ΤΟΠΙΚΑ

Ενα ΓΠΣ για το νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου

ενα-γπσ-για-το-νέο-και-ενιαίο-δήμο-βόλου-851206

Την εκπόνηση ενιαίου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα καλύπτει όλους τους Δήμους που συναπαρτίζουν το νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου που θα προκύψει μέσα από τη ψήφιση του Νόμου Καλλικράτης, ζητά με επιστολή που έστειλε χθες στο Δήμαρχο Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου Γιώργος Δανηλόπουλος. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόλου θα αποτραπούν ενδεχόμενες εσωτερικές συγκρούσεις, που σε διαφορετική περίπτωση πιθανά να προκύψουν εξαιτίας των τριών ΓΠΣ που θα υφίστανται , αφού η Κοινότητα Μαγνησίας δεν έχει ΣΧΟΟΑΠ , ενώ ο Δήμος Νέας Αγχιάλου δεν έχει αναθεωρημένο ΓΠΣ.
Ειδικότερα η επιστολή Δανηλόπουλου αναφέρει τα εξής :
«Η Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) ανατέθηκε με χωρική αναφορά το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και ιδιαίτερα τους Δήμους Βόλου, Ν. Ιωνίας, Αγριάς, Πορταριάς, Αισωνίας και Ιωλκού.
Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο Νόμου του «Προγράμματος Καλλικράτης» που αφορά το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας με συνενώσεις Δήμων για την δημιουργία μεγάλων και ισχυρών οντοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ικανών να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Στο πλαίσιο του Καλλικράτη ο νέος Δήμος Βόλου υπερκαλύπτει τον χώρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου με την ένωση οκτώ Δήμων και μιας Κοινότητας. Έτσι ο Δήμος Αρτέμιδας, η κοινότητα Μακρυνίτσας και ο Δήμος Αγχιάλου είναι εκτός του αντικειμένου της μελέτης του θέματος αλλά όλοι συνολικά εντός της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.
Για τους επιπλέον αυτούς ΟΤΑ, από πληροφορίες, η Κοινότητα Μακρινίτσας δεν έχει ΣΧΟΟΑΠ, ο Δήμος Αρτέμιδας έχει ΣΧΟΟΑΠ υπό έγκριση και η Ν. Αγχίαλος έχει το μη αναθεωρημένο παλαιό ΓΠΣ. Από την 1/1/2011 στον νέο Δήμο Βόλου, αν αφεθούν έτσι τα πράγματα δεν θα έχουμε ένα ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για όλη την έκταση του Δήμου Βόλου αλλά τρία διαφορετικά ΓΠΣ που ενδεχομένως να έχουν εσωτερικές συγκρουόμενες κατευθύνσεις.
Για το λόγο αυτό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σχέδιο Καλλικράτης έθεσα τον προβληματισμό για το εάν μετά την ψήφιση του Νόμου πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της μελέτης του θέματος σε όλη την έκταση του νέου Δήμου Βόλου. Για να γίνει αυτό, που είναι η σωστή κατεύθυνση κατά την άποψή μου, πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια που σχετίζονται με τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη διεύρυνση του αντικειμένου αυτής.
Έπειτα από τα παραπάνω προτείνω μετά την ψήφιση από την Βουλή του «Προγράμματος Καλλικράτης» να κινηθούμε, σε συνεννόηση βεβαίως με όλους τους προς συνένωση στον νέο Δήμο Βόλου Δήμους, στην κατεύθυνση της μιας μελέτης ΓΠΣ που θα καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της έκτασης του νέου Δήμου. Προς τούτο πρέπει να συνδράμει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επιπλέον χρηματοδότηση και την ταχεία ολοκλήρωση των απαιτούμενων εγκρίσεων. Έτσι μέχρι τέλους του χρόνου θα μπορεί να ολοκληρωθεί το Α΄ στάδιο της συνολικής μελέτης (καταγραφή, ανάλυση, γενικές κατευθύνσεις) και το νέο ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και η νέα Δημοτική αρχή να αποφασίσουν στο Β΄ στάδιο της μελέτης για τις αναπτυξιακές και πολεοδομικές ρυθμίσεις ενοποιημένων δράσεων και χρήσεων γης, κάνοντας χρήση του νέου μεγάλου χώρου που δημιουργείται με ενιαία διοικητική οντότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου