ΤΟΠΙΚΑ

150 πάρκα φωτοβολταϊκών από την ΕΑΣ Βόλου

150-πάρκα-φωτοβολταϊκών-από-την-εασ-βόλο-851206

Η Ενωση θα καλύψει τη συμμετοχή των αγροτών, ενώ θα επιλεγούν με πλήρη διαφάνεια 300 έως 400 αγρότες

Συνεχίζοντας την κούρσα ανόδου, η ΕΑΣ Βόλου έχει σημειώσει αύξηση τζίρου το πρώτο 4μηνο του 2010 ύψους 5%, ανοίγει παράθυρο στην ελπίδα και το μέλλον σε 300 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής με την εγκατάσταση 150 φωτοβολταϊκών πάρκων…

Σε μια μεγαλεπήβολη πράσινη επένδυση προχωρά η ΕΑΣ Βόλου. Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοσχεδίου από την Κυβέρνηση για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν για τον αγροτικό κόσμο η ΕΑΣ Βόλου θα καταθέσει πρόταση για κατασκευή 150 φωτοβολταϊκών πάρκων που θα εκμεταλλεύονται αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Πρίντζος στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, στόχος της Ένωσης είναι με την ψήφιση του νομοσχεδίου να είναι όλα έτοιμα, ώστε να κατατεθεί ο φάκελος της ΕΑΣ.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους οικονομικά αγρότες και κτηνοτρόφους και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων είναι η καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε πως τα πάρκα θα γίνουν στα χωριά και τις περιοχές που ανήκουν στην ΕΑΣ Βόλου, ενώ το κάθε πάρκο θα έχει δυναμική 100Kw.

Οι πρώτες επαφές και διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι 300 έως 400 παραγωγοί -ο αριθμός θα καθοριστεί άμεσα- θα καθοριστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η ΕΑΣ Βόλου θα αναλάβει το πλήρες κόστος της επένδυσης. Πρόκειται για ένα έργο που το εκτιμώμενο κόστος του ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ περίπου και, εφόσον ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, κατά πάσα πιθανότητα η ΕΑΣ θα κληθεί να καταβάλει συνολικά περί τα 10 εκ. ευρώ για να καλύψει τη συμμετοχή των αγροτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο το κέρδος από την εγκατάσταση της επένδυσης είναι δεδομένο τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ η ΕΑΣ χαίρει και της αμέριστης συμπαράστασης της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Θα είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα για τους παραγωγούς» επεσήμανε ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται ο κάθε παραγωγός θα έχει ένα κέρδος της τάξης των 30.000 ετησίως σε ένα βάθος 6 με 7 χρόνων.

Πάντως γίνονται προσπάθειες ο χρόνος που η επένδυση αποφέρει κέρδος να διευρυνθεί, ώστε οι παραγωγοί να έχουν εισόδημα από την πρώτη στιγμή με ορίζοντα τα 15 χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ξεκαθάρισε πως όλες οι διαδικασίες θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια, ενώ το μέγεθος της εγκατάστασης θα εξαρτηθεί από το εύρος της περιοχής.

Σε ανοδική πορεία η ΕΒΟΛ
Ενάντια στην οικονομική κρίση η ΕΒΟΛ συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Ήδη για το πρώτο τετράμηνο του 2010 ο τζίρος έχει σημειώσει αύξηση κατά 5%, να σημειωθεί ωστόσο ότι οι αριθμοί είναι πεσμένοι σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

«Παρά την κρίση η ΕΒΟΛ μένει όρθια», τόνισε ο κ. Πρίντζος και πρόσθεσε πως η Ένωση έχει κάνει ανοίγματα σε νέες αγορές και σημεία πώλησης. Μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκίνησε η πώληση προϊόντων της ΕΒΟΛ σε 120 νέα σημεία στην Αθήνα.

Πάντως αυτή τη στιγμή η διοίκηση της ΕΑΣ αναμένει την έγκριση της πρότασης που έχει καταθέσει στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την κατασκευή του νέου εργοστασίου κόστους 8 εκ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί άμεσα, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν για την παραγωγή της ΕΒΟΛ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Ένωση πούλησε ποσότητες σίτου που διατηρούσε στις αποθήκες της από το 2008 και 2009 στην εξευτελιστική τιμή των 0,13 λεπτών το κιλό, ώστε να υπάρξει χώρος για την αποθήκευση των νέων ποσοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου