ΤΟΠΙΚΑ

Κάνουν οικονομία ακόμη και στο νερό

κάνουν-οικονομία-ακόμη-και-στο-νερό-851206

Οικονομία ακόμη και στο νερό κάνουν οι Βολιώτες λόγω της οικονομικής κρίσης, σε μία προφανή προσπάθεια να μειώσουν όσο μπορούν περισσότερο τις λειτουργικές δαπάνες στα νοικοκυριά τους από τις μηνιαίες επιβαρύνσεις των διάφορων Κοινωφελών Οργανισμών.
Σύμφωνα με όσα τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Διαδημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Μακρής, στο α΄ τετράμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο α΄ τετράμηνο του 2009 η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη κατά 326.000 κυβικά.
Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, στο περιθώριο της ενημέρωσης που έκανε εκτός ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης για την απόφαση της Διαδημοτικής Επιχείρησης να μην ακολουθήσει την αντίστοιχη ΔΕΥΑ της Λάρισας στις μειώσεις των τιμολογίων νερού, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά.
 Ο οικονομικός διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης υποστήριξε επίσης ότι από τα τέλη Μαΐου ξεκινούν οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, εκτιμώντας ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου λόγου η εξοικονόμηση πόρων για τη Διαδημοτική Επιχείρηση θα είναι της τάξεως των 800.000 ευρώ. Παρ’ όλα ταύτα ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μακρής, η φετινή χρονιά είναι επιβαρυμένη με μεγάλες τοκοχρεωλυτικές δόσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων που έχει λάβει η ΔΕΥΑΜΒ και οι οποίες ανέρχονται σε 1.750.000 ευρώ. Επίσης ο οικονομικός διευθυντής σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση της διοίκησης, είπε ότι για το 2010 προβλέπονται μειωμένες εισροές προς τη Διαδημοτική Επιχείρηση από τον πόρο 3% που κατανέμεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών σε κάθε ΔΕΥΑ και πιο συγκεκριμένα από 1.450.000 ευρώ που ήταν πέρυσι σε 900.000 ευρώ φέτος.
Μετά τις αναφορές του υπηρεσιακού παράγοντα τοποθετήθηκαν οι διοικητικοί σύμβουλοι. Άπαντες δικαιολόγησαν την απόφαση της διοίκησης να μην προχωρήσει σε εκπτώσεις στα τιμολόγιά της. Ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι η εξαγγελία της ΔΕΥΑ Λάρισας για μείωση στα τιμολόγιά της κατά 20% αφορούν, όπως είπε, σε καταναλώσεις κάτω από 50 κυβικά και 72.000 υδρόμετρα. Η απώλεια της ΔΕΥΑΛ, είπε ο κ. Βούλγαρης, σε ετήσια βάση είναι της τάξεως του 1.000.000 ευρώ, δηλαδή 13, 8 ευρώ το χρόνο ή 1,15 ευρώ το μήνα, ενώ τα τέλη της αποχέτευσης είναι ενσωματωμένα στην τιμή του νερού ΦΠΑ 10% και όχι 23%. Εμείς αγοράζουμε νερό, ενώ η ΔΕΥΑΛ πουλά νερό, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης αναφέρθηκε στη μιζέρια των φορέων του Νομού γύρω από το θέμα της διαχείρισης του νερού, ενώ ο Γιαν . Στάμος από την πλευρά του τόνισε ότι εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν στην παρούσα φάση, γιατί υπάρχουν ελλείμματα στη Διαδημοτική Επιχείρηση, ενώ ο έτερος Αντιδήμαρχος Βόλου Δ. Δερβένης είπε τη βαρύτητα που έχει δώσει η Διαδημοτική Επιχείρηση τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ποιότητας του νερού με έργα που, όπως τόνισε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνονται από ιδίους πόρους της Επιχείρησης.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου