ΤΟΠΙΚΑ

Επιμονή μέχρι τέλος για το δάνειο

επιμονή-μέχρι-τέλος-για-το-δάνειο-851206

Τελικά η σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου προχωρά στην αγορά του ακινήτου Γκλαβάνη, επί της οδού Παπαδιαμάντη, με τη σύναψη δανείου ύψους 4.317.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με επιτόκιο 5,9%. Ένα δάνειο που θα επιβαρύνει ετησίως τα οικονομικά του Δήμου τα επόμενα δέκα χρόνια με τοκοχρεωλυτική δόση 563.000 ευρώ.
Το κοινό αίτημα των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας που προκάλεσαν την επανέγκριση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και τα επιχειρήματα τους, ότι ο χρόνος που μεσολάβησε, έχουν αλλάξει άρδην τα δημοσιονομικά δεδομένα για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, δεν έπεισαν την πλευρά της πλειοψηφίας που επέμεινε στην αρχική επιλογή της, με βασικό επιχείρημα ότι η αγορά είναι μία αναπτυξιακή επιλογή που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη τόσο στο Δήμο, όσο και στην πόλη.
Η πλειοψηφία στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίστηκε με ενιαία στάση και χωρίς διαφοροποιήσεις, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι λίγο πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν αποφασισμένοι να διαφοροποιηθούν από την… επίσημη γραμμή, ενστερνιζόμενοι τις αιτιάσεις της μειοψηφίας. Οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι, άφηναν μετά τη συνεδρίαση να διαρρεύσει ότι οι τοποθετήσεις των κ. Μήτρου και Καπούλα που επιχείρησαν να βάλουν ηθικά διλήμματα στην Ομάδα Πλειοψηφίας, ήταν αυτές που προκάλεσαν την αναδίπλωσή τους. Ο κ. Μήτρου προηγουμένως είχε…αφήσει αιχμές ότι «συνεργάτες του Δημάρχου», υπονοώντας τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Απ. Φοινικόπουλο, που έχει επαγγελματική σχέση με την Εθνική Τράπεζα, ήταν ο λόγος για την «πρεμούρα» της Δημοτικής Αρχής, με τον τελευταίο να ανταπαντά και να κάνει λόγο για «αθλιότητες του πρώην Δημάρχου». Από την πλευρά του ο κ. Καπούλας έκανε έκκληση στον κάθε δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας να αναλογιστεί τη βαρύτητα της ψήφου του που θα υποθηκεύσει, όπως τόνισε, μακροπρόθεσμα τα οικονομικά του Δήμου. Στις προτροπές Καπούλα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των στελεχών της πλειοψηφίας που συντονισμένα αντιτάχθηκαν στην επιχειρηματολογία τους, επιμένοντας μάλιστα, εκτός των άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από το Δεκέμβριο που ελήφθη η απόφαση, μέχρι σήμερα…
Η μόνη μικρή διαφοροποίηση από την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν αυτή του κ. Παντ. Πελεκάνου, ο οποίος τοποθετούμενος τάχθηκε υπέρ της αγοράς του ακινήτου, ζήτησε ωστόσο λόγω εφαρμογής του νέου Δήμου Βόλου με τον Καλλικράτη και της δεινής οικονομικής συγκυρίας , να παγώσει το θέμα για έξι μήνες και να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση από τη νέα Δημοτική Αρχή. Μία ύστατη προσπάθεια του κ. Καπούλα να ζητήσει από τους συμβούλους της πλειοψηφίας να συνταχθούν με την άποψη του συναδέλφου τους και να παγώσει το θέμα μέχρι τις δημοτικές εκλογές, δεν έφερε και πάλι αποτέλεσμα. Τελικά δεκαεπτά σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν να αγοραστεί το ακίνητο (απουσίαζε ο κ. Αχ. Τζαφλέρης), ενώ κατά ψήφισαν δέκα δημοτικοί σύμβουλοι από τις τρεις δημοτικές μειοψηφίες (Μήτρου, Στρατηγόπουλος, Δουλόπουλος, Παπαδρόσος, Βεργής, Κοπάνας Παππάς, Νίκου και Πατσιαντάς) και ο ανεξάρτητος Β. Καπούλας. Απουσίαζαν οι κ.κ. Ζαρκάδας, Μπαρμπουδάκη και Γάτος και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Π Μαρκάκης και Αντ. Καφρίτσας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυρ. Μήτρου, που ήταν καταγγελτικός προς τη Δημοτική Αρχή. Διαφωνούμε ριζικά, είπε ο πρώην Δήμαρχος. Δεν αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, τη μεγάλη επιμονή της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στην πόλη. Αυτή η εμμονή σας με εκπλήσσει. Αυτό μπορεί να συνάδει με το γεγονός, όπως τόνισε, ότι κάποιοι έχουν επαγγελματική δραστηριότητα με την Εθνική Τράπεζα και αυτό ενδεχομένως συνεπάγεται κάποια «ηθική πίεση» Αυτός ο υπαινιγμός του κ. Μήτρου για τον κ. Φοινικόπουλο που είναι δικηγόρος της ΕΤΕ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της πλειοψηφίας, με τον κ. Φοινικόπουλο να ανταπαντά ότι ο πρώην Δήμαρχος υιοθετεί φήμες του πεζοδρομίου και επιπλέον δεν έχει το θάρρος και την ανδρεία, όπως σημείωσε, να πει αν τις υιοθετεί ή όχι, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης απάντησε εμμέσως με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας αιχμές ότι το ακίνητο της οικίας Αδαμόπουλου (Τ. Οικονομάκη και Αντωνοπούλου) που αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μήτρου έναντι 650.000 ευρώ είχε αντικειμενική αξία 351.730 ευρώ. Αντίθετα όπως είπε η αξία του ακινήτου Γκλαβάνη σύμφωνα με τους ορκωτούς εκτιμητές είναι 8.600.000 ευρώ, ενώ η αγορά του γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία (4.317.000 ευρώ).
Ο κ. Παππάς από την πλευρά του είπε ότι το ακίνητο Γκλαβάνη είναι σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την επιλογή της αγοράς, σημειώνοντας ότι με τον Καλλικράτη και με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο Δήμος θα αποκτήσει πολλά ελεύθερα ακίνητα. Γιατί δεν προχωράτε στην απόκτηση του ακινήτου της Οινοπνευματικής που ήταν και στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, είπε ο επικεφαλής της ΔΑΣ. Ο Μαργ. Πατσιαντάς που πρώτος ζήτησε να επανασυγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο με το επιχείρημα της δημοσιονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, σημείωσε ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για την Αυτοδιοίκηση. Οι συνθήκες που βιώνουμε, όπως τόνισε, είναι πρωτοφανείς. Ο Καλλικράτης ψηφίζεται με μοναδικό γνώμονα τον περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών. Θεωρώ, είπε, ότι είναι πολιτικό λάθος η αγορά του ακινήτου που θα επιβαρύνει κάθε χρόνο το Δήμο με τοκοχρεωλύσια 560.000 ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος είπε ότι η αγορά του ακινήτου Γκλαβάνη είναι επιλογή αναπτυξιακού χαρακτήρα. Είναι επένδυση στο μέλλον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δάνεια που έχει συνάψει ο Δήμος τα οποία, τα περισσότερα, είναι για την κάλυψη υποχρεώσεων του παρελθόντος. Συνολικά, σύμφωνα με κατάλογο που κατέθεσε, ο Δήμος έχει 19 δάνεια με ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις 780. 000 ευρώ, ενώ ο Δήμος έχει μπει εγγυητής και για άλλα εννιά δάνεια που έχουν συνάψει τα Νομικά Πρόσωπα και για τα οποία πληρώνονται ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις 550.000 ευρώ. Με το νέο δάνειο ο Δήμος θα πληρώνει κάθε μήνα 90.000 ευρώ για δάνεια. Δεν είναι αυτά ποσά για να χαρακτηριστεί ότι ο Δήμος Βόλου είναι ένας χρεωμένος, όπως είπε, Δήμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου