβάνη.
«Αυτή την ώρα συνεδριάζει ο δήμος Βόλου για να πάρει ένα δάνειο 5 εκ. ευρώ, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τους πολίτες και με άλλα δάνεια», υπογράμμισε ο κ. Μπαλλής.
Για ανοχή που ξεπερνάει κάθε όριο απέναντι στις μειοψηφίες έκανε λόγο ο Παύλος Μαβίδης και σημείωσε πως με τα δάνεια μπορεί να σηματοδοτηθεί ανάπτυξη, ενώ εμμέσως επιτέθηκε στον κ. Λινάρδο και τον κ. Κατσαλή, με τους οποίους δήλωσε ότι δεν ταυτίζεται ιδεολογικά.
Να αναφερθεί εδώ πως τους όρους του δανείου καταψήφισε και ο κ. Καουνάς, ο οποίος είχε διαφωνήσει και με τη λήψη του.
Το ιδιωτικό ΚΤΕΟ
Να μπει ως θέμα ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας αναφορικά με την υπόθεση που έχει προκύψει για το ιδιωτικό ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με επερώτηση που κατέθεσαν σύμβουλοι των μειοψηφιών σε εκτός σχεδίου οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην οδό Λαρίσης συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης εγκαταστάσεων Ι. ΚΤΕΟ με βάση οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το 2009 από την Πολεοδομία του δήμου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι μειοψηφίες, προκύπτουν ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα για πολλές από τις ρυθμίσεις ή τις εργασίες που εγκρίθηκαν για το συγκεκριμένο έργο.

Ειδικότερα ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την αρχική έγκριση το Δεκέμβριο του 2008 για την κατά παρέκκλιση δημιουργία κόμβου κυκλοφορίας στο οικόπεδο, καθώς ήταν για το Υ. ΚΤΕΛ, προκειμένου να λειτουργήσει σταθμός εξυπηρέτησης των λεωφορείων. Η εν λόγω απόφαση ακυρώθηκε το 2009 με απόφαση του δήμου, διότι από ετών είχε σφραγιστεί το πρατήριο καυσίμων του ΚΤΕΛ, επομένως δεν συνέτρεχε λόγος ύπαρξης κυκλοφοριακού κόμβου. Στη συνέχεια η δεύτερη αυτή απόφαση ανακλήθηκε και επανήλθε η απόφαση του 2008.

Οι άδειες ωστόσο αφορούσαν στο ΚΤΕΛ και όχι σε Ι. ΚΤΕΟ, κάτι όμως που δεν ίσχυσε, αφού μέχρι και σήμερα οι εργασίες από τον ιδιώτη συνεχίζονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου