ΤΟΠΙΚΑ

Ερμαια της θάλασσας οι παραλιακοί οικισμοί

ερμαια-της-θάλασσας-οι-παραλιακοί-οικ-851206

 

Ερμαια στις απειλητικές διαθέσεις της θάλασσας οι παραλιακοί οικισμοί του Πηλίου. Δύο ημέρες θυελλωδών ανέμων το σαββατοκύριακο έφτασαν για να καλυφθεί από τη φουσκοθαλασσιά όλο το παραλιακό μέτωπο της Αφήσσου, Αγριάς, Γατζέας και Μηλίνας με πέτρες και χώματα, να πλημμυρίσουν σπίτια και καταστήματα!

 
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από το Σάββατο και επιδεινώθηκαν την Κυριακή ισχύος έως και επτά μποφόρ είχαν σαν αποτέλεσμα οι παραλιακοί οικισμοί του Πηλίου να γίνουν για ακόμη μια φορά ένα με τη θάλασσα.
 
Στην Κάτω Γατζέα οι δυνατοί νοτιάδες έβγαλαν τις βάρκες στη στεριά, ενώ πολλές από αυτές υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ζημιές σημειώθηκαν όμως και στο παραλιακό δίκτυο του δήμου Αρτέμιδας.
 
Υπ’ ατμόν ήταν όλο το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και τη Δευτέρα τα αρμόδια συνεργεία του δήμου Αγριάς για να καθαρίσουν τον παραλιακό δρόμο από τις πέτρες και τα χώματα που τον κάλυψαν. Τα υψηλά μποφόρ που σημειώθηκαν το σαββατοκύριακο «ανέβασαν» τη θάλασσα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν σε όλο το μήκος του πέτρες, χώματα και διάφορες φερτές ύλες.
 
Ξηλώθηκαν από την θάλασσα και βγήκαν στο οδόστρωμα και οι κυβόλιθοι που έχει τοποθετήσει ο ΟΣΕ στην γραμμή του τρένου του Πηλίου στο οδικό δίκτυο από την Αγριά έως και τα Τσιμέντα, καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση των διερχόμενων Ι.Χ. Χθες Δευτέρα συνεργεία αποκαθιστούσαν τις ζημιές.
 
Κινδύνεψε να πνιγεί πάλι η Αφησσος
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κρηπίδωμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφήσσου του δήμου Αφετών από τα θαλάσσια κύματα που δημιούργησαν οι θυελλώδεις άνεμοι το σαββατοκύριακο. Η καταστροφή που έχει υποστεί είναι «δουλειά» χρόνων, καθώς το φαινόμενο συμβαίνει διαχρονικά. Στον αντίποδα, και ενώ απειλούνται με διάβρωση ακόμα και τα θεμέλια σπιτιών, η Κτηματική Υπηρεσία αρνείται πεισματικά να αδειοδοτήσει τις παρεμβάσεις που προτείνει η δημοτική αρχή με την αιτιολογία πως τα έργα δεν είναι λιμενικά.
 
Οι δημότες την Κυριακή αντίκρισαν όλο το παραλιακό δίκτυο να είναι καλυμμένο με πέτρες, χώματα και πληθώρα σκουπιδιών από τη θάλασσα, ενώ για ακόμα μια φορά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. «Μέχρι και σήμερα Δευτέρα (χθες) οι κάτοικοι ήταν έξω και μάζευαν και συνεργεία του δήμου καθάριζαν», σημειώνει ο δήμαρχος Θεόδωρος Κουτσοφλίνης.
 
Στην ίδια εικόνα θεατές στη Μηλίνα
Σπασμένες καρέκλες, δρόμος άφαντος από πέτρες, χώματα και σκουπίδια συνέθεταν την Κυριακή την εικόνα της παραλίας της Μηλίνας. Για ακόμη μια φορά οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή αύξησαν τη στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα τα νερά να φτάνουν στο κατώφλι των παραλιακών καταστημάτων και σπιτιών…
 
Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη «φουσκοθαλασσιά» είναι αρκετά σημαντικές, όπως διαπιστώνει ο δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας, ωστόσο συνεργεία του δήμου τις αποκαθιστούν. Πάντως η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο εφόσον κατασκευαστεί η προβλήτα και γίνει η επέκταση του κρηπιδώματος.
 
Προβλήματα σε παραλίες της Σκιάθου
Σειρά προβλημάτων δημιούργησαν σε ακτές της Σκιάθου οι δυνατοί άνεμοι εντάσεως οκτώ μποφώρ που πνέουν τις τελευταίες μέρες στο νησί, οι οποίοι συνέβαλαν στην διάβρωση της άμμου λόγω των ορμητικών κυμάτων. Το στίγμα των έντονων καιρικών φαινομένων αποτυπώθηκε συγκεκριμένα στις παραλίες Μπανάνα, Κουκουναριές, Αγία Ελένη της Σκιάθου, όπου κυριολεκτικά «υποχώρησε» η άμμος σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να έρθουν βότσαλα στην επιφάνεια και κατά συνέπεια απαιτείται η συνδρομή των συνεργείων του Δήμου Σκιάθου, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα μόλις παρουσιάσουν ύφεση τα καιρικά φαινόμενα.
 
Μόλις κοπάσουν τα έντονα φαινόμενα, ο δήμος θα προχωρήσει σε καθαρισμό και αποκατάσταση των ακτών. Στο μεταξύ πολυμελή συνεργεία του δήμου τέθηκαν εγκαίρως επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα ή ζημιές, απομακρύνοντας παράλληλα από διάφορα σημεία του νησιού σπασμένα κλαδιά που παρασύρθηκαν από την ένταση του δυνατού ανέμου.
 
Ζημιές στην παραγωγή σε Ζαγορά και Αρτέμιδα
Μεγάλα προβλήματα προκάλεσαν στους παραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς οι δυνατοί άνεμοι, καθώς σημειώθηκαν ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα επλήγησαν οι κερασιές, οι βερικοκιές και οι μηλιές που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα», ενώ δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί επακριβώς, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή, το μέγεθος των καταστροφών. Παράλληλα αντιστοιχία προβλήματα σημειώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του Χορευτού, όπου έσπασαν κλαδιά αλλά και κορμοί δέντρων, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή συνεργείων του δήμου, προκειμένου να απομακρυνθούν έγκαιρα από το οδικό δίκτυο.
 
Σε ποσοστό 50% καταστράφηκαν από τους ανέμους οι καλλιέργειες κορόμηλων, τζάνερων, δαμάσκηνων, και σανταρόζας στο δήμο Αρτέμιδας, ενώ το μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος που παρουσιάζει ο καιρός το τελευταίο μήνα έχει καταστρέψει την καρπόδεση στα κεράσια και τα βερίκοκα σε ποσοστό που ξεπερνάει και το 80%.
 
Στο Βόλο 
Ενα δένδρο λύγισε και έπεσε στο οδόστρωμα απέναντι από το σταθμό των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς ή να προκληθούν ζημιές σε αυτοκίνητα. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Π.Υ. για να κοπεί και να απομακρυνθεί. Στο μεταξύ ένα ακόμη δένδρο έσπασε στην περιοχή του Αναύρου και κατέληξε στην κοίτη του χειμάρρου, ωστόσο χθες κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας το απομάκρυνε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου